Jak chcesz się sprawdzić manualnie to zaczynanie od monitorków to dobry trop. Generalnie mniej powierzchni do poprawy w razie błędów. I wiem co mówię, bo na pierwszy mój strzał wziąłem się za duże 3W w skomplikowanym kształcie i miałem za swoje. Każdy błąd trzeba było szlifować przez 5m2 obudowy, a nie 1 czy 2 :)
Z narzędzi które możesz zakupić na start - frezarka (może być i z lidla - ja mam taką i żyję) i szlifierka mimośrodowa (tu lepiej wydać więcej niż mniej, bo raz że lepszą jest łatwiej i szybciej a dwa, że jest to narzędzie które przydaje się często - choćby przy łataniu dziur przy remoncie, odświeżeniu jakiegoś mebelka itp itd).
Formatki - dwa podejścia znowu. Najlepiej rozrysować i wysłać do stolarni - może być w markecie, chociaż to wychodzi drożej i różnie jakościowo, albo poszukaj firmy która robi w twoich okolicach formatki kuchniarzom.
Kwestia miejsca - jeśli masz gdzie nabrudzić to spoko, jeśli nie, bo np. mieszkasz w bloku i będziesz robił na balkonie/w kuchni itp, to rozważ skombinowanie sobie odkurzacza przemysłowego - ułatwia utrzyanie czystości, a zwykły może nie przeżyć pyłu drewnianego.
Wykończenie jeśli chcesz zrobić ładnie i bezproblemowo to fornir i wosk, albo farby do renowacji drewna takie jak w leroy - kredowe itp dla gospodyń domowych. Są proste w nakładaniu, dają niezły efekt, możesz się pobawić patyną itp i mieć oryginalny produkt. Alternatywnie jeśli nie musi być lux malina, to wałeczek i wodne lakiery do drewna.
Wybór projektu - pomimo ostatnich podwyżek jest tak, że im droższe głośniki wybierasz, tym bardziej się opłaca budować. Nie uda ci się zrobić pewnie kolumn na STXach taniej niż kupisz kolumny w STX :) Przejrzyj sobie dział gotowych projektów. Posprawdzaj aktualne cenniki. Może uznasz że warto coś dołożyć. Ale to twoja decyzja, do żadnej nie namawiam.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Pierwszy projekt 2 way
Collapse
X
-
Jeżeli nie masz frezarki z cyrklem, zawsze możesz zrobić myk z z podfrezowaniami przez oklejnie obudowy płytami HDF i wycięciu odpowiednich otworów imitujących podfrez pod głośniki. Już tak robiono i to się sprawdzało, tylko trzeba zrobić to precyzyjnie.
Zostaw komentarz:
-
Mam piłę stołową, wyrzynarkę, wiertarki itd itp. Zabrakło mi do szczęścia tylko frezarki. Po za tym mam spoko sąsiada (blisko 70 lat), który ma też sporą część sprzętu, więc o maszyny bardziej przemysłowe się nie martwię. Frezarka była uwzględniona w wydatkach.
Dlatego wydaje mi się że dorosłem do projektu. Wyrzynarka już była - i kilogram kitu też, dziękuję to nie dla mnie
Zostaw komentarz:
-
Popytaj po znajomych i sąsiadach, może nie będziesz musiał kupować za dużoSama przyzwoita pilarka trochę pociągnie po kieszeni... Z drugiej strony możesz po taniości zamówić w markecie pocięte formatki, do tego kupić frezarkę i zrobić otwory na głośniki. Możesz też wziąć wyrzynarkę do pocięcia płyt(y) na obudowy. Nie musisz od razu pakować tysięcy w narzędzia(choć wiem po sobie, że korci bardzo).
