Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Prawidłowość pomiaru

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Prawidłowość pomiaru

Witam
    Mam pytanie do fachowców. Czy ten pomiar charakterystyki głośników do przeprowadzenia symulacji wygląda na prawidłowy?
    https://diyaudio.pl/i/28683/15bf7836...1709291199.jpg
    Last edited by miziel; 01.03.2024, 11:30.

Otrzymałem pliki ( frd, zma ) z pomiarami charakterystyki głośników i po wprowadzeniu ich do vituixcad wychodzą takie głupoty. Na pewno coś źle robię.
    Last edited by miziel; 01.03.2024, 12:00.

Skomentuj

Łatwiej by było udzielić odpowiedzi gdybyś wrzucił sam plik który otrzymałeś.

Skomentuj

Już OK, kapnąłem się, że nie załadowałem plików frd.

Skomentuj

Zamieszczone przez Granat Zobacz posta
          Łatwiej by było udzielić odpowiedzi gdybyś wrzucił sam plik który otrzymałeś.
          Jednak chyba potrzebuję pomocy.
          Zleciłem pomiar charakterystyk głośników no i otrzymałem pliki frd i zma. Wrzuciłem tak poglądowo bez filtrów te pliki do viituixcad no i jest kaszana. Znalazłem w necie pomiary tego samego głośnika i wyglądają zupełnie inaczej. Pan od pomiarów twierdzi, że jego są prawidłowe.Niestety nie mogę zamieścić plików frd/zma bo nie chcę mieć kłopotów w razie co.
          https://diyaudio.pl/i/28683/1ec7cf9e...1709373320.jpg
          https://diyaudio.pl/i/28683/418f6977...1709373319.jpg

Skomentuj

Pomiary nie będą takie same, ponieważ producent wykonal je w innych warunkach. Jesli pomiary Twoich glosnikow zostaly wykonane w docelowej obudowie, to beda one wygladac zupelnie inaczej, poza pomiarem impedancji tweetera.

Mozesz zrobic paczke zip z pomiarami i rzucimy okiem. Nie wiem o jakich klopotach piszesz, bo przeciez nie podajesz informacji, kto je robil.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
              Pomiary nie będą takie same, ponieważ producent wykonal je w innych warunkach. Jesli pomiary Twoich glosnikow zostaly wykonane w docelowej obudowie, to beda one wygladac zupelnie inaczej, poza pomiarem impedancji tweetera.

Mozesz zrobic paczke zip z pomiarami i rzucimy okiem. Nie wiem o jakich klopotach piszesz, bo przeciez nie podajesz informacji, kto je robil.
              Nawet pomimo tego, że w obudowie to raczej wykres wysokotonowego powinien mieć bardzo duży spadek poniżej 2kHz, a średniotonowego powyżej 2kHz, a tu widać "równo" od 20Hz do 20kHz.
              ​​​​
              Last edited by miziel; 02.03.2024, 15:59.

Skomentuj

Te pomiary to kompletny śmietnik. Do niczego się nie nadają. Jeśli za to zapłaciłeś, to zażądaj zwrotu pieniedzy lub ponownego i poprawnego wykonania pomiarow, chociaz jak ktos zrobil taka lipe, to wątpię w żebym miał w tym temacie jakiekolwiek pojęcie.

Skomentuj

Te pomiary to kompletny śmietnik. Do niczego się nie nadają. Jeśli za to zapłaciłeś, to zażądaj zwrotu pieniedzy lub ponownego i poprawnego wykonania pomiarow, chociaz jak ktos zrobil taka lipe, to wątpię w żebym miał w tym temacie jakiekolwiek pojęcie.
                  Jeszcze nie zapłaciłem i nie mam żadnej umowy ale ta osoba ma mój głośnik. I znowu cholera stres. Szukałem pomocy na innym forum ale nikt nie chciał zrobić pomiarów no i trafiłem na łowcę jeleni z allegro. Słabo się zorientowałem, a widzę, że miałbym to zrobione profesjonalnie przez Granat za te same pieniądze.

Skomentuj

-pomiary są bardzo zaszumione
                    -nie ma informacji o fazie
                    -pomiary impedancji wskazują na problem przydźwięku sieciowego. Poza tym również są zaszumione.
                    - krańce pomiarów wyglądają dziwię, szczególnie górę pasmo. Wygląda jak było nałożone HBT. Chyba tylko SoundEasy ma taką funkcję.

Z tych pomiarów absolutnie nic nie da się zaprojektować. Są całkowicie bezużyteczne.

Skomentuj

-pomiary są bardzo zaszumione
                      -nie ma informacji o fazie
                      -pomiary impedancji wskazują na problem przydźwięku sieciowego. Poza tym również są zaszumione.
                      - krańce pomiarów wyglądają dziwię, szczególnie górę pasmo. Wygląda jak było nałożone HBT. Chyba tylko SoundEasy ma taką funkcję.

