Ano,zero kompromisów brzmieniowych.Jedynie te wymiary,nie dla kazdego.A szkoda,wielka szkoda.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Dobry SUB, zamkięty, nisko schodzący. Nie budżetowy.
Collapse
X
-
UMBERTO:
Jeżeli masz dobrą propozycję to pójdę na ustępstwa. Myślę, że zniosę coś na 100 cm x 50 cm x 50 cm czyli 250, max 300 litórw, ale mam wrażenie, że to droga w kierunku wariactwa i przerostu formy nad terścią.
Na wszystkie dobre i ciekawe propozycje z obudową zamkniętą jestem otwarty jak samujaj po harakiri ;-).
Pozdrawiam.
Skomentuj
-
Rozwiązanie z linka podanego przez COOLOMBO jest fajne. Podoba mi się ten Paradigm Servo-15 V2 Subwoofer.
Tylko nie rozumiem, nie wiem co to jest servo feedback.
Oczywiście rozumiem obydwa te terminy, ale nie wiem co one oznaczają i czego dotyczą w tym przypadku. Czy to jakiś rodzaj głośnika, czy jakaś funkcja wymagająca wsparcia odpowiednią elektroniką? A może poprostu nazwa własna głośnika z jakimś "patentem" producenta.
Ale produkt finalny i jego parametry (podane na stronie) bardzo mi się podobają i coś takiego chcę zbudować. Chyba, że UMBERTO mnie przekona do czegoś w większym litrażu :-).
W poniedziałek w nocy (będe wyspany po niedzieli ;-) ) poobliczam i posymuluje wszystkie głosniki które mi zaproponowaliście na tym forum. Zamieszczę wyniki i moje wnioski i poddamy je dyskusji.
Pozdrowionka.
Skomentuj
-
Servo-feedback to układ elektroniczny korygujący prace głosnika, na głośniku umieszczony jest czujnik przyspieszenia-akcelerometr ktory jest połączony ze wzmakiem i jego elektroniką. Taki system wyciska z głośnika siódme poty, cały układ dba o to aby sub przetwarzał bez spadku z zalozonym paśmie np tak jak jest w tym pardigmie 20-150Hz -3dB. Zeby wszystko działało jakoś sensownie potrzeba potężnego głośnika z dużym skokiem i mocną cewką oraz mocnego wzmacniacza. Do tego jeszcze układ cały czas mierzy zniekształcenia i utrzymuje je poniżej założonego poziomu.
Można sobie zasymulować w winISD głosnik w obudowie closed i do tego korekcje linkwitz-transform, widać jak na dłoni jakie są wymagania takiego systemu. Im bardziej rozciągniete pasm w dół to widać jak gwałtownie wzrasta wychlenie głośnika i zapotrzebowanie na moc.
Skomentuj
-
UMBERTO:
Poproszę Ciebie o konsultację jak będę robił estradowego SUBa (już nie długo) :-).
Często nagłaśniam duże imprezy i małe kocerty. Faktycznie najlepsze "doły" to tuby. Ale do domu tego nie chcę.
Narazie pozostaje brzy CLOUSED 100 - 150 l na dobrym głośnikiu, który pomożecie mi wytypować.
COOLOMBO:
Nie wydaje mi się, żeby realizacja Servo-Feedback była możliwa w warunkach domowo - amatorskich.
Co do mocy napędu dla mojefo SUBa to nie ma problemów. W tej chcwili mam dla niego 2 x 200 W, ale jak będzie trzeba to będzie więcej ;-).
Pozdrawiam
Skomentuj
-
Sprzężenia zwrotnego to raczej sam nie zrobisz.
Czujnik jest prawdopodobnie wbudowany w membranę blisko nabiegunnika. System czujnik + cyfowa zwrotnica + wzmaniacz pracują tak, żeby dowalić ponadnormatywnie watów tam, gdzie inne wzmacniacze wymiękają no i dlatego to może tak nisko zejść i jeszcze liniowo zagrać.
Ile m2 ma pomieszczenie, które chcesz nagłośnić - nie ma sensu pakować 40 cm glośnika do pokoju 20m2.
Skomentuj
-
Nie zamierazałem robić sprzeżenia zwrotnego :-).
Zresztą jestem zwolennikiem prostej drogi sygnału (łącznie z DIRECT SOURCE).
Pomieszczenie ma 30 m2 i plan prostokąta. Myślę o duuużym głośniku dlatego, że niżej schodzą w CLOUSED, z reguły mają niższą Fs.
Podkreślam, nie zależy mi na dużej skuteczności. Mogę głośność nadrabiać mocą wzmaka.
Pozdrowienia.
Skomentuj
-
Trochę było przerwy...
Projekt zawieszony (brak kasy, czasu, milion innych pomysłów, słomiany zapał ;-) ), ale wracam do tematu.
Posymulowałem sobie (WinISD) Mivoca (w CL).
SPL = 86 dB (mi styknie, mam dla niego dużo mocy)
- 3 dB = 44,5 Hz (słabiutko)
- 6 dB = 34 Hz (ciut lepeij)
Szału nie ma, ale ujdzie. Zwłaszcza, że na allegro są po 500 zł. Chyba zaryzykuje, a jak coś nie wyjdzie, to włoże w BR i komuś sprzedam (albo sprezentuje) (albo wsadzę sobie do TICO ;-) ).
W zasadzie dane z WinISD prawie identyczne z podanymi przez producenta, więc albo są prawdziwe, albo oboje (program i producent) dobrze (jednkowo) kłamią.
Cały czas szukam czegoś co niżej zejdze w CL!
Pozdrowienia.
Skomentuj
Skomentuj