Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2x ARN 150/03/8, NIE MA BASU

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez irek
    Zdecydowana wiekszosci basu jest w okolicach 60hz a nie 40.
    Ulala teraz jest duzo utworkó np z czarnej muzy której ja sporo tez słucham że 60 hz to bardzo wysoko :P Ale tez jestem zwolennikiem niższego strojenia.

Zamieszczone przez midwintertears
    jakiśtam Benassi... bas jest płytki, jakby w ogóle nie zmieniał tonu.
    Po pierwsze niesłuchaj tego syfu neichodiz o rodzaj muzy ale akurat o tego "dj'a", jego muza to komplenty syf PO drugie jak już pisałem ten kompletny syf ma już taki denny bas i nic na to nieporadzisz, po 3 jakosc basu takze zalezy od wzmaka, pewnie ten twój technics gra beznadziejnie, a po czwarte arny mają jednostajny bas, ale niejest on az tak tragicznej jakosci.

I co najważniejsze, 1- dużo w mp3 muz na kompa która iferuje jedynie łupanko i nic wiecej, odpal normalna muze z basem na normalnym poziomie a nie takie szity a wtedy sie bas pokaże fajniejszy. 2 - te arny to techno , trance itp KOMPLETNIE niepasują, jak ktos słucha rocka to owszem ale do techni nigdy w życiu, mnie zmuliły dosyć

Skomentuj

to jakie utwory polecasz zeby delektowac sie basem? :) moze wrzucisz gdzies na serwer cos dobrego, dobrej jakosci?

Skomentuj

Zamieszczone przez Tasior
        te 3 cm nierobi duzej roznicy...
        Robi ogromną różnicę. Kiedyś robiliśmy na arn kolumny dla kumpla. Początkowy koncept był taki, że troche wieksza obudowa i niższe strojenie dla uzyskania ciut niższego basu. Strojenie miało być na 42Hz. Po zmontowaniu i ustaleniu 42Hz strojenia odsłuchaliśmy i bas był zbyt mało energetyczny. Cieliśmy rurke po 1cm aż w końcu doszliśmy do 45Hz przy któych bas był wystarczajaco mocny i jednocześnie niski. No i udało nam sie odciać wiecej niż 3 cm a zobacz jaka róznica .
        Liczby przyjmą wszystko , 42 a 45 niby niewiele mniej jednak w odsłuchu to kolosalna różnica.

Skomentuj

mialem tu na mysli ze nie spowoduje to pierdzenia ...

Skomentuj

3cm to zadna roznica przy dlugim tunelu. Strojenie 42 czy 45hz to nie duza roznica szczegolnie jesli to podstrojenie czyli w przypadku arn-ow.
            Wszystkie modele strojenia mowia o nadstrojeniu tylko SBB4/BB4 stroimy do czestotliwosci rezonansowej glosnika Osiagajac tym lagodnie opadajaca charakterystyke.
            Gdyby taka roznice robiloby 42 czy 45hz to dwa takie same glosniki z rozrzutem fs zedu 3Hz nie nadawalyby sie do sluchania. A takie rozrzuty sa normalne. Nie jest to jednak tragedia bo nizszemu fs towarzyszy wyzszy Vas a wiec obudowa wychodzi podobna. Obecne parametry serii ARN130 (150) podaja fs w zakresie 45-51hz.

Skomentuj

W takich przypadkach wielkość głośnika determinuje strojenie. Po prostu po przekroczeniu pewnej granicy robi się za niskie i już.

irek, w przypadku rozrzutu parametrów to nie zmienia się samo fs ale cały zestaw. Najczęsciej jest tak, że nie ważne jaki jest rozrzut bo po wstawieniu zmierzonych danych do symulatora, ten sam typ głośnika ale rózne egzlempaże o fs 45 Hz czy 48 czy 50 hz bedą zachowywały się podobnie bo pozostałe parametry skompensują ten jeden (np zmiana Qms).

Różnice rzedu 3 cm sa niewielkie na linijce lub symulatorze. Czasem to bardzo dużo w odsłuchu. Kto nie spróbował to sie nie przkona. Ja arn 116 kiedyś stroiłem z dokładnością co do 0,5 cm. Pomiar czy symulacja nie wykazywała juz tak znaczących zmiac co odłuch. 1 cm za długa rurka i bas słabł w bardzo dużym stoniu. A co to jest 1 cm z 7 cm rurki , prawie nic :wink:

Skomentuj

no z 7 cm, 1 cm to prawie 15%, a to juz jest sporo :)

Skomentuj

A ze wzmacniaczem jest wszystko wporzadku? Sprobuj podlaczyc kolumny pod inny.

