Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Efektywność na wooferze
Collapse
X
-
Koledze chodzi chyba o uzyskanie lepszego zejścia, że tak kolokwialnie napiszę. Ma za dużo pasma 60Hz a za mało 40.
Jeśli to ma działać to proponowałbym zacząć od obudowy. Sprawdzić jak jest strojona. Zasymulować głośnik w winisd i sprawdzić czy on w ogóle zagra tak nisko.
Pasywna korekcja chyba nie da rady. Przy tej częstotliwości będzie potrzebna duża dobroć. Aktywna prędzej.
A może jeszcze na sam początek spróbuj pokombinować z umieszczeniem kolumn w pomieszczeniu. Może gdzie indziej zagra lepiej.
Skomentuj
-
Dokładnie tak,obudowa 70L,strojenie 40Hz.Zagrać niby zagra tak nisko ale ze spadkiem na łeb.Dodam że na razie jest na fabrycznej zwrotnicy która jest jaka jest.Ponoć,jak bodaj Pogromca w podobnym temacie pisał,w takim układzie bas nie jest zbyt miły co potwierdzam stąd moje kombinacje.Ustawiać różnie je ustwiałem,mało tego,w pomieszczeniu 5x9 5m wysoko nadal jest za tłusto.
Skomentuj
-
Jesli woofery maja wysoki Qts, to nic z tym nie zrobisz. Strojenie nawet niskie bedzie i tak powodowac podbijanie wyzszego basu, bo odpowiada za to sam glosnik, a nie obudowa. Czasami mozna to ogarnac przerabiajac obudowe na zamknieta, oraz dorabiajac filtr szeregowy z duzej pojemnosci kondensatorow. Ale do tego trzeba wykonac pomiary, sprawdzic w symulacji jak to wyjdzie i zdecydowac, czy ma szans zagrac.
Skomentuj
-
Qts 0,33.
Cytuję: "Na tym Visatonie powstawaly nawet projekty 2 way. Tam jest dosc spory zapas pasma do wykorzystania. Filtracja cewka 3,9 ( dla 4 ohmowego glosnia ) i kondem 100uf bez korektora impedancji spowoduje pewne podbicie basu."
Allure 3Way Classic - Visaton W200S + Visaton B100 + Dayton DC28F-8 - DIYaudio.pl
Skomentuj
-
Qts na papierze, a w rzeczywistosci to troche inna bajka. Mierzylem mniejsze Visatony tej serii i ich dobroc byla dalece odbiegajaca od danych producenca. Z reszta na podanym przykladzie projektu kolegi Allure widac, ze glosnik ma spory Qts. Byc moze autor projektu pomierzyl chociaz czastkowe parametry TS wooferow i moglby sie wypowiedziec. Warto tez zaznaczyc, ze zarowno zwrotnica Cantonow jak i zwrotnica z projektu forumowego nie posiada korektorow piku impedancji, wiec w takim przypadku podbicie wysokiego basu bedzie jeszcze bardziej zauważalne.
Skomentuj
-
No cóż,widocznie musi tak zostać.Jak to się mówi "ten typ tak ma".Miałem chęć je sobie zostawić,fajna stereofonia,fajny środek no ale jest jak jest,pójdą do żyda.
Edit
Nie byłbym sobą żeby nie pokombinować.
Wedle fabryki.
Po przeróbce.
Ponadto dodałem na środek i góre po 2 Ohmy.
Jest organoleptycznie lepiej,bas zrobił się deko cięższy,niższy.Jeszcze mam wrażenie że kopółka jest za głośna (prawdopodobnie Vifa dt25).
No nic,bawię się dalej,gdzies mam kopółki stx,może podmienie z ciekawości.Last edited by umberto; 01.12.2024, 06:09.
Skomentuj
Skomentuj