Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX W.25.300.8.MC_v2

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

STX W.25.300.8.MC_v2

Witam. Posiadam dwa powyższe głośniki i zastanawiam się czy nadawały by się one do zbudowania na nich jakiejś budżetowej kolumny ala-estradowej. Producent, do tego głośnika zaleca paczkę o pojemności BR 45l 55Hz..Ja myślałem o zrobieniu paczki około 95l na dwa takie głośniki (po realizacji projektu kolegi Paweł_s, zostało mi materiału na dwie takie paczki)i + jakiś driver np.https://stx.pl/d-9-500-8-ti.html lub https://stx.pl/d-12-800-8-ti.html. Myślicie że coś z tego dało by radę zrobić czy dać sobie spokój i na przykład skopiować gotowy projekt od STX-a na przetwornikach https://stx.pl/projekt-2x-w-30-500-8...-318x150.html? Kolumny były by używane kilka razy w roku na domówkach ale również czasem na tzw. mini-.Garden-party.

Witam,
    Na garden party i domówki lepszym rozwiązaniem będzie partybox lub coś podobnego.
    10 lat temu mój kolega zrobił kolumny 2x10" z tymi głośnikami. Masa huku, brak basu. Ogólnie nie warto budować czegoś takiego.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2399209.html

Dużo lepiej jakiś mały zestaw z subem.
    Last edited by Granat; 05.12.2024, 17:35.

Skomentuj

Właśnie dla tego wolę tutaj zapytać zanim zacznę to budować. Tutaj są ludzie, którzy mają ogromną wiedzę w tym temacie i liczę że skierują mnie w dobrą stronę. Trochę szkoda wyrzucić te głośniki na śmietnik ale skoro nie są warte uwagi to trudno...

Skomentuj

Na śmietnik nie. Zrób dwie satelity 1x10" z ich użyciem, ale dodaj jeszcze suba i zasil wszystko odpowiednim wzmacniaczem 2+1.

Skomentuj

Zamieszczone przez Tomek_S Zobacz posta
          Witam. Posiadam dwa powyższe głośniki...

Te głośniki (moim zdaniem) nie nadają się na kolumny szerokopasmowe, z racji słabego basu.
          Na satelity (nadstawki) są OK.
          Ale składanie zestawu satelity + sub generuje spore koszta.
          A przecież ma być budżetowo.

Jeśli ja bym robił budżetowe kolumny szerokopasmowe, to użył bym głośnika W.38.500 (wersja impedancji głośnika w zależności od posiadanego wzmacniacza).
          Z tego głośnika bas już będzie wystarczający.
          Oczywiście z driverem D-800.
          Schemat zwrotnicy na stronie producenta (choć ja widzę tam mały błąd... albo mi się wydaje. Trzeba pytać STX czy te schematy są poprawne).

Wzmacniacz już posiadasz?

Skomentuj

Wzmacniacza do tego zestawu jeszcze nie mam. Narazie chcialem się zorientować czy w ogóle jest sens coś budować na tych głośnikach. Do tej pory do nagłośnienia imprezek służył mi amplituner Yamaha Rx797 plus sędziwe Alton 80 ale wszyscy wiemy czym to się zazwyczaj kończy.

Skomentuj

[QUOTE=marian;n662420]

Te głośniki (moim zdaniem) nie nadają się na kolumny szerokopasmowe, z racji słabego basu.
              Na satelity (nadstawki) są OK.

A co myślicie o zamykaniu nadstawek i suba w jednej paczce? Myślę żeby np. zrobić nadstawkę w górnej części kolumny a na dole subwoofer zasilany osobno lub jeśli się da to na jednej zwrotnicy pasywnej. Pytam o to ponieważ mam już gotowe formatki z płyty MDF19 na skrzynie prawie 100l 100cm wysokie ale fronty tylko 35cm więc było by miejsce na nadstawki z tym głośnikiem w obudowie zamkniętej (producent zaleca taką 30l), i zostało by sporo miejsca na tego suba na spodzie, tylko że szerokość frontu wymusza użycie głośnika ok.30cm max. Znacie może jakiś sensowny głośnik który można by użyć w czymś takim?
              Last edited by Tomek_S; 07.12.2024, 12:39.

Skomentuj

Miało by to sens (oprócz wagi takiej kolumny), gdyby było to zrobione jak należy.
                Z wooferem 12" nie ma to sensu z racji zbyt małej efektywności woofera.
                Dawno temu robiliśmy testy i taka jedna pasywna nadstawka na W.30.300 + D800, potrzebowała suba na 2x 15" (i były to akurat Eminence kappa pro LF).
                Sub na jednym głośniku 15" był dla niej za słaby, a z tego co widzę to W.25.300 ma SPL wyższy o 1db.

Ok, można skręcić nadstawkę na wzmacniaczu, ale jaki to ma sens?

Jeśli chodzi o głośnik estradowy na suba o wielkości 12", to niech się Granat wypowie.
                Ale obstawiam ze tani nie będzie :)

Skomentuj

Ogólnie dobry głośnik estradowy tani nie będzie. Te niby estradowe to tak jak Marian pisze, 2 duże głośniki na jedną małą nadstawkę są potrzebne. Podczas gdy normalny głośnik estradowy 15" wysokiej klasy wystarcza na jedną satelitę z 12" midbasem.
                  Ale chyba nie ma sensu, żebyśmy tutaj rozprawiali o drogim sprzęcie, który ma służyć do zarabiania. Wiadomo że wtedy inaczej się patrzy na taki wydatek.

