w130s schodzi do tych 70hz bez problemu, a jak wime centrala używa się tylko w kinie, więc jest wspierany przez suba... Po co ma schodzić niżej ?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
przymiarka do budowy zestawu kina domowego
Collapse
X
-
I to jest włąśnie podstawowy błąd - niedocenianie wagi kanału centralnego.
Po co niżej?
W kanale centralnym idzie pełne pasmo, nie tylko dialogi czy śpiew ptaka.
Wszystko to co widać na ekranie ma swoje żródło dzwięków w kanale centralnym.
Dlatego ważen jest aby miał takie samo pasmo co kanały efektowe przednie (czyli lewy i prawy). W przypadku braku odpowiedniej podstawy basowej słychać dziurę miedzy subem a centralnym (który jest niżej cięty w systuacjach kiedy lewy i prawy schodzi niżej).
Zresztą po co gdybać, nie odkrywamy tutaj żadnych nowinek. To co spisali w specyfikacji DD panowie od Raya Dolbiego jest wyniekiem wielu prób i nic tu dodać.
Każde inne rozwiązanie to "proteza"
Pozdrawiam
Skomentuj
-
Amplituner kroi ale jak wybierasz takie wysokie krojenie (100Hz) to chyba tylko dla plastikowych satelitek z zestawu kreativa.
Panowie, ja wiem ze mało kto podchodzi tak do tematu ale wystarczy poczytać specyfikacje DD. Nie rozumie tylko jak ktoś mądry od Lukasa kazał kroic wszystko od 80 Hz.
takero, uwazasz ze nie usłyszysz różnicy?
Te paredziesiąt hezrców spokojnie da sie usłuszeć (mówie o róznicy pomiedzy centralnym a głownymi) w innych sytuacjach niekoniecznie.
Osobiście stawiam na kino złozone (przynajmniej z przodu) z jednakowych przetworników (kolumn). Tył traktowany jest po macoszemu niemal zawsze i jakby przyzwyczailismy sie do tego co nie znaczy ze tak zostało to wymyślone w oryginale.
Nalezy także pamiętac ze pasmo przenoszenia takiego "satelity" w instalacji domowej i prawdziwym kinie "troszkę" się różni. To ze w kinie satelity sa mniejsze od frontów wcale nie znaczy ze nie są pełnopasmowe.
Oczywiście nikogo nie chce na siłe przekonywać do budowy instalacji w 100% zgodnych z wytycznymi DD bo w wiekszości przypadków nie jest to tanie. Kazdy powinien zastanowić sie na jaki kompromis jest w stanie się zgodzić.
Pozdrawiam
Skomentuj
-
Z chęcią sprawdze czy da rade to usłuszeć , szczególnie że ów dziura będzie też po części wypełniana przez fronty. Żeby to było naprawde słyszalne, zakładając że fronty schodzą do 60hz i do nich dostosowany jest sub to central musiałby mieć naprawde kiepskie zejście... Pewnie powyżej 100hz...
Pozatym ta sytuacja zaklada że sub łącznie z frontami gra liniowo, co raczej nie jest takie oczywiste, bo mało kto nisko odcina suba i w dodatku ustawia go na głośność dającą w połączeniu z frontami płaską charke ;]
Przynajmniej ja w to nie wierze :P
Generalnie postaram się przetestować różne konfiguracje i ocenić kiedy naprawde jest to słyszalne, bo jeśli nie jest to jest do pominięcia ;]
Choć pewnie jest to także kwestią materiału ...
No coż - zobaczymy :P
Skomentuj
-
A pomyslałes o fazach sariusz, musza się wszystkie zgadzac przebiego bo jak bedzie ny jeden odwrócony od drugiego o 180 stponi wyraznie bedziesz czuł ze gra jak nie od tego zestawu, wiec ja proponuje wszystkie głosniki jednakowaej fazy a najlpiej jednakowe głosniki.Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.
Skomentuj
-
U mnie w roli centrala pracuje tandem ARN 150.
We frontach mam 17 tonsila (teraz po jednej na kolumnę)
sub cięty nisko a głosniki z przodu jako SMALL w amplitunerze co powoduje ze teoretycznie dociera do nich sygnał taki sam (czyli ciety od jakiś 80-100 HZ - nie wiem dokładnie bo producent sie nie pochwalił)
Być moze to wina samego ARN, może jego mniejsza efektywnośc (choć skompensowana ustawieniem w aplitunerze)?
Ja różnicę słysze. Moze jestem audiofilem...? Nie napewno nie? Prędziej to wina ARN (który notabene wg mnie nadaje sie conajwyżej na "satelitki" do kompa)
pozdrawiam
Skomentuj
-
nie pamietam wymiarów,
ale jak to centralny.
miedzy arn jest wysokotonowiec, - jakis zlomek tonsilowy z dawnych czasów.
BR, nie pamiętam na ile stronony ale zapewno nie za nisko.
Ale najgorsze oprócz niskiej efektywności jest kartonowe brzmienie - pomimo dość starannie wykonanej obudowy.
Nie wiem moze przy mocniejszym wygłuszeniu noże sie to poprawic ale ...
nadal pozostaje dośc niska efektywność.
ARN 150 ekranowany.
Głosniki były tanie więc sie nie załamuje.
jak pisałem wcześniej powstaną z nich małe monitorki do kompa.
Pozdrawiam
Skomentuj
-
Obecnie stosowane rozwiazanie (dapolito poziome) jest forsowane przez producentow tylko ze wzgledów marketongowo-estetycznych.
Kolumna jest wtedy płaska (niska) bo zamiast jesdnego wiekszego ma dwa male przetworniki.
Oczywiscie rozwiazaniem bezkompromisowym jest kanal centralny wykonanay tak jak reszta przodu.
To co proponujesz jest najlepsze ale z rzadka stosowane tylko dlatego ze nie kazdy ma gdzie takie glosniki postawić.
Śmiem twierdzić ze to http://www.compraventa.com/view/4588...l=0&c=1&city=0 jest najlepszym konceptem dla głosnika centralnego.
Pozdrawiam
Skomentuj
Skomentuj