Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Połaczenie równoległe głośników i pomiary

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Połaczenie równoległe głośników i pomiary

Cześć!

pytanie odnośnie układu TMM i pomiarów do projektu zwrotnicy.

Mamy już zbudowane, zamontowane w docelowej obudowie. Pora na pomiary. Tweeter - wiadomo.

Natomiast midbassy? Czy ściągamy FR każdego z osobna czy może łączymy (docelowo równolegle) i taki tandem mierzymy?

Intuicja mi podpowiada, że mierzymy każdy z osobna ale dobrze się upewnić :)

Może ktoś mi doradzić?

I jeszcze może dodam, że pomierzyłem zgodnie z intuicją tj. każdy woofer z osobna. Pomiar robiony dla każdego z głośników w osi tweetera (w Arta, kursor predelay zachowany w pozycji tweetera dla każdego z wooferów).

Rzucicie może okiem czy wg Was wszystko gra z tą zwrotnicą? Mogę ryzykować i zamawiać elementy? :)

Skomentuj

Te pomiary wyglądają źle.

Jeśli warunki pomiaru pozwolą na bramkę dłuższą niż 5 ms, to można pominac łączenie pomiarów z bliskiego pola.

Jeśli oba woofery grają w tej samej obudowie, to trzeba skalować ich impedancje, a pomiar impedancji robic przy połączeniu oby równolegle.

W konfiguracji TMM nie powinieneś stosować zwrotnicy dwudroznej lecz układ 2.5 drożny.

Skomentuj

To prawda, oba woofery grają w tej samej obudowie.

Czyli:
        - pomiary FR robić dla każdego woofera z osobna?
        - pomiar impedancji zrobić dla połączonych równolegle wooferów j.n.?

btw. Wszystkie pomiary wyglądają źle? Czy tylko impedancja? :)
        Last edited by micsta1; 02.11.2023, 21:52.

Skomentuj

Tak, pomiar FR osobno, ale muszą dzielić te sama impedancje, która musi być skalowana o wartość 2 lub podpina się impedancje pod jeden woofer, a w drugim wpisuje się wartość 0 i nie ładuje pomiaru impedancji.
          Warto wykonać pomiar referencyjny sumy wooferow aby później porównać go z symulacja, aby mieć pewność, że pomiary są dobrze zrobione i właściwie osadzone do symulatora.

Skomentuj

Ok, czyli w ustawieniach driverów podaję j.n.:

Skomentuj

Tak, i tylko pod woofer góra załaduj pomiar impedancji obu wooferow równolegle, choć lepiej użyć opcji scalowania dla obu głośników z tą samą impedancja.

Skomentuj

To wyszło mi takie cuś :)

Skomentuj

Te pomiary są do bani. Coś źle zrobiles. Do tego faza jest błędnie analizowania. Zwrotnica całkowicie błędna.
                  Last edited by Pogromca mitow; 02.11.2023, 22:38.

Skomentuj

Dobra, to rozłożę jeszcze raz cały bajzel i ponownie pomierzę ten szmelc :)

Pewnikiem coś w Arta namieszałem.

Dzięki Pogromco!

Skomentuj

A czy tym razem będziesz wiedział jak to zrobić poprawnie? Ciekawe skąd.
                      Faza jest źle zmierzona bo mierzysz całe opóźnienie toru zamiast fazy samego głośnika. Trzeba usunąć opóźnienie, czyli czas dotarcia dźwięku z głośnika do mikrofonu. Niestety nie wiem jak to poprawnie zrobić w Arta. Nie używam tego programu. Może Pogromca podpowie.
                      Istotne jest, żeby te opóźnienie było jednakowe przy obu pomiarach: tzn. woofera i tweetera, bo zależy nam na zmierzeniu wzajemnej relacji fazowej.

Dla uproszczenia zrób tylko 2 pomiary. Umieść mikrofon między tweeterem a wooferem w odległości około 60 cm od kolumny i nie ruszaj go przez cały proces. Połącz woofery równolegle i potraktuj je w symulacji jako jeden głośnik. Może nie będzie to optymalne rozwiązanie dla tej konstrukcji, ale przynajmniej będzie jakkolwiek sensowne. Zacząć trzeba od czegoś prostego, żeby się nauczyć a nie zniechęcić.
                      Last edited by Granat; 03.11.2023, 09:09.

Skomentuj

Hej Granat, dzięki za zainteresowanie moim problemem i porady :) Bez prób nikt się niczego nie nauczy. Skąd? Jak każdy. Instrukcje, tutoriale, internet ogólnie. Bo kto ma mi, lub komuś jak ja uczącemu się to pokazać? Po to są właśnie takie fora żeby się uczyć i żeby dzielić wiedzą.

