Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Połaczenie równoległe głośników i pomiary
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaPasmo częstotliwości wygląda ok, ale faza nie ma wyciętego predelay. To znaczy, że poczatek bramki jest założony daleko przed impulsem tweetera.
Skomentuj
-
I tak ma być. Zapamiętaj ustawienie bramki, jej punkt początkowy. Dla pozostałych głośników bramka musi zaczynać się w tym samym miejscu ale może być dluzsza lub krótsza, w zależności od odbicia. Następnie exportuj pozostałe głośniki do plików frd lub txt. Będziesz miał w nich wpisane różnice fazowe dzięki użyciu pętli kanału referwncyjnego.
Podnieś jeszcze kolumnę, tak aby punkt pomiaru byk mniej więcej w połowie wysokości sufitu od podłogi. Statyw ustaw na wprost, pod kątem prostym, wyciągnij maksymalnie ramię statywu do przodu, kabel puść po ramieniu mikrofonu.
Skomentuj
-
normalnie paszcza mi się cieszy panowie!:) Wreszcie progres!
Teraz kolejny trudny krok przede mną. Sam projekt zwrotnicy. O ile w 2-way już tam coś potworzyłem to w 2,5way never ever. Po sparowaniu Tweetera z górnym MidBasem dołączam dolnego i robi się totalny bajzel, nawet jak go próbuję mu ściąć średnicę.
Jutro poczołgam to dalej. Będę wdzięczny za dalsze porady :)
Skomentuj
-
Pomiary na wolnym powietrzu, czy w duzej sali bez watpienia maja swoje ogromne zalety, lecz nadal mamy jeden, limitujacy nas problem - wysokosc glosnikow od podlogi, ziemi. Pomiar na wolnym powietrzu lub sali bedzie mial sens, o ile jestesmy wstanie uniesc kolumny wystarczajaco wysoko, aby zyskac mozliwosc pomiaru na dlugiej bramce.
Skomentuj
-
No dobra. To może teraz trochę wprowadzenia.
Stolarka skończona, kolumny stoją, żonie się podobają.
Dzięki Wam udało mi się toto pomierzyć tym czym dysponuję. Wszystko co robię w zakresie DIY traktuję jako mega fun, tak do tego podchodzę :) Przy tym dużo się uczę, a to jest jeszcze większy fun.
Otóż to nad czym teraz się pochylam to dwa 15cm bardzo klasyczne (jeśli nie vintage) MIDBASy grające we wspólnej przestrzeni z wysokotonowym. Obudowy mają po 1m wysokości (+2cm podstawa+2cm kolce) i 17cm szerokości. 22cm głębokości.
Pierwotnie myślałem, że to będzie klasyczne połączenie TWEETER + 2*MIDBAS połączone równolegle. Czyli 2-way.
Pogromca zaleca 2,5-way. Poczytałem i super! Tylko jak podejść do tematu w projektowaniu zwrotki?
Dla 2-way (Tweeter+1 Midbas) mam to. I pytanie czy do tego momentu jest w miarę ok?
Co teraz w opcji 2,5 way?
Dodam jeszcze, że niskie cięcie jest celowe. Te tweetery mają b.niskie FS:
Last edited by micsta1; 04.11.2023, 20:00.
Skomentuj
-
Kolumny 2.5 way są trudniejsze w zaprojektowaniu zwrotnicy. Podejście do filtracji jest tutaj inne niż w przypadku klasycznego w 2.5 way.
Zerknij tutaj, będziesz miał obraz jak to powinno wyglądać i o co w tym chodzi i dlaczego poprawne pomiary, które zawierają wpływ baffle step są niezbędne.
https://www.bambergaudio.com/technical/2pt5.php
Skomentuj
Skomentuj