Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Blaty z płyty wiórowej na obudowę subwoofera.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Blaty z płyty wiórowej na obudowę subwoofera.

Witam

Od jakiegoś czasu zajmuję się budową subwoofera na głośniku STX W.22.200.8.MCX_v2
    Ponieważ rozwiązałem już problem wzmacniacza, a głośnik siedzi w tymczasowej obudowie z laminowanej płyty wiórowej 18mm (można się śmiać ), czas zająć się właśnie obudową. W planach jest wykonanie obudowy BR ok 32l, z tuningiem celuje gdzieś w okolice 35 Hz, w zasadzie prawie tak jak STX sugeruje.

Jednak znów pojawił się problem. Nie wiedziałem że tak trudno jest kupić płytę MDF, a przynajmniej nie kupując materiału na cały zestaw kina domowego. W moim lokalnym Bricomarche nie mają płyty MDF. Ponieważ uparłem się że ma mieć grubość 25 mm (nie chcę dawać wzmocnień od wewnątrz), w necie mam do wyboru albo całą płytę za kwotę ok 400 zł, albo coś z allegro, przy czym jeden ze sprzedających sprzedaje to na kawałki, ale kiepsko to pakuje, a drugi sprzedaje formatki z możliwością docięcia, gdzie sama potrzebna mi formatka jest już droga, to jeszcze cięcie kosztuje 6 zł za 1 mb, co oznacza że koszt bez przesyłki to dobrze ponad 200 zł. Jako że moja wewnętrzna cebula nie pozwala mi wydawać takich kwot, mam jeszcze jeden pomysł.

Mam w piwnicy kawałki blatów kuchennych z płyty wiórowej, grubość 28 i 40 mm. Z tego co wyczytałem m.in na tym forum jest to raczej kiepski materiał i w sumie ciężko się z tym nie zgodzić, bo na wspomnianej skrzyni tymczasowej miałem się okazję o tym przekonać. Ścianki wyraźnie pracują, szczególnie przy wyższej głośności. Ale ponoć to nie sam materiał a jego sztywność i gęstość ma znaczenie. Zatem czy tak gruba płyta wiórowa nie będzie dobrym wyborem ? Te płyty na blaty z reguły są trochę lepiej zrobione niż zwykłe meblowe na szafki. Nie to żebym rezygnował całkowicie z MDF`u, ale jeśli mam do wyboru coś za ułamek ceny (w brico mogą mi to dociąć na wymiar za grosze), a nie byłoby to znacząco gorsze od prawilnego MDF`u to może nie byłoby to takie głupie.

PS. W dziale Offtop znajduje się mój post odnośnie tego, gdzie można by płytę MDF kupić w necie.

EDIT: Teraz tak kopie jeszcze i Leroy Merlin we Wrocławiu ma MDF niestety najgrubszą 18 mm, pytanie czy przy największej ściance 38 cm bez wzmocnieni to nie za mało, i czy nie będzie gorzej niż w przypadku tych blatów.
    Last edited by bartholomaeus95@gmail.com; Wczoraj, 23:11.
Czaruję...
X