Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

ALPHARD CW 1202C

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

niestety do malych bud i do troche innego podejscia do dzwieku trzeba dorosnac i wydaje mi sie ze juz nasze forum zaczyna dorastac pozatym coraz wecej konstrukcji powstaje z wykonczenime forirowym co jest dobra oznaka

Skomentuj

jak odpalą załączniki to zaksocze cie łukasz jak bardzo przytłaczające wrazenie moze robić głośnik w stosunku do obudowy :P

Skomentuj

czekam z niecierpliwosciam oze cos opiszesz wiecej!

Skomentuj

Alphard SW1203Z

Mhm, no więc, ja może napisze conieco o tym co sam posiadam we własnym bagażniku. Model jak w temacie, skrzynia zamknięta o pojemności 52L, ściany z MDFu 26mm, środe wytłumiony dość poważnie watoliną. Głośnik pracuje w bagażnku o pojemności 500L.
          Obsługuje go wzmacniacz Alphard MS2-F o mocy 120W, filtr f=250Hz, 12dB/okt. Jeśli stworzyć głośnikowi odpowiednie warunki i jest pod dostatkiem prądu do wzmacniacza (o to się postarałem)... klapa chce się dosłownie otworzyć (i jak ktoś pisał wcześniej: można przenosić ściany). Jeśli obudowa jest dobrze zrobiona uderzanie cewki w magnes i wymiękanie raczej nam nie grozi (a przynajmniej, u mnie się nie zdarzyło). Osobiście, do tego typu głośnika polecałbym większą obudowę (niż 52L). Ostatnio testowałem go wraz z kolegą przy użyciu płyty referencyjnej: przy f=50Hz w odległości ok. kilku cm trzymaliśmy kartkę papieru A4 w rękach... chyba nie muszę mówić co się dalej dzieje.
          W sumie, taka konfiguracja jest dla wymagających, no bo, głośnik musi być potęzny, wzmacniacz też. Zestaw ten BARDZO nadaje się do słuchania wszelkiego typu muzyki (sprawdza się na ostrym technie, R'n'B, jazzie czy ostrym metalu), co w przypadku wszelkich bass reflexów... no nie mogę powiedzieć (testowałem też tubę, podwójna stopa jest dla niej zabójcza.
          Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś pytania dotyczące tego głośnika czy innych, chętnie odpowiem - za niedługo będę też robił dokumentację, więc będą zdjęcia.

Skomentuj

ja bym niezwiekszal budy jak dasz wieksza to zmniejszy wytrzymalosc mocowa a tak mozesz podac na niego prawie 100%
            ale obudowa musi byc pozadna co do twojego wzmaka to sie myslisz 120 W to zdecydowanie za mało 200 W to rozsadna wartosc

Skomentuj

Łukasz to mówisz, że do Cw1002C starczy TDA 7294??? Przecierz z tego wyciągne może 80W!!! W sumie mnie by to odpowiadało, ale myślałem, że ten głośnik na więcej stać w takim razie. To mam w domu wierze Sony mhc-zx10, która ma dwie nie duże kolumny i głośniki niskotonowe (bo konstrukcja 3 drożna) 14cm. W wieży jest opcja V-groove i jak się ją włączy to na 2/3 głośności to mi pokój chodzi od basu. To ten głośniczek jest w stanie może dorównać możliwościom tej wierzy, co mnie w tym momencie smuci :( Mam zamiar zrobić nową skrzynkę z mdf'u bo ta teraz jest wiórówy i zmniejszyć pojemność by przesunąć rezonans obudowy i w ten sposób zwiększyć efektywność. Myślałem tak o 30l. Wszelkie uwagi mile widziane. Ścianki przednia i tylna 22mm, reszta 19mm. Pozdro

Skomentuj

tak bo go stac ale mozna juz go zasilic tda nie bedzier ewelacji bo raz ze to buda zamknieta dwa ze glsonik ma duza moc znamionowa ale tda mzoe juz niem poruszyc
                fakt ze nada sie piec z 200W ale jak sien ie ma funduszy coz zrobic

Skomentuj

Ot... fundusze

Zamieszczone przez LUKASZ
                  ja bym niezwiekszal budy jak dasz wieksza to zmniejszy wytrzymalosc mocowa a tak mozesz podac na niego prawie 100%
                  ale obudowa musi byc pozadna co do twojego wzmaka to sie myslisz 120 W to zdecydowanie za mało 200 W to rozsadna wartosc
                  Ach, chętnie dałbym końcówkę 200W, ale niestety, wszystko finansuję sobie sam... a fundusze bolą :( Ale to co mam, starałem się dobrać i zamontować jak najlepiej - i tutaj potwierdzam: starajcie się robić wszystko jak najlepiej - to bardzo popłaca!

