Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowe obudowy do JBL eon

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[inny zestaw] Nowe obudowy do JBL eon

Cześć! Jestem nowy , więc nie jestem pewien, czy to dobry dział dla mojego pytania do Was. Spróbuję .
    Zacznę od tego że jestem didżejem eventowym. Mam cztery kolumny aktywne JBL eon 315 i chodzi mi po głowie pomysł, żeby zbudować dla nich nowe obudowy. Jedna obudowa mieściłaby dwa eony. Przetworniki wraz ze wzmacniaczami byłyby przeniesione do nowej obudowy, zatem nie byłoby zmian w elektronice. Chodzi o to żeby w jednej obudowie były dwie 15 i dwa wysokotonowe. Spytajcie po co to .
    Otóż powód pierwszy , kolumny miałyby wyglądać jak high-end. Taka wieża ala playstation 5 czyli nowoczesny wygląd ze wstawkami drewna. Czyli chodzi o wygląd. Drugi powód , jest taki, że cztery głosniki 15 chodzące razem bardzo mi się podobają, wsparte subbasem dają mocne brzmienie. Po za tym, w dobie co raz mniejszych przetworników w sprzęcie , ja jednak postawiłbym na duzą powierzenie membran.
    Czy zakładajac odpowiednią objętość obudowy, można zyskać na brzmieniu, czy to zbyt duże ryzyko i efekt może być niekorzystny? Jak to ugryźć ?

Możesz wrzucić rysunek poglądowy jak to ma wyglądać?

Skomentuj

Przygotuję i wrzucę

Skomentuj

Brzmienie tylko na tym straci. Poza tym kto to będzie potem nosił. Bez sensu.
        Jeśli chodzi tylko o wygląd to zrób taką przystawkę, którą będziesz nakładał na dwie kolumny stojące na sobie, z jakąś maskownicą od frontu. Będziesz miał wygląd i zachowana kompatybilność wsteczną, że tak powiem

Skomentuj

Myślałem o tym, i z praktycznego punktu widzenia, to byłoby najlepsze rozwiązanie, jednak to nie to co tak kolumna. Po cichu liczę ,że solidna drewniana konstrukcja może poprawić brzmienie. Co do wagi i gabarytów, zdaje sobie sprawę , że to nie będzie mobilny zestaw , jednak za wygląd i unikalność jestem w stanie kupić większy wózek
          Last edited by TomaszCz; 14.06.2024, 15:06.

Skomentuj

Tak w przybliżeniu mogłoby to wyglądać. Rozmiary przyjałem orientacyjne , bardziej że względu na stylistykę i proporcje. Nie uwzględniają wymaganej objętości. 77ddf9b3bf166dd73d0eeb4660051bf5_1718378207.jpg 77ddf9b3bf166dd73d0eeb4660051bf5_1718378207.jpg 77ddf9b3bf166dd73d0eeb4660051bf5_1718378207.jpg
            77ddf9b3bf166dd73d0eeb4660051bf5_1718378207.jpg
            77ddf9b3bf166dd73d0eeb4660051bf5_1718378207.jpg
            Załączone pliki

Skomentuj

Musisz użyć uploader obrazków.

Skomentuj

Zamieszczone przez TomaszCz Zobacz posta
                Po cichu liczę ,że solidna drewniana konstrukcja może poprawić brzmienie.
                Może poprawić, ale nie musi.
                Więcej zepsuje złe ułożenie głośników na froncie, niż solidna obudowa poprawi dźwięk.
                Dlatego chciałbym zobaczyć jak chcesz umieścić głośniki w tej kolumnie.

Oczywiście jest to sprzęt estradowy, imprezowy, więc niekoniecznie musi to być zrobione "zgodnie ze sztuką".
                Ale...

Skomentuj

Mam problem z dodaniem pliku w telefonie.
                  Zgadzam się, że rozmieszczenie głośników jest istotne. Konstruktorzy tych i innych plastikowych kolumn musieli iść na kompromisy jeśli chodzi o obudowy , ich wagę, dlatego mam wrażenie że gabaryty , drewniana obudowa i waga mogą poprawić brzmienie , tym bardziej że głosniki mają duża skuteczność i aż dziw że to tak daje z plastikowego pudła .

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                    Oczywiście jest to sprzęt estradowy, imprezowy, więc niekoniecznie musi to być zrobione "zgodnie ze sztuką".

Jak dla mnie, jako małej manufaktury, musi.

A nie lepiej zrobić nowy projekt z pomocą forum? Przecież mamy dostęp do świetnych głośników, wzmacniaczy i wszystkiego co można zamarzyć. Wystarczy pomyśleć.

Skomentuj

Zgadzam się, że budowa od podstaw byłaby dobrą drogą, jednak nie mam ani takiej wiedzy ani doświadczenia w budowie. Zapewne forum byłoby pomocne, jednakże ważnym aspektem jest budżet przedsięwzięcia. Tu dysponuje czterema gotowymi aktywnymi kolumnami , potrzeba tylko skonstruować i przemyśleć obudowy. Swoją drogą z pomiarów wychodzi mi dość duży rozmiar bo około 160 cm wys. 40 cm szerokości (głośnik ma ok. 37 cm. średnicy), i ok 60 cm głębokości. Kolumny miałyby być stojące na ziemi, stąd wysokość 160 aby górny wysokotonowy znajdował się na wysokości głów tańczących . I to nie jest chyba jessze wystarczająco. Wrzucę grafiki żebście mieli rozeznanie o co mi chodzi .

