Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czy ja dobrze robię?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czy ja dobrze robię?

Zrobiłem kolumny, dwudrożne monitorki, pomierzone, zwrotnice zaprojektowane, sprawdzone - w osi, z odległości metra wykres płaski jak deska (zawinięty na końcu trochę do góry, bo tak chciałem).

Słucham sobie i ciągle coś mi nie do końca pasuje.
    Pokój 5x4x3 metry, odległość od głośników ok. 4m, rozstaw kolumn 3m....

Robię pomiar:

Między 2, a 8 kHz wychodzi taka górka:

Myślę sobie, że powinno tak być, że charakterystyka "in room" powinna łagodnie opadać, więc niewiele myśląc przerobiłem zwrotkę, zmierzyłem - i teraz jest tak - prawie równo opada

Pytanie brzmi: czy to jest duże faux pas żeby robić kolumnę pod to jak brzmi w pokoju? Brzmienie teraz naprawdę jest lepsze.
    Czy górka wynika ze specyfiki pomieszczenia, czy z tego, że nie uwzględniłem w pomiarach charakterystyki kątowej?
    Last edited by dj_flash; 01.03.2025, 16:39.

W miejscu odsłuchu powinieneś mieć płaską linię, nie opadającą ani wznoszącą. Wtedy odbiór będzie najlepszy. Jakimi metodami to uzyskasz to już jest sprawa wtórna. Jeśli na samej kolumnie, to być może taka kolumna w innym pomieszczeniu będzie grała gorzej.
    Lepiej więc wystroić kolumnę w miarę płasko, według jakiś standardów, a dostrojenie docelowe dokonać za pomocą elektroniki.

Jeśli chcesz neutralnie wystroić kolumny powinieneś pozbyć się odpowiedzi pomieszczenia z pomiaru i dopiero przystąpić do projektowania zwrotnicy.

Skomentuj

W miejscu odsłuchu powinieneś mieć płaską linię, nie opadającą ani wznoszącą. Wtedy odbiór będzie najlepszy.
      Bzdury do kwadratu.

https://youtu.be/_tnWB8Rl0Ms?si=beM4Js2ZX42gRvST

Skomentuj

Rozumiem, że teraz będziemy sobie odpowiadać filmikami, zamiast dyskutować. Przypominam tylko, że jesteśmy na polskim forum.
        https://www.youtube.com/watch?v=DjuS5CeHE1M

Skomentuj

Tu niebardzko jest, o czym dyskutować. Teorie akustyki i pomiary w pomieszczeniach wyłożono już dawno temu, w wielu publikacjach, a jedna z biblii na ten temat jest https://www.amazon.com/Sound-Reprodu.../dp/0240520092

https://www.youtube.com/watch?v=zrpUDuUtxPM

Niestety nie po polsku, ale w 2025 roku warto uczyć się języków obcych, bo z przykrością trzeba powiedzieć, ze poziom rzetelnej wiedzy na polskich forach audio jest bardzo przeciętny. Dlatego trzeba zbierać informacje z innych, lepszych źródeł. Mamy też znakomite translatory, wiec nic nie stoi na przeszkodzie, aby z tego korzystać.

Edukuj się, abyś nie musiał powielać mijających się z faktami stwierdzeń absolutnych, szczególnie na forum diyaudio, gdzie staram się kłaść nacisk na rzetelną i sprawdzona wiedze.

Skomentuj

W internecie można znaleźć wszystko, informacje prawdziwe i nieprawdziwe. Lepiej dla forum i ilości informacji w naszym języku byłoby porozmawiać na ten temat w odniesieniu do konkretnego przypadku.

Skomentuj

Niezbyt ładne jest takie traktowanie z góry. Myślisz, że nie znam podstaw, bo napisałem banał o płaskiej charakterystyce. Ok, może w Twojej głowie zabrzmiało to jak "zawsze i wszędzie" co rzeczywiście jest nieprawdą.
              Nadal jednak uważam, (mając skromne dane wejściowe) że w tym konkretnym przypadku optymalna krzywa będzie zbliżona do płaskiej, lub tylko nieznacznie pochylona.

Skomentuj

Wróć do posta autora i przeczytaj, w jakich warunkach odsłuchuje swoje monitorki. Jak zobaczysz materiały, które podesłałem, pomyślisz trochę, zastanowisz się, to zrozumiesz, dlaczego jesteś w błędzie.

Trochę to męczące, żeby za każdym razem wszystko podawać na talerzu, bo odbiorca nie ma chęci samemu zagłębić się w podane materiały.

Ten temat kolejny dowód na to, dlaczego mając dzisiaj lepsze oprogramowanie, oraz możliwość zastosowania dokładniejszych pomiarów warto poświęcić na to czas, aby się czegoś nauczyć, zamiast stać w miejscu i powtarzać, stare prawidła, które nigdy nie były wiarygodne.

Skomentuj

Myślę sobie, że nie powinno tak być, że charakterystyka "in room" powinna łagodnie opadać, więc niewiele myśląc przerobiłem zwrotkę, zmierzyłem - i teraz jest tak - prawie równo opada
                  Oczywiście powinno być "powinno być". Nie wiem jak to się stało, że wpadło mi tam "nie".

Pogromca Dzięki za ten film z Floydem Toole - długo go szukałem.