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez siewcu Zobacz postaA problem w tym, że nie możesz mieć wszystkiego. Za duże? Za małe? Ciężko określić. Sypialnia duża, mała, zagracona czy nie, ile słuchasz i tak dalej...
sypialnia ok 12m w kształcie litery L ale właściwie to audio jest we wnęce (nie jest to korytarz, a bardziej jak wnęka o głębokości metra i zajmuje 3/4 ściany). W sypialni łózko (dość wysokie) i szafa w zabudowie. Raczej jest przestrzeń.
Zamieszczone przez allure09 Zobacz postaTen projekt raczej zmieści się w budżecie jaki sobie założyłeś
Zamieszczone przez Zap Projekt Zobacz postaOd Nas proponuje:Last edited by aloisy; 03.10.2022, 14:08.
Zostaw komentarz:
-
Od Nas proponuje:
https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...an-a#post23561
co ciekawe projekt nadal żyje tydzień temu pakowaliśmy części do niego :)
głośniki u producenta resztę gdzie taniej znajdziesz i może się zmieścisz w tym budżecie.
Nie kombinuj z zamianą części na inne bo popsujesz projekt jak jest MDL elektrolityczny kupujesz MDL elektrolityczny itp. Nie zmieniaj wymiarów kolumny ta jest bardzo prosta do zbudowania.
Masz 4 kombinacje głośników do wyboru. Zanim zadasz jakieś pytanie kolegom przeczytaj cały wątek
Niestety ale w dzisiejszych czasach 1000zł bardzo straciło już na wartości. Kiedyś Tona dobrego węgla dzisiaj parę kilo cukru :)
- 1 lubię
Zostaw komentarz:
-
https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...hlight=mcx+pcx
Ten projekt raczej zmieści się w budżecie jaki sobie założyłeś. Co do wrażeń sonicznych się nie wypowiem, bo nie słuchałem ale...W.18.200.8.MCX jest bardzo tani i ciężko mu coś za te pieniądze zarzucić a wiem to, bo go akurat aplikuje z ND25FW. Ma swoje mankamenty, które wyszły na pomiarach i z którymi nie dało się zbyt wiele zrobić ale nie są w odsłuchu problematyczne i sam głośnik daje sporo frajdy w słuchaniu ulubionej muzyki.
Koszt budowy monitorów wedle mojego projektu powinien bez problemu się zamknąć w 1000 zł ale nie wiem kiedy go upublicznię, jeszcze kilka rzeczy muszę dograć.
Zostaw komentarz:
-
A widzisz, nie doczytałem. Gdzieś mi to umknęło...
A problem w tym, że nie możesz mieć wszystkiego. Za duże? Za małe? Ciężko określić. Sypialnia duża, mała, zagracona czy nie, ile słuchasz i tak dalej...
Zostaw komentarz:
-
siewcu przeczytaj uważnie co kolega napisał!
I to jest trudne. Bo na start chciałem zrobić pudła, a głośniki dokupić - tak by rozłożyć finanse w czasie. Całkowity koszt planowałem zakończyć w kwocie nie większej niż 1000zł. Jednak chciałbym użyć połowy tej kwoty - tak, wiem bieda sprzęt. Ale właśnie dlatego piszę na start. Na 3 drogach chcę się skupić. Ten projekt traktuję głównie jako wstęp, czy podołam moim zdolnością manualnym. Dlatego nie chcę by były drogie - mają być jedynie poprawne. Nie bez powodu wybrałem sprzęt do sypialni - tam ani głośno ani perfekcyjnie.
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez siewcu Zobacz postaTu trzeba konkretnych kwot, bo dla jednego tanio to będzie 200zł a dla innego na przykład 1200zł...
Może ta konstrukcja będzie bardziej? Ale wydaje mi się że duże jak na sypialnie.
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez aloisy Zobacz postaWydaje mi się że to już zrobiłem.
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez allure09 Zobacz posta
A może niech kolega poczeka na Twój projekt MTM na SBA i Dayton ND25FW. Powinien zmieścić się w budżecie 1000 zł?
Zamieszczone przez aloisy Zobacz postamowa o tym projekcie?