Jeśli to ma być dla zabawy, to ja bym zbudował w miarę duży sub, np z 15" głośnikiem, ewentualnie jakiś nieco lepszy 18" w kompaktowej obudowie, np. B&C 18PS76. Ale na pewno nie w jednej obudowie z satelitami. Bas powinien stać przy ziemi, a satelity na wysokości uszu.

Chyba, że jeszcze kompletnie w amatorszczyznę idziemy i budujemy cokolwiek oby jakoś grało i było tanie. Wtedy wzmacniacz 2.1 z chin na tpa3116, jakiś samochodowy woofer jako sub i już.

Skomentuj

Kurcze! Faktycznie z tym subem to już się robią spore koszta a tu chodzi o to żeby to grało porównywalnie do tego co mam teraz i się nie psuło za często. Chyba zrobię te nadstawki na tych głośnikach co mam plus D.800 i zobaczę jak to gra. Jeśli będzie nie akceptowalne to D.800 wykorzystam do projektu o którym pisał wcześniej Marian (W.38.500 + D.800 ze strony STX-a). Dokupię jakąś końcówkę mocy do tego i powinno być wystarczająco jak na moje potrzeby.
                    w każdym razie dziękuję za porady. Były bardzo pomocne. Jak coś wyrzeżbię to będę jeszcze potrzebował pomocy z zaprojektowaniem wstępnej zwrotnicy (ale to już za jakiś czas).
                    Last edited by Tomek_S; 09.12.2024, 10:46.

Skomentuj

To może od razu rób te większe na 15", bo na te 10" (jeśli to ma być kolumna pełnopasmowa) to szkoda roboty, materiału i czasu... i jeszcze do nich zwrotnicy nie masz.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                        To może od razu rób te większe na 15", bo na te 10" (jeśli to ma być kolumna pełnopasmowa) to szkoda roboty, materiału i czasu... i jeszcze do nich zwrotnicy nie masz.
                        No niby tak ale na te większe to w zasadzie nie mam jeszcze nic. Muszę zamówić nowe formatki, głośniki elementy zwrotnicy, okablowanie i resztę rzeczy do wykończenia a na te mniejsze brakuje mi wysokotonowca, zwrotnicy i można próbę robić. Wiem że masz rację ale co mi szkodzi zrobić jedną taką paczkę i się przekonać na żywym organiźmie....? Wyjdzie z tego taki Zeus tylko na głośnikach 25cm.
                        Nie wiem tylko czy składać obudowę br. czy zamkniętą. Która opcja według Ciebie będzie lepsza dla konfiguracji 2xW.25.300 i D.800?

Skomentuj

Na domówki i garden party zerknij na projekt a właściwie klon Pylon Amber. Był na forum. Kopiowałem i na małe imprezy takie kolumny są wystarczające.
                          Jakby tak zrobić to na D.800 to można chyba z podziałem nieco zejść niżej.

Last edited by Adzik94; 09.12.2024, 18:02.

Skomentuj

Problem w tym, że Tomek chce koniecznie wykorzystać głośnik który ma, a który nie nadaje się do przetwarzania basu.

Skomentuj

Granat potrafi trafić w punkt....
                              Niestety jako niewierny Tomasz muszę się przekonać...
                              Temat jest właśnie o tych nieszczęsnych W.25.300 więc jak będzie bardzo źle to grało to zostawię tu wzmiankę o tym, żeby ktoś nie powielał mojego błędu.
                              A ten głośnik w tych klonach Pylonów co pisał Adzik94 to 27.400.8, tak/
                              Last edited by Tomek_S; 10.12.2024, 13:54.

Skomentuj

Mozna zbudowac na tym glosniku nieduze monitory w zamknietej obudowie z podbiciem pasma za pomoca elementow pasywnych. Oczywiscie bedzie sie to wiazalo z ograniczeniem SPL, ale bas jak najbardziej da sie z tego wycisnac.

Skomentuj

O. Dzięki za konkret. Nie mam zamiaru nagłaśniać tym sal gimnastycznych więc może być trochę ciszej. Dobrze że się jeszcze nie zabrałem za klejenie obudów. Zamknę je w 30 litrowych paczkach (jak sugeruje producent) i zobaczymy co pokażą. Moze jednak nie będzie tak źle....

Skomentuj

Pogromco Łukaszu, jeśli dobrze zapamiętałem imię, to może zaproponujesz Tomkowi jak taki filtr powinien wyglądać, bo on to pewnie podłączy normalnie wprost do wzmacniacza i na tej podstawie wyda opinię
                                    Coś tam oczywiście zabuczy, ale cudów się nie spodziewaj.

Skomentuj

Bardzo dobra sugestia.
                                      Kolega Granat jak zwykła w punkt.
                                      Tomek byłby wdzięczny za łopatologiczne wytłumaczenie omawiamego zagadnienia...

Skomentuj

Nic trudnego. Stosuje sie filtr skladajacy sie z duzej pojemnosci szeregowej i duzej cewki rownoleglej. W tym przypadku jest to kond 1000 uF i cewka 18 mH. Obie symulacje w obudowie zamknietej 30 litrow.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X