Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Usher 601 pomoc

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Usher 601 pomoc

Witam serdecznie.
    Chciałem prosić kolegów tutaj (to mój pierwszy post-jeśli to niewłaściwe miejsce, proszę moderację o wyrozumiałość) o pomoc w temacie głośnika wysokotonowego USHER , kolumny głośnikowej V601 - (9930-20NC) https://www.yumpu.com/la/document/vi...nc-usher-audio
    Problem polega na tym, że owy głośnik uległ uszkodzeniu podczas upadku kolumny (!) a bardzo chciałbym pozostać przy tych skrzynkach dalej. Grane były te kolumny ze wzmacniaczem lampowym Yaquina i było super. Może gdzieś tam czasem czułem podświadomie jakiś minimalny niedosyt z wysokich tonów. Wydawały mi sie momentami takie "wytłumione" mało klarowne, Oczywiście nie był to deficyt istotny. Ot taka fanaberia, bo w "audio tego grala szuka się całe życie" Oczywiście gdyby nie zdarzenie z upadkiem, nie rozważałbym takiego pomysłu, jak wymiana wysokotonowych ,ale los i tak zagrał ze mną znaczoną kartą. Puentując sprawę; zrzuciłem kolumnę, dla pretekstu wymiany głośnika.(peace)
    No i tu bardzo proszę o poradę; czy jest opcja/szansa nabycia głośników wysokotonowych innej firmy o zbliżonych parametrach, być może wyższej klasy i innej charakterystyce brzmienia, czy zwyczajnie odkupić gdzieś w hajfiszarku taki sam i nie kombinować (?) Zdaję sobie sprawę, ze być może jest to bez sensu /zwrotnica,strojenie itd../ale nie znam się na tym na tyle, zeby być tego pewnym. Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź.

Generalnie w dziurę wejdzie właściwie większość głośników tyle, że jeśli wymienisz, to czeka cię zaprojektowanie i wykonanie nowej zwrotnicy. I nie kombinuj jak wielu z "prawie taki sam", bo owszem grać będzie każdy tyle że nie będzie to grało poprawnie.
    Na twoim miejscu dałbym sobie jakiś dłuższy czas i popolował na te głośniki bez pośpiechu. Często się coś pojawia z czasem. Zwykle nie wtedy kiedy ci potrzeba, więc lepiej dać sobie więcej czasu.

Skomentuj

Czaruję...
    X