Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dobry SUB, zamkięty, nisko schodzący. Nie budżetowy.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ano,zero kompromisów brzmieniowych.Jedynie te wymiary,nie dla kazdego.A szkoda,wielka szkoda.

Skomentuj

UMBERTO:
      Jeżeli masz dobrą propozycję to pójdę na ustępstwa. Myślę, że zniosę coś na 100 cm x 50 cm x 50 cm czyli 250, max 300 litórw, ale mam wrażenie, że to droga w kierunku wariactwa i przerostu formy nad terścią.
      Na wszystkie dobre i ciekawe propozycje z obudową zamkniętą jestem otwarty jak samujaj po harakiri ;-).

Pozdrawiam.

Skomentuj

Zamieszczone przez SILNY
        że to droga w kierunku wariactwa i przerostu formy nad terścią.
        to droga w kierunku tuby;]
        tak jak umberto mowi... zero kompromisow!

Skomentuj

Rozwiązanie z linka podanego przez COOLOMBO jest fajne. Podoba mi się ten Paradigm Servo-15 V2 Subwoofer.
          Tylko nie rozumiem, nie wiem co to jest servo feedback.
          Oczywiście rozumiem obydwa te terminy, ale nie wiem co one oznaczają i czego dotyczą w tym przypadku. Czy to jakiś rodzaj głośnika, czy jakaś funkcja wymagająca wsparcia odpowiednią elektroniką? A może poprostu nazwa własna głośnika z jakimś "patentem" producenta.
          Ale produkt finalny i jego parametry (podane na stronie) bardzo mi się podobają i coś takiego chcę zbudować. Chyba, że UMBERTO mnie przekona do czegoś w większym litrażu :-).

W poniedziałek w nocy (będe wyspany po niedzieli ;-) ) poobliczam i posymuluje wszystkie głosniki które mi zaproponowaliście na tym forum. Zamieszczę wyniki i moje wnioski i poddamy je dyskusji.

Pozdrowionka.

Skomentuj

Ja tu nikogo straszyć nie chcę.250 litrów....nie da się

400L :!:
            Ale nic co do tej pory miałem okazje słuchać tak nie gra jak gra tuba.

Można co prawda "zgubić" około 100L lecz wiąże się to ze sporą inwestycją.Inny woofer,potężny wzmak.

Skomentuj

Servo-feedback to układ elektroniczny korygujący prace głosnika, na głośniku umieszczony jest czujnik przyspieszenia-akcelerometr ktory jest połączony ze wzmakiem i jego elektroniką. Taki system wyciska z głośnika siódme poty, cały układ dba o to aby sub przetwarzał bez spadku z zalozonym paśmie np tak jak jest w tym pardigmie 20-150Hz -3dB. Zeby wszystko działało jakoś sensownie potrzeba potężnego głośnika z dużym skokiem i mocną cewką oraz mocnego wzmacniacza. Do tego jeszcze układ cały czas mierzy zniekształcenia i utrzymuje je poniżej założonego poziomu.
              Można sobie zasymulować w winISD głosnik w obudowie closed i do tego korekcje linkwitz-transform, widać jak na dłoni jakie są wymagania takiego systemu. Im bardziej rozciągniete pasm w dół to widać jak gwałtownie wzrasta wychlenie głośnika i zapotrzebowanie na moc.

Skomentuj

umberto, podalbys wymiary zewnetrzne? :)

Skomentuj

112x85x53cm,tak plus minus.

Skomentuj

UMBERTO:
                    Poproszę Ciebie o konsultację jak będę robił estradowego SUBa (już nie długo) :-).
                    Często nagłaśniam duże imprezy i małe kocerty. Faktycznie najlepsze "doły" to tuby. Ale do domu tego nie chcę.
                    Narazie pozostaje brzy CLOUSED 100 - 150 l na dobrym głośnikiu, który pomożecie mi wytypować.

COOLOMBO:
                    Nie wydaje mi się, żeby realizacja Servo-Feedback była możliwa w warunkach domowo - amatorskich.

Co do mocy napędu dla mojefo SUBa to nie ma problemów. W tej chcwili mam dla niego 2 x 200 W, ale jak będzie trzeba to będzie więcej ;-).

Pozdrawiam

Skomentuj

Sprzężenia zwrotnego to raczej sam nie zrobisz.
                      Czujnik jest prawdopodobnie wbudowany w membranę blisko nabiegunnika. System czujnik + cyfowa zwrotnica + wzmaniacz pracują tak, żeby dowalić ponadnormatywnie watów tam, gdzie inne wzmacniacze wymiękają no i dlatego to może tak nisko zejść i jeszcze liniowo zagrać.
                      Ile m2 ma pomieszczenie, które chcesz nagłośnić - nie ma sensu pakować 40 cm glośnika do pokoju 20m2.

Skomentuj

Nie zamierazałem robić sprzeżenia zwrotnego :-).
                        Zresztą jestem zwolennikiem prostej drogi sygnału (łącznie z DIRECT SOURCE).
                        Pomieszczenie ma 30 m2 i plan prostokąta. Myślę o duuużym głośniku dlatego, że niżej schodzą w CLOUSED, z reguły mają niższą Fs.

Podkreślam, nie zależy mi na dużej skuteczności. Mogę głośność nadrabiać mocą wzmaka.

Pozdrowienia.

Skomentuj

SILNY, nie cloused - closed :wink:

Skomentuj

Nie napisalem ze amatorsko można zrobić servo Na audiostereo jest gość o ksywie senicz ktory robi akcelerometry metodą domowa he he, gość jest normalnie boski, możecie poczytać kilka jego wpisów o systemie motion-feedback, ubaw po pachy gwarantowany

Skomentuj

prosze o linka trudno cos znalezc na as,tymbardziej jak sie tam było 1-2 x

Skomentuj

Trochę było przerwy...

Projekt zawieszony (brak kasy, czasu, milion innych pomysłów, słomiany zapał ;-) ), ale wracam do tematu.
                                Posymulowałem sobie (WinISD) Mivoca (w CL).

SPL = 86 dB (mi styknie, mam dla niego dużo mocy)
                                - 3 dB = 44,5 Hz (słabiutko)
                                - 6 dB = 34 Hz (ciut lepeij)

Szału nie ma, ale ujdzie. Zwłaszcza, że na allegro są po 500 zł. Chyba zaryzykuje, a jak coś nie wyjdzie, to włoże w BR i komuś sprzedam (albo sprezentuje) (albo wsadzę sobie do TICO ;-) ).

W zasadzie dane z WinISD prawie identyczne z podanymi przez producenta, więc albo są prawdziwe, albo oboje (program i producent) dobrze (jednkowo) kłamią.

Cały czas szukam czegoś co niżej zejdze w CL!

Pozdrowienia.

Skomentuj

posymuluj sobie go w bass box pro.

Skomentuj

Co to za program?
                                    Możesz mi go udostępnić?

Skomentuj

http://www.google.pl/search?hl=pl&cl...wnload&spell=1
                                      shareware jest pełno w sieci :P

Skomentuj

Czaruję...
                                      X