Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SB Monitor SB15NBAC-8 & SB26ADC - projekt by borys

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez shady Zobacz posta

Jeżeli sklejka ma być malowana to raczej tak bo inaczej będzie "piła" lakier.
    Dzięki za pomoc!
    Czy mógłbyś podać jeszcze oznaczenie podkładu i lakieru (biały mat), których użyłeś?
    liutoqo

Skomentuj

Wkońcu udało się zamontować drewniane fronty, jeszcze tylko kosmetyka i olejowanie

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Skomentuj

Wyglada przepięknie
        Czy takie podfrezowania nie psują fazy i nie rozwalają charakterystyki?

Skomentuj

Fazy nie psują, ale z charki na pewno zmienią względem zwykłego frontu.
          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Widzę że do zwrotnicy są przewidziane czarne Jantzeny cross cap, ma sens zastosowanie niebieskich jantzenów standard z-cap?Są trochę droższe ale czy jest sens...

Skomentuj

Zamieszczone przez harychorzow84 Zobacz posta
              Widzę że do zwrotnicy są przewidziane czarne Jantzeny cross cap, ma sens zastosowanie niebieskich jantzenów standard z-cap?Są trochę droższe ale czy jest sens...
              Zadnego sensu :)
              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Czasami trzeba iść na pewne kompromisy aby ładnie wyglądało i grało.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Skomentuj

Mam pytanie czy można zastosować do SB17NBAC-35-8 inny głośnik wysokotonowy niż ten z projektu? Muszę napisać że średnio mi się on podoba. Średnie tony ma bardzo fajne ale wysokie grają jakby zbyt cicho i nie są rewelacyjne. Można prosić o radę?

Skomentuj

Oczywiście że można!
                    Tylko nowa zwrotnica do zaprojektowania ;-)

Skomentuj

Wiem :) A wam się ten głośnik podoba bo może z moim jest coś nie tak?

Skomentuj

Nie prościej zmniejszyć rezystor na wysokotonówce?

Skomentuj

Powiedzcie mi macie jakieś domowe sposoby wykonywania podfrezowań pod głośniki ? Albo jakieś namiary na kogoś z okolic Katowic kto by mi takie frezy wykonał ?
                          Byłem u jednego stolarza to i krzyknął 300zł😱😱😱

Skomentuj

Można wykonać dwa fronty i je skleić. Jeden ze średnicą otworu montażowego a drugi na średnicę głośnika. Ten z dziurą na średnicę głośnika dobierasz na grubość tak żeby był na równi z głośnikiem po montażu.
                            Last edited by Oskar29; 01.10.2018, 16:59.

Skomentuj

Zamieszczone przez marek1985 Zobacz posta
                              Muszę napisać że średnio mi się on podoba. Średnie tony ma bardzo fajne ale wysokie grają jakby zbyt cicho i nie są rewelacyjne. Można prosić o radę?
                              Zwrotnica polutowana poprawnie?
                              Polaryzacja głośników poprawna?
                              Pod co (dokładnie) masz te monitorki podłączone?
                              Co dokładnie Tobie nie pasuje? (zbyt ciche wysokie tony? ich charakter? jakaś drażniąca częstotliwość?)
                              Last edited by marian; 01.10.2018, 17:19.

Skomentuj

Kolumny w stanie surowym gotowe , płytka pod zwrotnice wytrawiona i polutowana.Przyszedl czas na lakierowanie, chciałbym mieć czarny połysk (poprzednie kolumny zawsze fornirowałem) i stąd moje pytanie jak wygląda proces przygotowania do lakierowania i samo lakierowanie?
                                Obudowy są ze sklejki brzozowej.
                                Dodam że mam dostęp do kompresora i pistoletu lakierniczego.
                                Last edited by harychorzow84; 11.10.2018, 07:54.

Skomentuj

Nie na temat...
                                  Wskazówka
                                  Zamieszczone przez harychorzow84 Zobacz posta
                                  jak wygląda proces przygotowania do lakierowania i samo lakierowanie?
                                  Przejrzyj ten dział: https://diyaudio.pl/forumdisplay.php/36-TOOL-BOX

Skomentuj

marek1985
                                    Zmien sobie wartosc rezystora szeregowego w torze wysokotonowki na mniejsza wartosc i posluchaj troche.

Pozdr
                                    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                                    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Zamieszczone przez shady Zobacz posta
                                      Czasami trzeba iść na pewne kompromisy aby ładnie wyglądało i grało.
                                      Cześć,

Już od dawna przymierzam się do budowy Twojego projektu i teraz kiedy nastała jesień mam wreszcie na to więcej czasu.
                                      Czy mógłbyś mi pomóc i odpowiedzieć na moje pytania?

- jak wysoki i szeroki powinien być rant/frez pod mocowanie głośników?
                                      liutoqo

Skomentuj

Najlepiej zmierz z głośnika jak Ci przyjdzie... średnice możesz robić w miarę ciasno... A jak nie chcesz podzlifowywac za dużo to dodaj tak 0,5 mm zapas... tylko zmierz glośnik w kilku miejscach.. nie zawsze jest idealnie okrągły..
                                        Z głębokością się nie szczyp.. dodaj 1 może nawet 1,5mm do grubości aluminiowej części głośnika.. (sb ma piankowe uszczelki ten 1 mm zajmą.. )

Skomentuj

Zamieszczone przez LubMich Zobacz posta
                                          Najlepiej zmierz z głośnika jak Ci przyjdzie... średnice możesz robić w miarę ciasno... A jak nie chcesz podzlifowywac za dużo to dodaj tak 0,5 mm zapas... tylko zmierz glośnik w kilku miejscach.. nie zawsze jest idealnie okrągły..
                                          Z głębokością się nie szczyp.. dodaj 1 może nawet 1,5mm do grubości aluminiowej części głośnika.. (sb ma piankowe uszczelki ten 1 mm zajmą.. )
                                          Dzięki za wskazówki.

Aktualnie "walczę" ze sklejką. W OBI nie mają stolarza (wolny etat od kilku miesiecy!) i mogę zakupić tylko całą dużą płytę (ok. 300x150cm). Nawet nie ma kto jej przeciąć na połowę.
                                          Muszę zamówić gdzieś najlepiej formatki wycięte pod wymiar. Może macie namiary na kogoś kto to może wykonać?
                                          Po lokalnych (zapracowanych) stolarzach nie mam ochoty jeździć, zwłaszcza, że na jeden mebel czekam już 3mc.

Jeszcze jedno: czy przy cięciu sklejki układ słoi ma znaczenie?
                                          Last edited by liutoqo; 28.10.2018, 21:33.
                                          liutoqo

Skomentuj

Czaruję...
                                          X