Skomentuj

https://diyaudio.pl/i/32513/77ddf9b3...1718378207.jpg
                        Załączone pliki

Skomentuj

Tam raczej nie ma zwrotnic.
                          No będzie łupać basem i tyle. Środek i góra jakieś będą, ale z pewnością nie tak precyzyjne jak obecnie.
                          Jak chcesz to rób, kto Ci broni :)

Skomentuj

Możesz uzasadnić swoje podejrzenia ?
                            Zwrotnice są , zakładam, że w domenie cyfrowej. Jakoś ten sygnał jest podzielony pomiędzy przetworniki przecież. Na rysunku zaznaczyłem gniazda i zwrotnice , ponieważ kolumna JBL posiada dwie płyktki. Jedna zawiera gniazda , wejście wyjście i zasilanie, potencjometr głosniosci ,wybierak trybu podbicie, flat, odcięcie dołu. Druga płytka to wzmacniacz ukryty w metalowej puszce .
                            Oczywiście że nikt nie broni realizacji własnych pomysłów. Czasem to tylko radosna twórczość :). Obliczyłem że na dwie takie kolumny według obecnie przyjętych wymiarów to ok. 8 m. kwadratowych. Koszt ok 700 zł . Zakładam płytę meblową 18 mam. Trzeba by jeszcze przeliczyć potrzebną objętość dla tych głośników jakimś programem .
                            ​​

Skomentuj

Miałem na myśli że nie ma zwrotnic pasywnych.

Skomentuj

Przepraszam , że tak z rzadka odpowiadam, ale piszę w wolnym czasie.
                                No więc pomysł nie upadł i rozważam trzy rozwiązana budowy kolumn podłogowych dla didżeja. Cały projekt podporzadkowałem stylistyce i wymuszonemu rozmiarowi kolumn. Ten wygląd jest dla mnie najistotniejszy, choć nie wykluczam modyfikacji. Chciałbym aby kolumny wyglądały tak .
                                20240623_112331.jpg

Skomentuj

Skomentuj

Do tego będzie stylowy stoł didżejski z elementami drewna.
                                    Teraz trzy możliwe rozwiązania.
                                    Jak już pisałem dysponuję czterema kolumnami aktywnymi JBL eon 315, to one są dawcami wzmacniaczy i przetworników.
                                    Pierwsze rozwiązanie: Użycie jednego głośnika niskotonowego i jednego wysokotonowego, oraz wzmacniacza , czyli przeniesienie do nowej obudowy zawartości kolumny JBl eon 315. W tej konfiguracji głośniki znajdują się na górze kolumny. To rozwiązanie jakby wymusza użycie zewnętrznego subwoofera którym dysponuję. Przewidywane wymiary kolumny to ok 160 cm wys, 40 cm szerokości, i ok 70 głebokosci. Przy czym kolumna zwęża się z tyłu.
                                    Drugie rozwiązanie:
                                    Kolumna zawiera po dwa zestawy z kolumny eon JBl 315 , czyli dwa niskotonowe i dwa wysokotonowe ze wzmacniaczami . Przy czym jeden głośnik niskotonowy umieszczony jest na dole i pełni funkcję subwoofera a drugi znajduje się wyżej . Czy to ma sens? I czy da się to osiągnąć to pytanie do specjalistów . Takie rozwiązanie pozwoliłoby na rezygnację z zewnętrznego subwoofera. Który jest też zbudowany na 15.
                                    Trzecie rozwiązanie to zlecenie projektu od podstaw z zachowaniem stylistyki ale przy użyciu nowych przetworników i nowych dopasowanych wzmacniaczy . Kolumna ma być aktywna ponieważ chodzi o ograniczenie ilości sprzętu i kabli.

Skomentuj

Proszę o opinię na temat rozwiązań.
                                      Dla mnie najlepszym rozwiązaniem byłoby zastosowanie dwóch głośników niskotonowych tak aby jeden pełnił rolę suba. Na kolumnach eon 315 pracuję od wielu lat , wiem jak brzmią , wiem też na co je stać i jaka mają wydajność . Są jak profesjonalna wiertarka , po prostu pracują .
                                      To nie jest wysoka półka ale też sale na których pracuje często nie są przygotowane do odsłuchu muzyki. Korzystam z miksera cyfrowego i za pomocą korektora wycinam częstotliwości rezonujące na sali .

Skomentuj

Czy ktoś z Was podjąby się przeliczenia objętości oraz doradztwa w projektowaniu. Proszę o podanie kwoty w wiadomości prywatnej. Ewentualnie ile kosztowałoby kompletne wykonanie takich kolumn na podzespołach o których pisałem. Proszę też o ewentualnie wskazanie na jakich podzespołach możnaby zbudować kolumnę od podstaw . Przy czym muszą to być podzespoły do zastosowań profesjonalnych. JBL eon zbudowany jest na wzmacniaczu klasy "d" co obniża masę i wyklucza system chłodzenia . Głośniki wykorzystują magnesy neodymowe co również obniża masę .

Skomentuj

Czaruję...
                                        X