- 1 lubię
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaWydaje mi sie, ze niczego innego niz STX w tej kwocie nie ma sensu robic. Ceny tych glosnikow sa nadal dosc atrakcyjne.
Zostaw komentarz:
-
Wydaje mi sie, ze niczego innego niz STX w tej kwocie nie ma sensu robic. Ceny tych glosnikow sa nadal dosc atrakcyjne.
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez siewcu Zobacz postaJak tani to określ budżet
Zamieszczone przez siewcu Zobacz postaA jeśli chcesz bardziej sprawdzić czy podołasz manualnie to tym bardziej gotowiec się nada...
Zamieszczone przez siewcu Zobacz postaodpada ta raczej trudniejsza część, wymagająca już sporo więcej niż umiejętności manualne.
Zostaw komentarz:
-
Jak tani to określ budżet - bez tego nie da rady nic powiedzieć. A jeśli chcesz bardziej sprawdzić czy podołasz manualnie to tym bardziej gotowiec się nada... Ba, będzie lepszy niż konstrukcja od zera - odpada ta raczej trudniejsza część, wymagająca już sporo więcej niż umiejętności manualne. W taki sposób możesz zacząć od sprawdzonego, gotowego projektu, który wsadzisz w obudowy wykończone wg. własnego gustu, a na następny raz będziesz wiedział sporo więcej - ale unikniesz przy tym zaskoczenia, że wydałeś kasę a efekty są niezadowalające...
Zostaw komentarz:
-
Ależ ja jestem otwarty na wszelkie propozycje. Teraz pytanie co wy mi zaproponujecie jako społeczność. Ja nie chcę wymyślać koła na nowo. Jak pisałem na wstępie, bardziej chcę sprawdzić czy podołam pracą manualnym. Więc projekt nie musi być skomplikowany. Jak zaznaczyłem, projekt musi być tani - bo to początek mojej drogi. Druga istotna rzecz, to musi grać lepiej niż tani zestaw stereo ze sklepu - tu sprawa jest prosta bo większość konstrukcji nie plastikowych gra dużo lepiej.
Niestety przez lata to forum urosło i projektów jest cała masa. Właśnie teraz przeglądałem monitory gdzie już na wstępie dowiedziałem się że to projekt v3 - a to jeden zestaw...
Zostaw komentarz:
-
Bardziej miałem na myśli to, że na przykład odpadnie Ci temat projektowania obudowy, pomiarów etc... Rozumiem doskonale o co Ci chodzi, żeby nie było - ale chyba prościej będzie zacząć od korzystania z cudzej wiedzy i ewentualnie bawić się w modyfikacje(zwrotnicę możesz przecież przerobić), niż wydać kupę kasy na głośniki i żałować, że się jednak nie skopiowało czyjegoś pomysłu... Choć w sumie może pomiędzy by było kupienie głośników jak z gotowego projektu i dorobienie do nich samemu obudowy i zwrotnicy, żeby w razie fuckupu móc je bez problemów wykorzystać.
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postamusisz ustalic pewien zakres cenowy,
Zamieszczone przez siewcu Zobacz postaA dlaczego nie któryś gotowy z projektów z forum, 3 drogi?
Proszę nie zrozumieć mnie źle, ale podchodzę do tego tematu drugi raz. Pierwszy jako nastolatek zepsułem, ale nie miałem narzędzi i umiejętności. Dziś, za sobą mam parę projektów manualnych, ale chęć własnoręcznego audio nie odpuściła.
Zrobię to audio, bo przekazałem tą informację żonie - a jak mówię jej, znaczy się że odwrotu nie ma. Zresztą to moje marzenie z przed lat gdzie jako nastolatek z kolumny tonsila zrobiłem pierwszy subwoofer - i chyba do tego one tylko służyły. A własne kolumny, to nie zrealizowany projekt, który został włożony do szuflady przez zwyczajne potrzeby życiowe.
Zostaw komentarz:
Zostaw komentarz: