Tak jak w temacie.... ..czy jest mozliwosc obliczenia czestotliwosci rezonansowej membrany biernej znajac tylko cieżar membrany?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
membrana bierna - obliczanie czestotliwosci rezonansowej.
Collapse
X
-
No oki moze troche zle sformulowalem pytanie....
Dane które bede miał do membrany to:
- ciezar membrany (z mozliwoscia jego regulacji)
- Powierzchnia membrany
Reszta parametrow z powodu tego ze bedzie to wytwor diy nie bedzie mi znana.
W pewnym zakresie bede mogl rowniez zmieniac sztywnosc zawieszenia. W przyblizeniu bede mogł rowniez okreslic x-maxmembrany.
Czy na podstawie tych parametrow jest mozliwosc wyliczenia pozostalych parametrow potrzebnych do symulacji czy pozostaje tylko strojenie na ucho?
Skomentuj
-
szczerze watpie ze da sie cos takiego obliczyc. ale napewno da sie zmierzyc. o metody laboratoryjne musialbym popytac u mnie w instytucie, a to moze troche zajac... zastanawiam sie nad metoda posrednia. ja bym zamontowal glosnik jakis ( o znanych parametrach) do obudowy zamknietej i zrobil pomiar impedancji. a pozniej w obudowie tej zamontowal membrane, i zobaczyl jak sie zmienila ch-ka impedancji ( przedewszystkim chodzi nam o to gdzie glosnik zlapie czestotliwosc rezonansowa). pozniej pozostaje przerobienie paru wzorow i tyle.
to takie wstepne przemyslenia. oczywiscie trzeba dopracowac:) ale chyba mozna od tego zaczac
Skomentuj
-
Tom, taka metoda troche drogo by wyszla poniewaz obudowa musiala by byc duza. Mambrana teoretycznie bedzie miala cos powyzej 20".
Mi natomiast udalo sie znalez cos takiego...
http://www.danmarx.org/audioinnovation/passive.xls
Arkusz oblicza ciezar membrany przy danej czestotliwosci rezonansowej i powierzchni membrany.
Skomentuj
-
caly pomysl jest banalnie prosty i tani.
Material membrany jest dowolny, plexa, MDF, HDF, PCV. Ciezar MB jest znacznie wiekszy od membran glosników takze material na membrane nie sprawia klopotu.
Zawieszenie to 2 detki rowerowe 26" + 2 zaworki. Jeden do jako wentyl drugi jako zaworek do wyrownania cisnien. Calosc wyglada nastepujaco:
-Plyta MDF 10mm z otworem mniejszym od sr wew detki (zolty)
-Plyta wiorowa 22mm z otworem o srenicy wiekszej od zew sr detki (zielony)
-w takie lozysko zamocowane bedzie membrna tj
-detka (czerwony)
-membrana (np HDF o srednicy ciutek mniejszej od sr zew detki) przyklejona do detki (niebieski)
-detka (czerwony)
-Plyta wiorowa 22mm z otworem o srenicy wiekszej od zew sr detki (zielony)
-Plyta MDF 10mm z otworem mniejszym od sr wew detki (zolty)
Oczywiscie miejsce styku plyt i detki bedzie wyszpachlowane silikonem w celu uszczelnienia i zabezpieczenia detki przed przebiciem (pomaranczowy).
Taka kanapka daje MB z powietrznym zawieszeniem, srednica przeszlo 22" i mozliwoscia regulacje twardosci zawieszenia.
Problemy...
-ciezar membrany moze powodowac odksztalcanie sie detek ale wydaje mi sie ze przy odpowiednim sklejeniu nie powinno tak byc.
-liniowosc pracy zawiesznia... przy 2" detkach nie powinno byc zle.
Wiem wiem ...dziwny pomysl... ... ale:
-ceny MB w wiekszosci przypadkow przekraczaja ceny samych glosnikow.
-wydaje mi sie ze jest to calkiem ciekawe rozwiazanie.
-fajnie wyglada takie 22" bydle
Skomentuj
-
Poki co jest wiele pomyslow, malo kasy, i malo czasu. W dodatko szykuje sie budowa dachu oraz wykonczenie pomieszczen itd.
Pierwszenstwo maja kolumny open baffle.... ...ale akurat pomysl z MB jest w miare tani wiec moze powstanie dla proby.... ..poki co w ciutek innej konfiguracji tzn jako przedluzenie CW1002C (bo taki wlasnie lezy u mnie w piwnicy) z minimalna komora sprzegajaca... Ciekawi mnie na ile ten glosnik jest w stanie napedzic taka membrane i jak to bedzie gralo.... ..zawsze moge pozniej MB uzyc do czegos innego.
Skomentuj
Skomentuj