Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny głosnikowe na w.32.500.8.CM

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny głosnikowe na w.32.500.8.CM

Dzień dobry ostatnio chodzi mi po głowie temat budowy kolumn głośnikowych (duzych). Wymysliłem sobie, że do budowy użyje głośników Stx ze względu na niewygórowaną cenę. Głosnik w.32.500.8.CM z bassrefleksem, drugi głosnik to W.30.200.8.CM w obudowie zamkniętej, trzeci to M.18.200.8.MCX nad głośnikiem wysokotonowym jeszcze się zastanawiam. Do napedzania tego zestawu posłuży Cambridge Audio CXA61. Do tej pory miałem kolumny o mocy 90W i są zdecydowanie za małe do pokoju o powierzchni 30 mk.
    Last edited by slawekb; 17.10.2023, 12:21.

A zwrotnicę kolega skąd weźmie?
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

To osobny temat moze znajdzie sie ktoś co pomoże. W tej chwili ważniejsze jest czy koncepcja jest dobra

Skomentuj

Co chesz uzyskać dwoma rożnymi głośnikami w obudowach różnego typu? Zrobić zestaw trójdrożny, w którym głośniki są zgodne fazowo nie jest łatwo, a co dopiero takiego potworka. Im więcej oddzielnych źródeł dźwięku tym większe rozmycie sceny i mniej precyzyjna barwa, związane z interferencją fal dochodzących z różnych miejsc. Co prawda dla basu nie ma to tak dużego znaczenia, ale każdy głośnik basowy gra też wyższe dźwięki.

Skomentuj

Chciałem uzyskać pełniejszy bas wiadomo bassreflex schodzi niżej ale jest mniej precyzyjny mowa o subiektywnych odczuciach natomiast obudowa zamknięta nie schodzi tak nisko ale ma fajny impuls (kopa).

Skomentuj

Jeżeli faktycznie to rodzi duże problemy to można z obudowy zamkniętej zrezygnować. Co myślicie ? Bo chciałem połączyć 2 obudowy myśląc,że zsumuje zalety jednej obudowy i drugiej.

Skomentuj

Spróbuj zrobić FX-200
              Są projekty zwrotnic do nowych wersji głośników na forum.
              https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...t-by-raven1985
              Last edited by Adzik94; 17.10.2023, 18:31.

Skomentuj

To raczej słaby pomysł mam głośniki 2.5 drożne basowy(bassreflex) usheraudio 8133 z głośnikiem AURUM CANTUS: AC – 180 F1 do tego wysoki VIFA PL 27TG-35-06 więc chyba wiele bym nie poprawił.

Skomentuj

Ja bym zrezygnował z B-R bo to więcej problemów a jeżeli jesteś otwarty na eksperymenty to zamkniętą z głośnikami w tandemie - basu będzie dość i to szybkiego.

Skomentuj

I tak sprawdziłem i na głośność 110 dB wystarczyłaby połowa mocy - 45W mocy elektrycznej. Ale się domyślam że chodzi raczej o odtwarzanie basów. A co to za kolumny dotychczasowe?

Skomentuj

Czaruję...
                    X