Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory wysokiej klasy diy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ważne, że jest już jakaś koncepcja Najpierw poszukam jakiejś kopułki średniotonowej i zaaplikuję ją "pomiędzy" posiadane głośniki. Być może częściowe odciążenie tweetera i woofera pozytywnie wpłynie na brzmienie całego zestawu. Czeka mnie jeszcze kupno mikrofonu i powrót do pomiarów po kilku ładnych latach. Będzie zabawa
    Last edited by kaka22; 12.01.2023, 16:35.

Skomentuj

Dynaudio to bardzo specyficzne podejscie do projektowania zwrotnic. Zanim kupisz nowe glosniki, sprobowalbym zaprojektowac nowa zwrotnice w stylu Dynaudio. Nie wiem jak tam teraz wyglada Twoja obudowa, ale moze te rowniez warto by bylo nieco poprawic.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pteterycz Zobacz posta
        Jak ma być krok do przodu i kopułka na średnich...

https://www.madisoundspeakerstore.co...dome-midrange/
        Mają rozmach skur... Cytując klasyka. Zobaczyłem cenę..

Skomentuj

Ogólnie pytałem o monitor, ponieważ bardzo podobają mi się monitory w stylu nowych Dynaudio Contour 20. To jest dobry trop, najpierw spróbuję zrobić nową zwrotnicę do istniejących głośników.
          Hipotetycznie, gdybym chciał zrobić bezkompromisowo 2 drogi spełniające moje wymagania, to na jakie głośniki powinienem spojrzeć? Na górę obstawiam chyba supremo, a co na dół?

Skomentuj

Z wysokiej jakości wooferów, przypominających produkty Dynaudio przychodzi mi do głowy Audiotechnology.

Mozesz zrobic obudowe testowa, wykonac pomiary i zaprojektowac zwrotnice 1 rzedu, z korekcja fazy za pomoca filtru All pass, tak jak to robi w swoich zwrotnicach Dynaudio.

Skomentuj

Wczoraj zrobiłem przymiarkę do nowego pomieszczenia wstawiając tam aktualny sprzęt. Z racji tego, że teraz jest to sypialnia to stoi tam tylko szafa i łóżko, co pewnie jest powodem wzbudzania się basu na niektórych kawałkach. Ogólnie to przy 18 revelatorze często zatykałem BR, więc większy głośnik na bas na pewno odpada. Z pomiarów wyszło mi, że będę siedzieć w odległości 1,9 - 2 m od kolumn. Czy w układzie jest sens pchać się w 3 drogi?

Skomentuj

Jeśli chcesz mieć lepszą średnicę to warto iść w 3 drogi.
                Moje doświadczenia z kolumnami do sypialni zawsze kończyły się kolumnami w obudowie CL.
                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Nie wiem czy pojmuje, ale dla mnie monitory to stosunkowo małe paczki, zatem 3 drogi to przesada. 2 drogi spokojnie wystarczą. dobre średnie zapewni mały 6,5-8 cali dorej klasy midbas, np 8bg51 B&C lub podobny klasą

Skomentuj

Do niedużego pomieszczenia, 8 cali to już na 3cią nóżkę. Monitory na dobrym 6 calowcu kolega już ma i szuka lepiej. 8 cali zrobisz 3 way w zamkniętej w objętości ogółem 25-30 litrów.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                      Do niedużego pomieszczenia, 8 cali to już na 3cią nóżkę. Monitory na dobrym 6 calowcu kolega już ma i szuka lepiej. 8 cali zrobisz 3 way w zamkniętej w objętości ogółem 25-30 litrów.
                      Jakie 8 cali masz na myśli, które zagra dobrze w closecie? Mam jeszcze pomysł, aby "przemodelować" moje 2 drogi, odciąć woofer od dołu i uzupełnić dół aktywnie właśnie jakimś 8 calowcem.

Skomentuj

Dodam, że priorytetem jest szybkość i wykop, nie zejście

Skomentuj

Zamieszczone przez kaka22 Zobacz posta
                          Dodam, że priorytetem jest szybkość i wykop, nie zejście
                          Purifi PTT8.0X04-NAB-02 pasuje do Twojego opisu jak ulal.

Skomentuj

Jakie 8 cali masz na myśli, które zagra dobrze w closecie? Mam jeszcze pomysł, aby "przemodelować" moje 2 drogi, odciąć woofer od dołu i uzupełnić dół aktywnie właśnie jakimś 8 calowcem.
                            No, moje TIWy, lusztiego wavecory... Pewnie się jeszcze parę znajdzie.

Skomentuj

Purifi "trochę" poza zasięgiem. Często w 3 drogach diy używane są seasy L22, czy może taki seas dałby radę? Z tańszych niskotonowych jest jeszcze SS 22W z serii Discovery. Podobno jeszcze węglowy 21W gra dobrze w obudowie zamkniętej. 22W revelator to chyba mi za dużą zadymę zrobi w tych 12m2...
                              Last edited by kaka22; 23.01.2023, 12:45.

Skomentuj

To moze jak chcesz aktywny dol na w miare tanich 8 calach to spojrz w strone Scana 26W - stary dobry xxls, w oz jest szybki i muzykalny jak mu sie odpowiednio duzo pradu da. Do dzis ciezko o lepszy glosnik pokrywajacy pasmo 20-100Hz w tych pieniadzach i stosuje go masa producentow w bardzo drogich subach. Popatrz np. Na recenzje Sigberg Audio 10D

Skomentuj

Purifi "trochę" poza zasięgiem. Często w 3 drogach diy używane są seasy L22, czy może taki seas dałby radę? Z tańszych niskotonowych jest jeszcze SS 22W z serii Discovery. Podobno jeszcze węglowy 21W gra dobrze w obudowie zamkniętej. 22W revelator to chyba mi za dużą zadymę zrobi w tych 12m2...

Seas L22 raczej do BR ze względu na parametry i stożek. SS discovery jest ok, ale to nie highendowy demon basu. Jest dobry, ale do nie bardzo nisko schodzącego 3 way, albo nawet 2 way jak w oversizach Lusztiego. 22 revelator aluminiowy na 100% nie, raz słyszałem w zamkniętej jakieś takie włoskie wynalazki kolumnowe, to w ogóle basu nie miało. Nie wiem jak z innymi, może papierowe lepiej zagrają w closecie.

Skomentuj

Jak do nieduzego OZ, to moze byc Dayton RSS210HO-4.

Skomentuj

Dziękuję za propozycje. Jeżeli chodzi o głośniki powyżej 22cm to raczej boczna ścianka, chociaż przy podziale aktywnym to raczej nie będzie problem. Podobno jeszcze Ss26W serii Discovery wypada dobrze w 40L obudowie zamkniętej.

Skomentuj

Tylko dodam do listy dużych kopułek Tang Band https://hifi-selbstbau.de/datenbler-...ei-dem-anderen
                                        Jest dostępny w sklepach we Francji i Niemczech za 200 ojro.

Skomentuj

Na ten moment przemodelowałem zwrotnicę obecnych kolumn. (Z pomocą Virtuix Cada). Przesunąłem punkt podziału w dół, na ok. 2,2 kHz i... jest zdecydowanie lepiej, nawet zgranie fazowe się poprawiło (lepsza przestrzeń). Muszę jedynie dopracować poziom tweetera (myślę, że przyciszenie o 1dB będzie ok). Zasadniczo trochę odkryłem te Scany na nowo, podoba mi się

Skomentuj

Czaruję...
                                          X