Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mikrofony pomiarowe

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mikrofony pomiarowe

Mały test mikrofonu Sonarworks vs Beyerdynamic mm1
    pomiar twitera z plikami kalibracyjnymi dla obu mic

a tu pomiar midbasu i twitera bez plikow kalibracyjnych

Czy moj sonarworks jest walniety czy jak skoro roznica gornych czestotliwosci to czasem 4db , czy miepowinno byc tak ze powiny miec podobnych wartosci db , w koncu bedzie to miało spory wplyw przy konstrukcji zwrotki
    Last edited by Domin79; 13.04.2025, 17:14.

Mikrofon Beyerdynamic ma kalibrację dla pola rozproszonego, Sonaworks- swobodnego. To może być przyczyną.
    Last edited by jjurek; 13.04.2025, 18:36.

Skomentuj

pliki kalibracyjne dodawane do tych mikrofonów są gno warte. najlepiej kupić mikrofon z indywidualnie wykonanymi pomiarami, oferuje takie np. https://cross-spectrum.com/measureme...ated_umik.html . różnica pomiędzy plikiem kalibracyjnym od producenta a tym którzy oni dają jest bardzo duża.

Skomentuj

Zamieszczone przez djrobo Zobacz posta
        pliki kalibracyjne dodawane do tych mikrofonów są gno warte. najlepiej kupić mikrofon z indywidualnie wykonanymi pomiarami, oferuje takie np. https://cross-spectrum.com/measureme...ated_umik.html . różnica pomiędzy plikiem kalibracyjnym od producenta a tym którzy oni dają jest bardzo duża.
        Umik nie nadaje się do zaawansowanych pomiarów głośników. Testowałem Sonarworksa i pomiary miały wystarczająca dokładność jak na amatorskie zastosowanie.

Skomentuj

Sonarworks oraz Beyerdynamic mm1 posiadają indywidualne pliki kalibracyjne.
          Hipoteza:
          1. Pliki są do bani ( którego mikrofonu?)
          2. Niedostosowanie techniki pomiarów do typu miktofonu ( pisałem wyżej)
          3. Inne- jakie?
          Last edited by jjurek; Wczoraj, 09:50.

Skomentuj

Jjurek spójrz na drugie foto tam jest pomiar bez plikow kalibracyjnych

Pliki kalibracyjne obu mikrofonów

Dlaczego przyczepilem sie do sonarworksa a no dlatego ze w porównaniu z tym co wychodzi w vituixcad a tym co na odsłuchu rezystor wysokotonówki musi miec wartośc 1-3 ohm nizsza niz w programie, dopiero wtedy wysokie tony graja poprawnie
            Last edited by Domin79; Wczoraj, 17:35.

Skomentuj

Nie pomyliłeś plików kalibracyjnych? Użyłeś dla jednakowych kątów ustawienia dla mikrofonów? Zaznaczyłem na czerwono.
              Last edited by jjurek; Wczoraj, 18:24.

Skomentuj

Zamieszczone przez jjurek Zobacz posta
                Nie pomyliłeś plików kalibracyjnych? Użyłeś dla jednakowych kątów pomiaru? Zaznaczyłem na czerwono.
                nie niepomyliłem

Skomentuj

Troche nie kumam... Na rysunku widać, że dla MM1 użyłeś:
                  1 pomiar- plik dla 0 stopni
                  2 pomiar- dla 90 stopni...

Skomentuj

Troche nie kumam... Na rysunku widać, że dla MM1 użyłeś:
                    1 pomiar- plik dla 0 stopni
                    2 pomiar- dla 90 stopni...
                    to sa same pliki kalibracyjne wrzucone w rew bez zadnego pomiaru dla obu mikrofonów 0 i 90 stopni, dla sonara jest jecze plik dla 30 stopni

Skomentuj

Surowe pliki kalibracyjne nic nie wnoszą. Pomiar "referencyjnego" tweetera w jaki sposób robiłeś? Spróbuj go zmierzyć z bardzo krótką bramką (od ok. 1-2 kHz).
                      Last edited by jjurek; Wczoraj, 19:07.

Skomentuj

Surowe pliki kalibracyjne nic nie wnoszą. Pomiar "referencyjnego" tweetera w jaki sposób robiłeś? Spróbuj go zmierzyć z bardzo krótką bramką (od ok. 1-2 kHz).
                        pierwsza fota to pomiar z około 60-70 cm na osi twietera(ta sama odległosc dla obu mic) z wprowadzonymi plikami kalibracji dla poszczególnego mikrofonu

Skomentuj

Ustawienie sygnału SPL mogło być nieskalibrowane. Robiłeś kalibrację całego systemu? Być może przy cichym sygnale ze wzmacniacza a dużej czułości na wejściu mikrofonu różnice się spotęgowały. Pokombinuj głośnością we/wy przy kolejnych pomiarach.
                          Last edited by jjurek; Wczoraj, 19:24.

Skomentuj

tak czytam o tym sonarworksie i czy czasem nie zalecaja uzywania profilu 30stopni czy zle to rozumiem
                            https://www.sonarworks.com/legal/sou...er-manual-2024

Skomentuj

W Twoim temacie pomiaru dwukanałowego pokazałem porównanie trzech mikrofonów w tym Sonara i różnicy tak wielkiej nie ma.

Pomiary głośników wykonuje się na osi. Pomiary 30 czy 90 stopni dotyczą innych metod pomiarowych, zwykle do korekty odpowiedzi głośników w pomieszczeniu czy pewnej korekty wad akustyki pomieszczenia czy samochodu.

Zmierz mikrofonem jakiś referencyjny tweeter i porównaj z pomiarami producenta czy na innych, rzetelnych źródłach z pomiarami głośników.

Skomentuj

Zamieszczone przez Domin79 Zobacz posta
                                tak czytam o tym sonarworksie i czy czasem nie zalecaja uzywania profilu 30stopni czy zle to rozumiem
                                https://www.sonarworks.com/legal/sou...er-manual-2024
                                SoundID Reference wykorzystuje profil 30 stopni dla pomiarów stereo 2.0

Skomentuj

Hmm...
                                  Całkiem niedawno też porównywałem Sonarworksa SoundID z Daytonem EMM-6. Kupiłem Sonarworksa z ciekawości, bo opinie o nim są w internecie całkiem pozytywne.
                                  Z kolei plik kalibracyjny do EMM-6 wygląda dość podejrzanie - jakby zawierał niepotrzebne dyfrakcje, a wg mnie powinien być gładki - uwzględniać tylko trend zmian.

No i wyszło mi tak:

Z ciekawości wygładziłem oryginalny plik kalibracyjny od EMM-6 aż do 1/1 i wtedy wyszło mi tak:

więc pomiar Daytonem pokrył się po tym zabiegu niemal 1:1 z SoundID...

a pliki kalibracyjne moich egzemplarzy wyglądają tak (w tym wygładzony do 1/1 dla EMM-6)

"Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
                                  JMA RQ900 [WF223+MR16+D2905/9700] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Czaruję...
                                  X