Ostatnio, postanowiłem trochę się pobawić i stworzyć własne kolumny. Mają być to w założeniu mocne kolumny o mocy około 300W-400W. I tutaj pojawiają się pytania. Jakie głośniki ? (Cena nie może być zbyt duża) Jaki typ obudowy? Jaka elektronika? Poradźcie coś. Przydałyby się też jakieś źródła na temat elektroniki w kolumnach lub jakieś bardzo szczegółowe relacje z budowy.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Jakie wybrać głośniki i resztę?
Collapse
X
-
Dlatego proszę was o radę i pomoc. Jestem początkującym w tej dziedzinie. Co do elektroniki mogę zawsze liczyć na pomoc mojego ojca (jest elektrykiem z zawodu, ma skończone studia wyższe z tego profilu). Nie wiem ile OHM, bo mam zamiar nowy amplituner zakupić, więc kupię na tyle ile będą miały kolumny. Chce, żeby przedewszystkim były dobre w przypadku basów i żeby głośno grały (mam w planie kilka imprez w plenerze).
Skomentuj
-
100W na jedną, bo są podpięte do niego 100W Celestion. Kupię coś co będzie miało na wyjściach 400W.
EDIT//
Przyjżałem się kolumnom Altona. Chciałbym zbudować coś podobnego, ale nieco słabszego. I sprawdzałem głośniki od ręki kupię, ale ze zwrotnicą jest problem. Nie moge takiej znaleść i wprowadziłem drobną modyfikację. Usunąłem jeden głośnik Basowy z kolumny.
[ Dodano: 2006-05-07, 19:31 ]
Pomoże ktoś :)??
Skomentuj
Skomentuj