Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Blaty z płyty wiórowej na obudowę subwoofera.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Blaty z płyty wiórowej na obudowę subwoofera.

Witam

Od jakiegoś czasu zajmuję się budową subwoofera na głośniku STX W.22.200.8.MCX_v2
    Ponieważ rozwiązałem już problem wzmacniacza, a głośnik siedzi w tymczasowej obudowie z laminowanej płyty wiórowej 18mm (można się śmiać ), czas zająć się właśnie obudową. W planach jest wykonanie obudowy BR ok 32l, z tuningiem celuje gdzieś w okolice 35 Hz, w zasadzie prawie tak jak STX sugeruje.

Jednak znów pojawił się problem. Nie wiedziałem że tak trudno jest kupić płytę MDF, a przynajmniej nie kupując materiału na cały zestaw kina domowego. W moim lokalnym Bricomarche nie mają płyty MDF. Ponieważ uparłem się że ma mieć grubość 25 mm (nie chcę dawać wzmocnień od wewnątrz), w necie mam do wyboru albo całą płytę za kwotę ok 400 zł, albo coś z allegro, przy czym jeden ze sprzedających sprzedaje to na kawałki, ale kiepsko to pakuje, a drugi sprzedaje formatki z możliwością docięcia, gdzie sama potrzebna mi formatka jest już droga, to jeszcze cięcie kosztuje 6 zł za 1 mb, co oznacza że koszt bez przesyłki to dobrze ponad 200 zł. Jako że moja wewnętrzna cebula nie pozwala mi wydawać takich kwot, mam jeszcze jeden pomysł.

Mam w piwnicy kawałki blatów kuchennych z płyty wiórowej, grubość 28 i 40 mm. Z tego co wyczytałem m.in na tym forum jest to raczej kiepski materiał i w sumie ciężko się z tym nie zgodzić, bo na wspomnianej skrzyni tymczasowej miałem się okazję o tym przekonać. Ścianki wyraźnie pracują, szczególnie przy wyższej głośności. Ale ponoć to nie sam materiał a jego sztywność i gęstość ma znaczenie. Zatem czy tak gruba płyta wiórowa nie będzie dobrym wyborem ? Te płyty na blaty z reguły są trochę lepiej zrobione niż zwykłe meblowe na szafki. Nie to żebym rezygnował całkowicie z MDF`u, ale jeśli mam do wyboru coś za ułamek ceny (w brico mogą mi to dociąć na wymiar za grosze), a nie byłoby to znacząco gorsze od prawilnego MDF`u to może nie byłoby to takie głupie.

PS. W dziale Offtop znajduje się mój post odnośnie tego, gdzie można by płytę MDF kupić w necie.

EDIT: Teraz tak kopie jeszcze i Leroy Merlin we Wrocławiu ma MDF niestety najgrubszą 18 mm, pytanie czy przy największej ściance 38 cm bez wzmocnieni to nie za mało, i czy nie będzie gorzej niż w przypadku tych blatów.
    Last edited by bartholomaeus95@gmail.com; 28.04.2025, 23:11.

Płyta na blat kuchenny jak najbardziej nadaje się na obudowę subwoofera. Idealnie by było zrobić taką obudowę z formatek zacinanych pod kątem 45 stopni. Będzie bardzo sztywna, ewentualnie możesz wkleić dwa niewielkie łączniki pośrodku obudowy. Łącząc płyty do czoła, będziesz musiał użyć kołków, lub wkrętów. Do tego trzeba usunąć laminat, aby klej dobrze trzymał powierzchni takiej płyty, ewentualnie zmatowić bardzo grubym papierem ściernym, a następnie użyć kleju poliuretanowego zamiast wikolu.

Drobna uwaga: jeśli masz miejsce, to lepiej zrobić nieco większą obudowę. Zyskasz na tym wyższy SPL niskiego basu, a to chyba istotne przy subwooferze.

Skomentuj

Pogromca mitow Dzięki za odpowiedź.
      Niestety zacinanie na 45 stopni nie wchodzi w grę, tak mi tego nie dotną, tym bardziej że będę musiał też użyć dwóch różnych grubości, bo tylko takie coś mam. Co do klejenia, jest to absolutnie konieczne ? Nie wystarczy tego poskręcać tzw. konfimatami + pousczelniać silikonem bądź klejem na gorąco ?

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
      .
      Drobna uwaga: jeśli masz miejsce, to lepiej zrobić nieco większą obudowę. Zyskasz na tym wyższy SPL niskiego basu, a to chyba istotne przy subwooferze.
      Obecna obudowa ma mieć 27x38x32 cm wymiary wewnętrzne, co da mi jakieś 32,8 l, producent głośnika zaleca 30l. Co prawda mógłbym pójść jeszcze o 1-2 litry dalej, ale czy bas nie straci wtedy na precyzji ? Nie zmiękczy go to za bardzo ? Głośnik ma tylko 22 cm (chyba 165 ma membrana) i 100w RMS, jak duża może być obudowa, zanim straci to sens ? No i tak,z miejscem będzie mały problem.
      Last edited by bartholomaeus95@gmail.com; 29.04.2025, 11:27.

Skomentuj

Jak niby bez klejenia chcesz zrobić solidną obudowę? Klejenie to podstawa.

Im większa obudowa, tym więcej niskich częstotliwości. Coś za coś. Generalnie ten głośnik nie jest zbyt dobrym wyborem na subwoofer, bo właśnie w malej obudowie, niskich częstotliwości z niego będzie raczej mało.

Skomentuj

Rozumiem, że chodzi o to aby płyty "trzymały" na całej powierzchni styku, a nie punktowo, tam gdzie wkręt. Więc jeszcze się postaram tą MDF wziąć w jakiejś ludzkiej cenie, ta wirórówka to taka ostatnia ostateczność. Może wezmę tą MDF 18mm z Leroy, i zastosuję jakieś wzmocnienia.

