Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory wysokiej klasy diy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Monitory wysokiej klasy diy

Cześć,
    od jakichś 8 lat gram sobie na kolumnach diy na SS18 revelator i d3004 6600. Napędza je Marantz PM15s2 na przemian z Yaqinem MS30-L. Z racji tego, że apetyt rośnie w miarę jedzenia myślę o zmianie kolumn. Od czasu, gdy robiłem swoje kolumny na rynku pojawiło się sporo nowych głośników. Czy jest możliwe, aby kupić głośnik wysokotonowy, który po odpowiednim zazwrotkowaniu zagra podobnie do Esotara od Dynaudio? Ogólnie chciałbym, aby moje docelowe kolumny grały właśnie w stylu Dynaudio serii Contour lub Confidence. Czy jest to wykonalne a ogólnie dostępnych głośnikach? Pomieszczenie docelowe będzie miało ok 12m2.
    Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam
    Marcin

Masz kolumny na dobrych głośnikach, pytanie jak z projektem.
    Pytanie brzmi czy półka cenowa wyżej da ci efekt wow o jaki ci chodzi. W tym roku na AS były np monitory na głośnikach purify i bliesma. Grało to wspaniale.
    Jeśli chcesz zrobić coś co brzmi podobnie do... To pytanie czy ktoś potrafiłby z innych głośników tak zaprojektować.. Pytanie czy dałbyś radę skołować głośniki do porównania brzmienia w trakcie projektowania :)
    Ale tak sobie myślę, jeśli szukasz jakiejś różnicy, skoku itp, to może jakieś nieduże 3 way na 8 czy 10 calach, coś np. w stylu retro monitorów Kaprinta?

Skomentuj

Nieduże 3 drogi również biorę po uwagę. Myślałem nawet, żeby wykorzystać na dół posiadane revelatory, bo w kwestii basu nie potrafię im zarzucić niczego konkretnego. Dopiero 2x22cm revelator w Wilsonach pędzonych małą elektrownią na tegorocznym AS spowodował opad szczęki w stosunku do tego co mam na basie. Moja aplikacja SS to zmodyfikowana zwrotnica akustyka rd1 (rezystor na wejściu tweetera o większej wartości) więc możliwe, że dałoby się jeszcze coś wyciągnąć z tego zestawu. Myślałem nawet nad niskociętym 2 way z 18 revelatorem na dole i berylem od SB lub jakimś Morelem na górze... chyba, że ellipticor na górę, ale ciężko w tym momencie o opinie o tym głośniku, czy jest sporo lepszy od 6600.

Skomentuj

Szczerze mówiąc, to do twojego zestawu dołożyłbym jakiś dół żeby zejść niżej i nie podbarwiać basem średnich i byłbym happy... Rewelatora 18M mam sam i bardzo go lubię, iluminator też jest super..
        Jak bym sobie robił nowe kolumny to jakiś bas na ile pozwoli pokój (wielkość obudowy mam na myśli), elipticor na środek i np. bliesmę w tubce na górę.

Skomentuj

Ja mam revelatora 18w, więc bardziej bym się skłaniał (może niesłusznie), żeby wykorzystać go na basie, a na środek dołożyć np. 12m, 12wu lub satori 13?

Skomentuj

Może ktoś mądrzejszy coś podpowie, ale wg mnie to krok w bok, nie skok w przód

Skomentuj

Na 12 m2 taki zestaw z 3W oparty o 18WU i 12M na średnicy to może być zupełnie wystarczające połączenie. Ewentualnie jakaś kopułka na średnicy :) Można też pomyśleć o zmianie wysokotonówki na coś innego - np beryl z serii Illuminator albo Morel z serii Supreme.
              Czy
              Ogólnie chciałbym, aby moje docelowe kolumny grały właśnie w stylu Dynaudio serii Contour lub Confidence
              Czym charakterystycznym w brzmieniu odznaczają się te kolumny?
              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                Na 12 m2 taki zestaw z 3W oparty o 18WU i 12M na średnicy to może być zupełnie wystarczające połączenie. Ewentualnie jakaś kopułka na średnicy :) Można też pomyśleć o zmianie wysokotonówki na coś innego - np beryl z serii Illuminator albo Morel z serii Supreme.
                Czy

Czym charakterystycznym w brzmieniu odznaczają się te kolumny?
                Bardzo detaliczne wysokie tony, ale bez cienia ostrości. Średnica bardzo czytelna, ale nienachalna, lekko ocieplona, "zaokrąglona". Bas z revelatorów mi się podoba i tego chyba bym nie zmieniał.

