Dzień dobry ostatnio chodzi mi po głowie temat budowy kolumn głośnikowych (duzych). Wymysliłem sobie, że do budowy użyje głośników Stx ze względu na niewygórowaną cenę. Głosnik w.32.500.8.CM z bassrefleksem, drugi głosnik to W.30.200.8.CM w obudowie zamkniętej, trzeci to M.18.200.8.MCX nad głośnikiem wysokotonowym jeszcze się zastanawiam. Do napedzania tego zestawu posłuży Cambridge Audio CXA61. Do tej pory miałem kolumny o mocy 90W i są zdecydowanie za małe do pokoju o powierzchni 30 mk.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Kolumny głosnikowe na w.32.500.8.CM
Collapse
X
-
Co chesz uzyskać dwoma rożnymi głośnikami w obudowach różnego typu? Zrobić zestaw trójdrożny, w którym głośniki są zgodne fazowo nie jest łatwo, a co dopiero takiego potworka. Im więcej oddzielnych źródeł dźwięku tym większe rozmycie sceny i mniej precyzyjna barwa, związane z interferencją fal dochodzących z różnych miejsc. Co prawda dla basu nie ma to tak dużego znaczenia, ale każdy głośnik basowy gra też wyższe dźwięki.
Skomentuj
-
Spróbuj zrobić FX-200
Są projekty zwrotnic do nowych wersji głośników na forum.
https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...t-by-raven1985Last edited by Adzik94; 17.10.2023, 18:31.
Skomentuj
Skomentuj