Skomentuj

Dla cw1202 wzmacniacz o mocy 200RMS to lekka przesada moze akurat kumpel tak trafił po godzinie grania z taka moca cewka w glosniku sie rozwaliła. Pewnie sie lakier rozpłynął. Moze akurat trafił na wadliwy glosnik. 200 wat to max dla tego glosnika.

Skomentuj

No to ładnie, nie chciałbym, żeby coś takiego stało się z moim głośnikiem. Ktoś jeszcze robił jakieś testy wytrzymałościowe cw1002c albo cw1202c??

Skomentuj

moglbym znac cene tego przetwornika?? jak mozna prosic to bym poprosil o podanie :) dzieki za pomoc

pozdro

Skomentuj

coraz bardziej przekonuje się do stx'ów jako głośników "na duze moce" ..... super ładnie to to niegra ale pancerne bydle :P ps sprawdzałem lw800 i przy 100watach po 2 godzinach śmierdział więc wyłączyłem w obawie że się spali.... dla porównania 23/120/4SC stx;a przy 150watach po 8 godzinach ciągle gra i myśłe że więcej tez by pociągneła bez większych problemów

Skomentuj

im mocniejszy wzmak w subie tym lepiej sam anpewdzam sls prawie 300W kontrola sie poprawia a i glosnk zaopatrzony w wieksza rezerwe swobodniej czuje sie w najnizszych rejonach pasma
                            a co do uszkodzenia glosnikow to tu tylko na przeszkodzie stoi wyobraznia konstruktora widac a przedewszystkim slychac gdy glosnik gra na 150 % swoich mozliwosci

Skomentuj

W sumie Łukasz dobrze prawi, każdy powinien zauważyć jak głośnik gra powyżej swoich możliwości w związku z czym rozsądek powinien podpowiadać w tym momencie, żeby nie przekręcać gałki od regulacji głośności w prawo. Ja będe robił jakiegoś wzmaka około 150-200W, ale musze znaleźć schemaciki. Pozdro

Skomentuj

Sound Wave lw ma 60 W rms a twój STX aż 120 wiec różnica jest uważam ze niemożna porównywac tych dwóch głosników zwarzając na to że lw to wielkie G... :( długo panował na ostatnim forum ale mineły czasy jego egzystencji

u mnie się robi cw1002c w 46 litrach closed oczywiście narazie tda7294 potem PA300 (w osteczności stk , ale chce wyciągnąc około 300 W przy 4 ochmach a z stk różnie bywa ) , a wszystko do niecałych 9 Mkw

pozdro

Skomentuj

Budzik a mógłbyś jakoś podrzucić schemacik p300A i napisać jaki koszt jest jego wykonania. Też jestem w trakcie robienia cw1002c :) Ale muszę wykończyć obudowe i zrobić jakiegoś wzmaka, może te p300A to dobry pomysł.

Skomentuj

Oto schemacik wzmacniacz o mocy 200Wat przy THD < 1% wzmak jest samochodowy ale w domu tez sie sprawdzi poprostu nie dasz tych zabezpieczeni bo sa niepotrzebne i tam sa dwa zasilanie tam gdzie jest 46,6V daj to co idzie na tranzystory koncowe czyli 43V bedzie dobrze moc troche spadnie. Ale nie trzeba bedzie stosowac dodatkowych zasilan. Wzmacniacz gra naprawde ładnie. Koszt ok 50-70zł bez trafa

Schemat jest dostepny pod adresem:

http://microxeon.webpark.pl/1.jpg

Skomentuj

Nie widać tego schemaciku :(, i jestem ciekaw jak będzie się miał ten P300A do tego sprzęciku, w cenie jak i w jakości. Zresztą te samochodowe, nie mają przypadkiem napięcia zasilania do 14,6V?? Jak macie jakieś schemaciki dawajcie na email adamcz@interia.pl

Skomentuj

Budzik moja szkoła :)

Skomentuj

ale budzik zauwaz że na lw podałem 100 a na stx'a 150 (chwilowo 400ale w 30 litrach to dla niego zawiele.... moze w 15-20 by się wyrobił z x-maxem ale w 30 to 150wat sin to max) i obydwa mają średnice cewki taką samą magnes tej samej wielkości a roznica w cenie to 15zł..... więc są to głośniki tej samej klasy cenowej

Skomentuj

Czaruję...