Skomentuj

Berylowy Illuminator to potrafi. Berylowa Bliesma jest żywsza ale ostrzejsza. Berylowe SBA to flaki z olejem. Nie wiem jak grają kopułki SBA Textreme, być może to by było rozwiązanie. Ja bym chyba poszedł w kopułkę średniotonową skoro 18 cm midwoofer chcesz zostawić. No i przy użyciu takiej kopułki wielkość monitora wzrośnie tylko nieznacznie.
                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Pomysł z kopułka bardzo mi się podoba. Oprócz tej satori myślałem jeszcze nad morel CDM 880. Niby to głośniki samochodowe, ale myślę, że półka jakościowa jest już odpowiednia?

Skomentuj

Cenowo względnie rozsądnie i całkiem fajnie grający jest Scan Speak https://loudspeakershop.eu/glosnik-s...10-p-1925.html
                      Bliesma wrzuciła nowe kopułki średniotonowe: https://blackdotaudio.eu/bliesma,296,0.html - M74.
                      No i Morel - jest z czego wybierać.

Skomentuj

I słuchając i patrząc na wykresy - kozackie są te bliesmy. Wykres płaski jak stół i rezonans na górze różniący się wysokością między membranami. Aby tylko obudową nie skopać :) LuSzTi, bawiłeś się już średniakiem?

Skomentuj

Micwoj Nope, czekają na chęci, żeby najpierw usiąść do kompa i zaprojektować rzeczy do wycięcia na CNC żeby wrzucić je w obudowy, które już mam. Może na wiosnę będą gotowe żeby je pomierzyć :) Gorzej jak mi się nie spodobają - 6 kzł w piach :P

Skomentuj

Każda z przytoczonych kopułek wygląda ciekawie. Pewnie jedwabna bliesma będzie lepsza od sba u scan speaka (pytanie o ile). Myślałem nawet o tym SS, ale czy mimo niskiej ceny jakościowo nie będzie odstawał od reszty, tzn. czy stosując na średnicy tego SS Jestem w stanie polepszyć sobie to pasmo w stosunku do aktualnych 2 dróg?
                            Słuchałem trochę na tegiricznym AS forumowych monitorów (chyba z tym właśnie średniakiem) I grało to przyjemnie. Szkoda, że nie zostałem dłużej...

Skomentuj

Micwoj Nope, czekają na chęci, żeby najpierw usiąść do kompa i zaprojektować rzeczy do wycięcia na CNC żeby wrzucić je w obudowy, które już mam. Może na wiosnę będą gotowe żeby je pomierzyć :) Gorzej jak mi się nie spodobają - 6 kzł w piach :P
                              Jak mi coś podpowiesz to mogę Ci zaprojektować coś :P

A tak w temacie - trochę się udzieliło moje zboczenie, ale może by na górę wstęgę wrzucić?

Skomentuj

Zamieszczone przez kaka22 Zobacz posta
                                Słuchałem trochę na tegiricznym AS forumowych monitorów (chyba z tym właśnie średniakiem) I grało to przyjemnie. Szkoda, że nie zostałem dłużej...
                                Tak, grała tam dokładnie ta kopułka Scan Speaka.

siewcu Myślę, że dam sobie radę :)

Skomentuj

Jak ma być krok do przodu i kopułka na średnich...

https://www.madisoundspeakerstore.co...dome-midrange/
                                  DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

"Trochę" za duża i za droga

Skomentuj

Przecież nerki wcale nie są potrzebne dwie :P

Skomentuj

Przecież nerki wcale nie są potrzebne dwie :P

A jak za kilka lat zmieni się koncepcja to bez drugiej nie zdąży jej wcielić w życie :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X