Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

membrana bierna - obliczanie czestotliwosci rezonansowej.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

no mozna, ale gdzies czytalem ze majac caly glosnik jako membrane mozna go zewrzec rezystorem i zmieniac nieco 'podatnosc ' takiej MB

Skomentuj

A nie taniej kupic jakiegos alpharda, wywalic magnes i przykleic ciezarek?

Skomentuj

ja włąsnie wywaliłem magnes z no name tylko musze przetestować to :)

Skomentuj

hmmm
          - ciezar membrany glosnika jest znacznie mniejszy od ciezaru MB (najczesniej). Takze dodatkowy ciezar moze rozwalic zawieszenie.
          - to o czym ja napisalem ma przeszlo 20"...takiego glosnika raczej nie dostanie sie za 100-150zl a na tyle szacuje koszt tej membrany.

Skomentuj

Tom, mozna nawet zewrzec kondensatorem... efekty sa ciekawe...

[ Dodano: 2006-05-18, 00:52 ]
            wektor, ja bym Ci proponowal np: GDN-42-300-4-SC . nowy kosztuje 140 zł. ja mysle ze mozesz zrobic membrane spokojnie do 500g. i zawieszeniu nic sie nie stanie. zamiast cewki wklejasz plytke metalowa, a do niej doklejasz klejem na goraco ciezarki o znanej masie i eksperymentujesz. lepsze takie cos niz kombinowanie z jakas samorobna membrana. no i estetycznie wyjdzie lepiej. tak sobie mysle

Skomentuj

wogole nieporównywalnie lepiej z membrana zrobiona z glosnika a nie z dętek.
              chyle głowe przed pomyslowoscia ale przedstawiony opis nie obiecuje zbyt wiele jesli chodzi o wyglad.
              Poza tym pewnie okaze sie ze ta membrana bedzie zbyt cieżka.
              Pozdrawiam

Skomentuj

ditomek, zrobiles? sprawdziles? Masz w opisie ciezar MB. To prawie pol Kg. Wystarczy ze uzyje pcv 5mm a zieszcze sie w polowie tego.

Tutaj nie chodzi co zagra lepiej bo na to pytanie jest w stanie odpowiedziec jedynie osoba ktora takie cos zrobila i sprawdzila.
                Ja suba juz mam a to ma byc tylko sprawdzenie pomyslu.

PS
                Jaki problem widzicie z wykonczeniem?

Skomentuj

A z jakim głośnikiem ta membrana ma współpracować ? Będzie wielka i cieżka wiec głosnik musi być pogobnego kalibru.

Skomentuj

Najprawdopodobniej 2x12" lub wiecej. Dokladnego typu jeszcze nie znam. Sprawa wykonania takiego suba jest ze wzgledu na brak kasy i czasu bardzo odlegla.

Skomentuj

wektor, spoko!
                      tak jak powiedzialem, chyla glowe przed pomyslem ale wyrazam watpliwości co do realiacji. Rób jak chcesz.
                      Czy mógłbys narysowac (tak od reki i zeskanowac) całosc.
                      bo jakoś patrze na ryzunek i mam watpliwosci co drga a co jest obudowa.
                      zakumalem na razie ze miedzy detkami (napompowanymi) bedzie membrana (niebieski). pompowanie detek bedzie regulowalo fr tego ustroju (wraz z masą deski). czy tak?

Skomentuj

jutro zrobie caly schemat w 3d. Jak sie nie myle to akurat zawieszenie nie wplywa na fr (tylko na amplutude drgan). Bardziej powierzchnia i ciezar. Ilosc powierza bedzie wplywala na twardosc basu i jego kontrole.

PS.
                        Moze to bardziej wyjasni dzialanie tej MB.

Skomentuj

A ja wyszedłem z załozenia ze twarde zawieszenie (wiecej powietrza w dętce) podwyższy fr i dodatkowo (jak sam pisales) ograniczy wychylenie. Choć zależności są bardziej skomplikowane bo normalen mebrany nie sa zawieszone na napompowanych dętkach.

Skomentuj

Skomentuj

No teraz zajarzyłem ocb :)
                              Tylko że do takiej konkret MB przydałby się konkret głośnik.

Czy trenował ktoś wysokie strojenie membraną bierną ?
                              Na jakieś 40 - 50 hz ?

Skomentuj

takero, powiedzialbym nawet ze 2 konkretne glosniki. Nawet dla 2 12" glosnikow membrana ma 200% wieksza powierzchnie membrany.

No i jak widac na rysunku to problemow z wykonczeniem nie ma bo cale zawieszenie jest ukryte a widoczna jest tylko czesc membrany.

Skomentuj

wektor, w czym to malowales? bo to Inventor nie jest chyba?

Skomentuj

djrobo, 3ds max

Skomentuj

Czy trenował ktoś wysokie strojenie membraną bierną ?
                                      Na jakieś 40 - 50 hz ?
                                      Membrana jest po to żeby nisko stroić. Jak chcesz wysoko to montuje się br

Skomentuj

ale nie można kupić br o dużych średnicach, ładnie wyglądających,
                                        a nie chce montować 4 rurek przeca :/
                                        "szparki" też mi się nie podobają,
                                        a chciałbym czegoś nowego spróbować.
                                        A co się stanie jak zestroje wysoko poprzez MB ?

Skomentuj

takero, wtedy mb musiałaby być lekka i mała jak "kapsel".

Nie wiem dlaczego jestem sceptycznie nastawiony to pomysłu zawieszenia membrany na dętkach.

Pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                                          X