Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Połaczenie równoległe głośników i pomiary

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Last edited by micsta1; 03.11.2023, 19:39.

Skomentuj

Po 1,8m po boku, 1,9m do sufitu
      Na podłodze poduszki + kołdra

Ustawienia dokładnie tak jak sugerowałeś

Skomentuj

zwiększyłem bramkę do 5ms.

Skomentuj

Pasmo częstotliwości wygląda ok, ale faza nie ma wyciętego predelay. To znaczy, że poczatek bramki jest założony daleko przed impulsem tweetera.

Skomentuj

Pomiar GÓRNY MIDBASS na tych samych ustawieniach i bramce co tweeter.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
              Pasmo częstotliwości wygląda ok, ale faza nie ma wyciętego predelay. To znaczy, że poczatek bramki jest założony daleko przed impulsem tweetera.
              tzn, że mam zbliżyć początek bramki do początku odpowiedzi głośnika?

Skomentuj

No to hyc!

Zbliżyłem początek bramki maksymalnie do początku impulsu głośnika.

Skomentuj

Pokaz impuls i bramkę

Skomentuj

Skomentuj

Wyzeruj okno predelay. Masz odbicie zaraz po impulse, to powoduje zafalowanie powyżej 1khz. Może to odbicie od statywu mikrofony. Nie wiem. Musiałbym zobaczyć zdjęcie całego ustawienia gratow.

Skomentuj

Jak wyzeruję predelay otrzymuję taki widok:

a bambetle ustawione o, tak:

Skomentuj

I tak ma być. Zapamiętaj ustawienie bramki, jej punkt początkowy. Dla pozostałych głośników bramka musi zaczynać się w tym samym miejscu ale może być dluzsza lub krótsza, w zależności od odbicia. Następnie exportuj pozostałe głośniki do plików frd lub txt. Będziesz miał w nich wpisane różnice fazowe dzięki użyciu pętli kanału referwncyjnego.

Podnieś jeszcze kolumnę, tak aby punkt pomiaru byk mniej więcej w połowie wysokości sufitu od podłogi. Statyw ustaw na wprost, pod kątem prostym, wyciągnij maksymalnie ramię statywu do przodu, kabel puść po ramieniu mikrofonu.
                          ​​

Skomentuj

W takim razie ....mamy to :)

Przy ustawieniu takim:

Skomentuj

Jest progres :)

Skomentuj

Jest duży progres ale ja i tak bym zalecał pomiary na polu ( albo na zewnątrz, zależy jaki rejon Polski ). Pomiary w pokoju są zbyt problematyczne.
                                A już jakaś hala czy sala gimnastyczna to byłoby cudownie.

Skomentuj

normalnie paszcza mi się cieszy panowie!:) Wreszcie progres!

Teraz kolejny trudny krok przede mną. Sam projekt zwrotnicy. O ile w 2-way już tam coś potworzyłem to w 2,5way never ever. Po sparowaniu Tweetera z górnym MidBasem dołączam dolnego i robi się totalny bajzel, nawet jak go próbuję mu ściąć średnicę.

Jutro poczołgam to dalej. Będę wdzięczny za dalsze porady :)

Skomentuj

Pomiary na wolnym powietrzu, czy w duzej sali bez watpienia maja swoje ogromne zalety, lecz nadal mamy jeden, limitujacy nas problem - wysokosc glosnikow od podlogi, ziemi. Pomiar na wolnym powietrzu lub sali bedzie mial sens, o ile jestesmy wstanie uniesc kolumny wystarczajaco wysoko, aby zyskac mozliwosc pomiaru na dlugiej bramce.

Skomentuj

No dobra. To może teraz trochę wprowadzenia.

Stolarka skończona, kolumny stoją, żonie się podobają.

Dzięki Wam udało mi się toto pomierzyć tym czym dysponuję. Wszystko co robię w zakresie DIY traktuję jako mega fun, tak do tego podchodzę :) Przy tym dużo się uczę, a to jest jeszcze większy fun.

Otóż to nad czym teraz się pochylam to dwa 15cm bardzo klasyczne (jeśli nie vintage ) MIDBASy grające we wspólnej przestrzeni z wysokotonowym. Obudowy mają po 1m wysokości (+2cm podstawa+2cm kolce) i 17cm szerokości. 22cm głębokości.

Pierwotnie myślałem, że to będzie klasyczne połączenie TWEETER + 2*MIDBAS połączone równolegle. Czyli 2-way.

Pogromca zaleca 2,5-way. Poczytałem i super! Tylko jak podejść do tematu w projektowaniu zwrotki?

Dla 2-way (Tweeter+1 Midbas) mam to. I pytanie czy do tego momentu jest w miarę ok?

Co teraz w opcji 2,5 way?

Dodam jeszcze, że niskie cięcie jest celowe. Te tweetery mają b.niskie FS:

Last edited by micsta1; 04.11.2023, 20:00.

Skomentuj

Kolumny 2.5 way są trudniejsze w zaprojektowaniu zwrotnicy. Podejście do filtracji jest tutaj inne niż w przypadku klasycznego w 2.5 way.

Zerknij tutaj, będziesz miał obraz jak to powinno wyglądać i o co w tym chodzi i dlaczego poprawne pomiary, które zawierają wpływ baffle step są niezbędne.

https://www.bambergaudio.com/technical/2pt5.php

Skomentuj

Hej, dzięki! Poczytał, nie wiem czy zrozumiał

Jak bardzo źle wygląda to poniżej, i czy można coś zrobić ze wskazanym fragmentem?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X