Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sub do wiezy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sub do wiezy

Witam. Chcialbym zrobic subwoofer ktory wspolpracowalby z moja wierza. Orginalnie mam do niej suba, ale bas jaki wydobywa sie z niego jest dosc slaby w porownaniu do subem na LW 800. Prosze o pomoc w znalezieniu odpowiedniego glosnika. Orginalny sub ma parametry:
    Impedancja 6 ohm
    Moc wzmacniacza RMS 150W (THD=10 i 120W (THD=1 [moc max 320W]
    Sregnica glosnika: 20 cm
    Nie znam skutecznosci woofera.
    Dane te sa danymi katalogowymi.
    Bardzo podobal mi sie dzwiek z LW800, chociaz wiem ze teraz to nie jest szczyt mozliwosci glosnikow. Chcialbym jednak zeby dzwiek proponowanego glosnika (miekkosc, dynamika, zejscia) byly conajminiej takie same.
    Z racji tego ze obecne kolumny maja 6 ohm glosnik tem powinien miec 8ohm.
    A, i jeszcze koszty. Mam ok 200 zl na calosc, wiec kosz glosnika powinien wynosic ok 150zl(moze mniej :).
    Prosze o pomoc.
    Dziekuje

jakos przyszedl mi do glowy tonsil 20/80/ oczywiscie ciekawe jaka moc ma to co... ale ten tonsilek nie jest wymagajacy a dzwiek ma milusi

Skomentuj

albo stx 22

Skomentuj

No tak a skutecznosc tonsilka, albo stx 22??
        Wolalbym zeby glosnik mial troszke wiecej mocy niz moc wzmacniacza w wierzy, no i zeby dobrze gral w max 40 litrach.
        Obawy ze nie moge grac b glosni bo glosnik spale wprowadzaja spory dyskomfort.
        Tonsil nie produkuje glosnikow o mocy wiekszej niz 100W ??

Skomentuj

Jak masz kase to nie bierz stx, ja juz wymiotuje jak slysze jak sie odzywa

Skomentuj

eXe to co w takim razie za 150 zl ??

Skomentuj

gość ma 150zł na głośnik, a propozycja to stx najtańszy ;]
              do bez przesady ;]
              jeśli koniecznie stx to aw...
              brałbym tonsila dostanie niecałe 100w - styknie mu w zupełności...

Skomentuj

Panowie, nie ma dobrych glosnikow o mocy 150W i do 150 zl??

Skomentuj

po 1 - wieży, a nie "wierzy" ;]
                  po 2 - po co 150w ? moc jest tu parametrem drugorzędnym...
                  tym bardziej że wzmak ma 120w ...
                  i to przy 6R...

Skomentuj

Moze moc jest parametrem drugorzednym, ale ja lubie grac na dosc duzych mocach.
                    Po paru ostrzejszych graniach bedzie tak jak z LW800 na TDA. Glosnik zacznie stukac i bedzie po subie. Tonsil nie ma glosnikow o wiekszej mocy niz 80 W??
                    Te tonsilki chyba wielkiego szalu nie robia jesli chodzi o zejscia. Zrobilem pare symulacji i min 45Hz. Cieniutko mi sie wydaje. A moze jakis Alphard ??

Skomentuj

TheNat, są,trzeba niuchać albo miec farta.Ja właśnie czekam na polkaudio za 2 stówy :P

Skomentuj

weź tonsila 20/80/2. A ta twoja wieza to i tak za słaba bedzie do niego wiec sie o moc nie martw ze ma tylko 80W

Skomentuj

TheNat, bo te tda leci na przesterze a nie ze glosnik jest za slaby...
                          modl sie aby ten twoj wzmak z wiezy byl w stanie wysterowac tonsilka. bo nic lepszego nie widze... no chyba ze visaton ale tonsil ma fajny bas, naprawde fajny.

Skomentuj

Jak nisko moze zejsc sub na GDN 20/80/2. Przy jakiej objetosci obudowy??

Skomentuj

Ojejku,ludzie,dlaczego podstawowym kryterium w doborze jest zejście?Czy tylko tak naprawdę o to chodzi?Bo jesli tak to Ci go tak zaaplikuje że od 30Hz pójdzie,pytanie tylko co z resztą,jak ona będzie wyglądać?Według mnie jest to jak najbardziej dziwne podejście do tematu.

Skomentuj

To jest wazne bo ja potrzebuje gleboki bas, ktory przy niektorych utworkach powinien conajmniej szokowac. Glosny impuls to ja juz mam w obecmym subie. Niestety teraz cichnie przy 40 hz, wogule go nie slychac przy 35. Takie cos jest bez sensu. Bez tych najnizszych tonow utwory (niektote) sa bezbarwne.

Skomentuj

TheNat, może pytanie z innej beczki tak aby sprawdzić twoje pojęcie o niskości basu którego oczekujesz. Bywasz czasem na dyskotekach, ale takich rasowych z dobrym nagłośnieniem a nie prowizorką?? Czy podoba ci się bas??, że tak powiem czy zadowala cię jego niskość??

Skomentuj

Na roznych dyskotekach jest rozne nadlosnienie. Powiem ze zadowala mnie niskosc basu na LW800. Jak ryknie z LW 38 hz to az nie mozna oddychac (jezeji ktos mial ten glosnik to wie o czym mowie).
                                    Prosze porownac LW 800 i GDN 20/80/2.

Skomentuj

TheNat, ja miałem ten głosńik i uważam że cięzko o więksżą kupe gówna.
                                      Zamiast tego LW (którego parametry i tak są zgoła inne od katalogowych) kupić bylejaki woofer 10". I tu i tu nie wiesz jakie ma prawdziwe parametry. Wiec co tracisz?
                                      Zobaczysz jaka jest róznica w brzmieniu tylko przez zwiększenie membrany.
                                      Za to co Ci teraz pisze koledzy powinni mnie zjechać :-)
                                      Nawet byle jaki woofer (Alpharda) 25cm powinien zejsc poniżej 40 Hz. Ile to już inna kwestia.
                                      Masz jakies osłuchanie w sprzecie? czego do tej pory słuchałeś?
                                      jaki bas preferujesz - domyslam sie ze podobnie jak mi zalezy ci na niskij f3, czy coś jeszcze ma dla ciebie znaczenie (np wielkośc obudowy, moc)

Skomentuj

TheNat, W bardzo wielu przypadkach głosnik gra tak jak kosztuje, oczywiście są wyjątki ale ani jeden z dwóch głośników które zaproponowałeś neguje tej zasady. LW jes jakoś 3-4 rzy tańszy niż 20/80/2 i dlatego gra tyle razy gorzej. Oczywiście w symulacji LW niby zejdzie niżej, ale powiem tak jeżeli chcesz usłyszeć jak subwoofer gra to kup tonsila lub visatona w200, bo LW przy tych głośnikach to popierdywanie z dudnieniem.

ditomek, jak by sobie kupił chłopak większego LW to by się chyba udusił jak przy mniejszym nie moze oddychać... apropo tego tekstu :) HAHAHHAHAH

Skomentuj

Czaruję...
                                        X