Głośnik jest taki, a nie inny, bo go mi polecali na pierwszy własny subwoofer. Poważniejsze niedobory w basie ma dopiero poniżej 35-40Hz, ale to subiektywne spostrzeżenie. Wspomagać ma kolumny podstawkowe, co już robi nieźle (ponownie to subiektywne odczucie). Pokój mam poniżej 10m2 więc nie trudno go wypełnić basem.
          Last edited by bartholomaeus95@gmail.com; 29.04.2025, 16:06.

Skomentuj

Chłopie,za dużo napinania.Masz blaty,potnij na wymiar,kup najtańszy klej montażowy czy nawet silikon,skręć do kupy i tyle.Będziesz zadowolony to będziesz dalej główkował jak to wykończyć.

Skomentuj

Zamieszczone przez bartholomaeus95@gmail.com Zobacz posta
              ...problem wzmacniacza, a głośnik siedzi w tymczasowej obudowie z laminowanej płyty wiórowej 18mm...
              Mam w piwnicy kawałki blatów kuchennych z płyty wiórowej, grubość 28 i 40 mm. Z tego co wyczytałem m.in na tym forum jest to raczej kiepski materiał i w sumie ciężko się z tym nie zgodzić, bo na wspomnianej skrzyni tymczasowej miałem się okazję o tym przekonać. Ścianki wyraźnie pracują, szczególnie przy wyższej głośności.
              Co do klejenia, jest to absolutnie konieczne ? Nie wystarczy tego poskręcać tzw. konfimatami + pousczelniać silikonem bądź klejem na gorąco ?
              Jeśli skręciłeś obudowę z laminowanej wiórówki na konfirmaty i uszczelniłeś tylko silikonem od środka, to się nie dziw że masz takie przeświadczenie o płycie wiórowej :)

Gdybyś zrobił POPRAWNIE obudowę z surowej wiórówki 18mm i dał chociaż jedno wzmocnienie na środku, to byś zobaczył że taki materiał jest wystarczający do takiego głośnika.

Jak użyjesz na obudowę te blaty i zrobisz to poprawnie (trzeba usunąć laminat w miejscu klejenia, no i przede wszystkim UŻYĆ tego kleju), to taka obudowa będzie pancerna.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta

Jeśli skręciłeś obudowę z laminowanej wiórówki na konfirmaty i uszczelniłeś tylko silikonem od środka, to się nie dziw że masz takie przeświadczenie o płycie wiórowej :)

Gdybyś zrobił POPRAWNIE obudowę z surowej wiórówki 18mm i dał chociaż jedno wzmocnienie na środku, to byś zobaczył że taki materiał jest wystarczający do takiego głośnika.

Jak użyjesz na obudowę te blaty i zrobisz to poprawnie (trzeba usunąć laminat w miejscu klejenia, no i przede wszystkim UŻYĆ tego kleju), to taka obudowa będzie pancerna.
                Nie no, już sam się zreflektowałem na temat tego, dlaczego trzeba to kleić i fakt faktem to mój głupi błąd, wynikający z lenistwa :)
                Jak składałem tamtą skrzynie to chciałem mieć to "na już" więc o takich rzeczach po prostu nie myślałem .

O MDF myślę tylko dlatego, że jest to szeroko polecany materiał na kolumny głośnikowe, ponoć cechujący się najlepszym stosunkiem ceny do "wartości akustycznej".

A problem mam właśnie z usuwaniem tego laminatu, ma on swoją grubość, nawet jeśli wezmę poprawkę na zeszlifowaną warstwę, w Brico mi tych płyt do milimetra nie dotną. W sensie jak mają uciąć coś np. na 40 cm to będzie miało 400mm (no powiedzmy +- 0,5mm)
                ale jak każe coś na przykład uciąć na 399 mm, to będzie już problemem. Zresztą i ja nie zeszlifuję tego najrówniej. Może i trochę to wyolbrzymiam, ale nie chcę żeby później się okazało, że muszę użyć kilku opakowań szpachli, aby to wyrównać. Tutaj może się faktycznie okazać ten klej poliuretanowy pomocny, polecicie jakiś konkretny ?
                Aha mam jeszcze jedno pytanie, odnośnie już wykańczania.
                Tak jak wspominałem, mogę te płyty łączyć tylko doczołowo, nie na 45 stopni, co oznacza że będę miał przynajmniej kilka surowych krawędzi. Czym to wypełnić ? Też jakąś szpachlą ?
                Last edited by bartholomaeus95@gmail.com; 30.04.2025, 20:25.

Skomentuj

MDF jest dobry, ale na suba może być nawet wiórówka, zwłaszcza tak gruba jak przy blatach.

A problem mam właśnie z usuwaniem tego laminatu
                  Masz frezarkę?

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta

Masz frezarkę?
                    Chciałbym Tak jak chciałbym i cały dokokszony warsztat, ale niestety...
                    Niestety mam mocno ograniczone możliwość techniczne. Wiertarka, szlifierka, wyrzynarka, stacja lutownicza, jakieś podstawowe narzędzia ręczne, ale nic poza tym.
                    Last edited by bartholomaeus95@gmail.com; 30.04.2025, 20:22.

Skomentuj

no już tak nie płakaj. ja swojego pierwszego suba kroiłem wyrzynarką na podłodze z osb 25mm. był to kameleon tonsila i pędził go mostek tda od Irka przez kilka ładnych lat. mam czasem wrażenie że zamiast zaradności na forum za bardzo dominuje stękanie i rozumiem dlaczego ludzie z wiedzą przestali tu zaglądać

Skomentuj

Czaruję...
                      X