Skomentuj

Eh , według mnei 3 cm to żadna róznica, na słuch prawie nie osiagalna.. Jak wsadziłem przez pomyłkę rurkę o 5 cm krótszą i jedna miałą 15 druga 10 to róznicy niebyło, fakt kolumny grały troszke iancze jale wiecej to zależało od tego dgzie stoja bo po przestawieniu zamieniły siecharakerem, sądzę ze 5 cm to juz cos i gdybym sie wsłuchał w wiecje utworów to cos tam by było słychać ale 3 cm to jeszcze mniej heh.

Wiele osób bardzo wiele jest na forum któe po wyciagnieciu całkowicie otworu BR niezauwazyły by róznicy, testowałem ten patent na kolesiach, kolumn grała z br a potem go wyciagałem i grała bez niego, i co mnie zdziwiło, bez BR (strojenie wyapda kosmiecznie wysko to juz chyba otwór stratny) mówili że gra fajniej bo jak na moje ucho to stukało twardziej i duzo wyzej, ale dla kilku róznica byłą bardzo bardzo niewielka.

Wiem że niektózy mają manię co do najmniejszych szczegółów, milimetra czy chocby o,5 db przesuniecia na charce no ale ... to już ich sprawa :mrgreen:

Skomentuj

Ja tez nie wierze w tak dokladne strojenie. Czesto zatkanie b-r nie daje wyraznie zauwazalnej roznicy nie mowiac o jego skruceniu czy wydluzeniu o 1cm. Wyzej zestrojone kolumna zazwyczaj graja lepiej na pierwszy rzut ucha. Wiekszosc ludzi sie na to nabiera. Niskie strojenie daje maly zysk w szerokosci pasma kosztem duzej straty efektywnosci.
                      Jesli ktos juz stroi b-r co do 0,5cm to ja mu wspolczuje przy ustawianiu kolumn :) Kazdy centymetr dalej czy blizej sciany to pzerciez bardzo duza zmiana brzmienia basu. Moglo byc tez tak ze po odsluchu kolumna zostala zdjecta zeby zmienic b-r a potem postawiona z niewielkim przesunieciem. I mamy klops, bo co wnioslo zmiane b-r czy przestawienie kolumny? :)
                      No i jeszcze sprawa glosnika. Sa glosniki z niskim Qts i duzym Qms ktore sa bardzo wrazliwe na strojenie b-r. W takich przypadkach cisnienie z b-r moze przewyzszac cisnienie samego glosnika (przy nadstrojeniu). Dlatego takie glosniki tzreba dobrze zestroic na podstawie pomiarow. Niestety nie dotyczy to STX-ow ktore mimo niskiej wartosci Qts sa malo wrazliwe na strojenie (niskie Qms). Widac to na ch-ce impedancji ze b-r nie "ciagnie".

Yoshi napisalem ze zmienia sie kilka parametrow ale chyba nie doczytales.

Skomentuj

zrobilem wlasnie paczki na ARZtach 20L BR. w jednej strojenie mam na ok 50Hz a w nastepnej 60Hz i zdecydowanie lepiej gra z nizszym strojeniem... roznica w dlugosc BR to jakies 4cm:)

[ Dodano: 2006-11-02, 11:23 ]
                        teoretycznie powinno byc odwrotnie

Skomentuj

nie przy takiej dobroci glosnika. Jesli dobroc Qtc jest tak ogromna to zaleca sie podstrojenie tym nizsze im wyzsza dobroc. Do ARZ-eta nie warto dawac b-r.

A porownywales te kolumny jak staly obok siebie czy oddalone od siebie?
                          90% ludzi popelnia zasadznicze bledy przy odsluchu porownawczym a potem wysuwaja bledne wnioski.

Skomentuj

PS. Czesto wypada zestroic niżej niz to przewiduej symulacja bo jak wiadomo parametry glosnika często są inne niz u producenta, na 99% gorsze dlatego żeby nie zrobic sobie podbicia wypada troche odniżyc spl otworu :mrgreen:

Skomentuj

W sumie to na ile ustawimy strojenie b-r to i tak ma sie to nijak do otrzymanej charakterystyki bo maksymalne cisnienie z otworu zazwyczaj wypada nieco wyzej niz rezonans b-r. I tu proby odsluchowe a najlepiej polaczone z pomiarami daja najlepsze wyniki.

A co do zawartosci Hercow w sygnale na basie to odpalcie jakas czarna muze z np MP3 i wlaczcie analize w SpectraLab z zaznaczona opcja peak hold. Bedzie widac jaki utwor schodzi najnizej.
                              A jak juz czarna muza wam sie znudzi bo nie zejdzie ponizej 40hz to wlaczcie Katie Melua. I macie prawie liniowo od 20hz :)

Skomentuj

Czaruję...
                              X