Z tych pomiarów absolutnie nic nie da się zaprojektować. Są całkowicie bezużyteczne.
                      Dziękuję Ci bardzo za pomoc. Będzie trzeba nawiązać kontakt z firmą Granat. Chcę wymienić kondensatory bipolarne na MKT/MKP i ze względu na olbrzymią różnice ESR między nimi raczej muszę mieć pomiary, a i cewkę rdzeniowa na powietrzną też przy okazji.

Skomentuj

Zamieszczone przez miziel Zobacz posta
                        Chcę wymienić kondensatory bipolarne na MKT/MKP i ze względu na olbrzymią różnice ESR między nimi raczej muszę mieć pomiary, a i cewkę rdzeniowa na powietrzną też przy okazji.
                        I tylko po to chcesz robić pomiary?

Co to za kolumny i zwrotnica?

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta

I tylko po to chcesz robić pomiary?

Co to za kolumny i zwrotnica?
                          Sprawdziłem ESR dla najbliższych wartości użytych bipolarów na stronie Jantzen Ele-Cap 100V 5% i było podane
                          4.7uF = 3.39ohm
                          27uF = 0.59ohm
                          47uF = 0.34ohm
                          Natomiast dla MKP było napisane ESR ekstremalnie niskie tzn. pewnie można przyjąć w vituixcad najniższą wartość czyli 0.001ohm.
                          Wrzuciłem to poglądowo do schematu i wyszło ok. 2dB podbicie w stosunku do bipolarów. No i cewkę na średniotonowym z rdzeniem stalowym na powietrzną o grubszym drucie bo jest tylko 0.7mm. Coś tam przeczytałem, że przy takich zmianach rozjeżdża się faza i jest zaburzona równowaga tonalna i lepiej zrobić pomiary.

​​​​https://diyaudio.pl/i/28683/2c64ddf5...1709483262.jpg

Skomentuj

Jeszcze raz zapytam, co to za kolumny?
                            To zdjęcie ze schematem zwrotnicy jest nieczytelne.

W tym przypadku nie widzę sensu robić pomiarów.
                            Skąd wiesz że konstruktor robił pomiary i brał pod uwagę elektrolity i ich ESR?
                            Może nie brał i z góry miały być foliowe, tylko są elektrolity z racji obniżenia kosztów.

Jeśli na wysokotonówce jest elektrolit, to wymień na foliowy i się nie przejmuj.
                            Wysokotonówce akurat dobrze to zrobi.
                            Będzie za głośno to wymienisz rezystor.

Co do cewki, to tu jest napisane 0.4 ohma, więc taka musi być.
                            Możesz wymienić na powietrzną, ale musisz zachować rezystancję.

Pozostałe kondensatory są równolegle. W zależności od wartości konstrukcji, można wymienić na MKP, ale nie trzeba. Zresztą takie pojemności są drogie.
                            Jak chcesz wymieniać, to ja bym tu dał Jantzen premium elko.

Skomentuj

Kolumienka to Kef HTC3001SE taka z KD. Skoro jest taka możliwość, że producent nie robił pomiarów zwrotnicy to może lepiej zrobić nową zwrotnice bardziej dopasowana do głośników.
                              Wrzucam link do dysku by tu jest za duża kompresja. Elektrolity chyba już są za stare bo zmierzyłem ten 25uF i realnie ma 31uF. A co z fazą nie rozjedzie się?

https://drive.google.com/file/d/14X_...ew?usp=sharing,
                              https://drive.google.com/file/d/1McW...ew?usp=sharing
                              Last edited by miziel; 03.03.2024, 17:43.

Skomentuj

Zamieszczone przez miziel Zobacz posta
                                Kolumienka to Kef HTC3001SE taka z KD. Skoro jest taka możliwość, że producent nie robił pomiarów zwrotnicy...
                                Pewnie robił i obstawiam że te elektrolity to z powodu obniżenia kosztów.

Wymień je na nowe elektrolity. Lepszych dawać nie ma sensu.
                                Na wysokotonówke foliowy.
                                Cewkę możesz wymienić, ale musi mieć taką samą rezystancję.

Koniec tematu. Z tego Hi-Endu nie zrobisz.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta

Koniec tematu. Z tego Hi-Endu nie zrobisz.
                                  Szkoda bo nawet teraz ta kolumienka gra lepiej niż Kef LS50.

Skomentuj

Witam, jestem ciekaw w jaki sposób sprawdzacie poprawność aplikacji głośników, strojenia zwrotnicy itp.. Chodzi mi głównie o pomiary . Subiektywne odczucia odsłuchowe pomijam.

Skomentuj

Najogólniej mówiąc: sprawdzamy przebieg charakterystyki częstotliwościowo-fazowej i patrzymy czy nie ma ewidentnych uchybień. Sprawdzamy impedancję, czy za bardzo nie spada. Przy okazji można zobaczyć strojenie obudowy. Jak jest kolumna do domu z wooferem 10" strojona na 60Hz to pewnie jest coś nie tak.
                                      Bardziej dokładna diagnoza to już kwestia doświadczenia i tego kto jakie metody sobie wypracował.

Skomentuj

Pomiar z odległości 1m. w osi odsłuchu (TW)?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X