Czy to możliwe, że materiały w pokoju spowodowały podbicie w tym zakresie. Błędy pomiarów na potrzeby projektowania zwrotnicy nie powinny się zdarzyć w zakresie 3-8khz - zresztą głośnik w osi, z odległości metra, gra dokładnie tak jak zaprojektowałem.

Zacząłem główkować nad przyczynami i zastanawiam się, czy np. skóra na kanapie, albo podwieszany sufit nie będzie tego powodować specyficznego podbicia.
                  A może bierze się to stąd, że SB17NBAC35 od 2k już nie gra na 180 stopni, tylko coraz bardziej kierunkowo i od tego miejsca wchodzi Vifa XT25BG60-04, który przy tych częstotliwościach gra bardzo szeroko?

Skomentuj

Szerokie promieniowanie tweetera + dyfrakcja obudowy. XT zawęża powyżej 10 kHz. Dlatego mierzymy na stoliku obrotowym, aby widzieć w Vituxiem, co się będzie działo poza osia odsłuchu.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                      Szerokie promieniowanie tweetera + dyfrakcja obudowy. XT zawęża powyżej 10 kHz. Dlatego mierzymy na stoliku obrotowym, aby widzieć w Vituxiem, co się będzie działo poza osia odsłuchu.
                      Zrobiłem nawet taki pomiar, ale nie miałem pewności, czy był poprawny i mózg mi nie ogarniał tego co się działo Vituixie. Muszę zrobić porządny stolik obrotowy.

Skomentuj

Wszystko w swoim czasie. Nie od razu Kraków zbudowano. Najważniejsze, aby nie bać się nowych rzeczy, być otwartym na zmiany i naukę.

Skomentuj

=

Edukuj się, abyś nie musiał powielać mijających się z faktami stwierdzeń absolutnych, szczególnie na forum diyaudio, gdzie staram się kłaść nacisk na rzetelną i sprawdzona wiedze.
                          Zabrzmiałeś jakby to było Twoje forum - Takie osobiste :)

A wiesz ile razy Ja się łapie na tym czytając twoje wypowiedzi że piszesz odwrotne lub odmienne tezy niż pisałeś w tym samym "temacie" jakiś czas temu ( nieokreślonym nieważne ) lub wręcz gadasz / piszesz słowami kogoś / jak ktoś nie powiem kto z kim się kłóciłeś jakiś czas temu ( nieokreślonym ) i wtedy Wmawiałeś Mu że źle mówi a dzisiaj gadasz Jak On.
                          Last edited by Zap Projekt; 01.03.2025, 20:46.

Skomentuj

W jakieś części jest to moje forum :)

Coś jeszcze konstruktywnego napiszesz w temacie pomiarów, czy tylko przyszedłeś znowu pogledzic?

Konkrety Adaś, konkrety.

Skomentuj

Nie na temat...

czy tylko przyszedłeś znowu pogledzic?

Konkrety Adaś, konkrety.
                              Na tą chwilę wolę porozmawiać z Jim Beamem, Z Tobą się ostatnio niestety słabo rozmawia.

To sa dla Mnie konkrety

I uwierz mi nie były strojone na opadającą charkę ( wręcz odwrotnie ) i o zgrozo nie zrobiłem do nich żadnej symulacji.

P.Lipiśnki też nie robił do kolumn uznawanych za bardzo dobre na całym świecie.

zródło highfidelity.pl

Last edited by Zap Projekt; 01.03.2025, 21:47.

Skomentuj

Piłeś? To nie pisz na forum, bo farmazonisz :)

Skomentuj

Dzisiaj nie :) Sorki , nie doczytałem że chodzi autorowi o "in room". skupiłem się bardziej na Twojej odpowiedzi.
                                  No tak wtedy opada bo wynika to z odpowiedzi pomieszczenia i rozpraszanie samych wyższych częstotliwości ale napewno nie tak nienaturalnie liniowo od najniższych częstotliwości jak w symulacjach - takie coś w naturze nie występuje.

Skomentuj

Zamieszczone przez Zap Projekt Zobacz posta
                                    Nie na temat...

P.Lipiśnki też nie robił do kolumn uznawanych za bardzo dobre na całym świecie.

zródło highfidelity.pl

Bruel & Kjaer Podobno niegdyś kosztowała tyle co nowy Fiat 126p.

​​JMLab, Seas, Tonsil, Dynaudio korzystały z tego systemu.

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_flash Zobacz posta

Zacząłem główkować nad przyczynami i zastanawiam się, czy np. skóra na kanapie, albo podwieszany sufit nie będzie tego powodować specyficznego podbicia.
                                      A jak wygląda akustyka pokoju tak ogólnie?
                                      Bo to z czego zrobiona jest kanapa nie będzie miało znaczenia, jeśli całościowo pokój jest kiepsko przystosowany akustycznie.

Skomentuj

Tak ogólnie - dość grube zasłony z prawej, za głośnikami w kątach dwie paczki PT80 zamaskowane lamelami, za mną cała ściana pokryta 5cm PT80 i przykryte fornirem kamiennym.
                                        Dywan na połowie podłogi, kanapa szeroka na 3,5 metra.

To z pomiaru głośnika przedwczoraj:

Last edited by dj_flash; 02.03.2025, 20:21.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X