Pogromca nie pierwszy raz wyciąga pomocną dłoń :) Dzięki mu za to!

Nie mam pojęcia czy dobrze to zrobię. Jak znajdę chwilę bez dzieciaków w domu to rozłożę wszystko i podejmę kolejną próbę. Może popełniłem jakiś błąd w konfiguracji Arty lub po prostu przy podłączeniu sprzętu. Okaże się jak będę się dzielił wynikami pomiarów.

​​​​​​​Mam Presonus ibox two. Myślę, że to przy podłączaniu wszystkiego robię jakiś błąd.

Skomentuj

Błąd jest ewidentnie softwarowy. Musisz doprowadzić do porządku fazę. I jeszcze jedno co mi się rzuca w oczy to bardzo krótka bramka. Niczego poniżej 1kHz nie mierzysz.
                          Także to są te dwie rzeczy. I tak jak pisałem wyżej: uprość to co masz i zrób narazie 2 drogi. Niech najpierw to zadziała prawidłowo.

Skomentuj

Dorób prosty stolik obrotowy i zrób jak kościół Vituixa przykazał :)

https://kimmosaunisto.net/Software/V...ement_ARTA.pdf

Skomentuj

:)

Podziergam jak tylko dzieciaki mi z domu wybędą na czas jakiś. Jakiej długości bramka będzie odpowiednia?

Póki co pls, rzućcie okiem na połączenia. Wydaje mi się, że tutaj wszystko gra.

Wejście instrumentalne mnie zastanawia w pętli z prawym OUT. Wg instrukcji powinienem włączać jeśli instrument nie ma swojego preampa.

Instrukcja rzecze:

"Input Source Button (AudioBox iTwo). Each AudioBox iTwo input channel offers an
                              Input Source button that lets you select instrument or line level for the -inch inputs.
                              When the button is not illuminated, the input will accept a line-level source, like a
                              synthesizer or guitar amp modeler. Press this button to engage the instrument
                              preamp when connecting guitars or a passive bass."

Skoro podłączam pod to wejście MAIN R zgodnie ze schematem:

Pytanie włączać czy nie włączać? :)

Skomentuj

Połączenia wyglądają ok. Nie włączaj wejścia dla instrumentów, bo to jest dla nagrywania gitar, a nie sygnału liniowego (inna impedancja).
                                ​​

Skomentuj

Dobra, udało mi się opróżnić chatę i oto co otrzymałem dzisiaj.

Czy wygląda to już bardziej "prawidłowo" i idziemy w dobrym kierunku?

TWEETER:

MIDBASS GÓRA:

MIDBASS GÓŁ:

Skomentuj

Niestety nadal wyglada to zle. Opisanie wszystkich problemow byloby dosc obszerne.

Czy masz pelna wersje Arta, ktora zapisuje pliki PIR?

Skomentuj

Niestety nie :(
                                      Mam demo i nie planuję kupić pełnej.

Pytanie co może być nie tak? Kwestia samej Arty czy może pomieszczenia?

Bardzo mnie ciekawi co też robię nieprawidłowo :/
                                      Last edited by micsta1; 03.11.2023, 18:06.

Skomentuj

Pomiary maja slad zlapania odbicia, szczegolnie te midbasow. Pomierz odleglosci przedmiotow/scian do glosnikow niskotonowych. Aby moc jako tako zrobic zwrotnice musisz miec bramke dlugosci powyzej 4 ms.

Mozesz miec tez problem z poziomem sygnalu, oraz z tak zwanym DC Offset. Pasmo ponizej bramkowania powinno lagodnie opadac. Nie powinno ono az tak rosnac jak na Twoich pomiarach. Wyreguluj wzmocnienie preampa, kanalu referencyjnego i poziomu mocy wzmacniacza

Upewnij sie, ze masz zaznaczona opcje pomiaru dual channel oraz mierz za pomoca szumu Periodic Noise z maksymalna dlugoscia sekwencji i probkowaniem 96 khz. Wlacz rowniez filtrowanie pomiaru dual channel.

Mierz z jednego punktu mikrofonu ustawionego na osi tweetera lub miedzy tweeterem, a pierwszym midbasem pod tweeterem. Kolumna musi znajdowac sie w miejscu najdalej oddalonym od wszelkich przedmiotow i plaszczyzn odbicia dzwieku.

Ustaw bramke na tuz przed impulsem tweetera (nie na jego piku) i zapamietaj pozycje bramki, bo dla kolejnych wooferow musi ona zaczynac sie w tym samym miejscu.

Nie uzywaj opcji minimum phase.

Jesli po ustawieniu poprawnie bramki tweetera, zmierzysz kolejno glosniki, to nie trzeba nic wiecej ruszac w symulacji.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X