A schemat zwrotki znajdę na forum? I czy zagra to lepszym basem i lepszą średnicą niż visatony?
raczej tak. 2xW170S to glupota - wychodzi tyle co jeden monacor, ktory miazdzy te Visatony - zarowno jakoscia jak i SPLem. Mozesz dac topic o zwrotke do sph-176+g20sc, bo jesli mnie pamiec nie myli to ktos takowa robil.
z tego co pamietam to sph-176 byl aplikowany w max 20 litrach (jesli stwierdzisz ze jest za duza to dodajac wzmocnienia zmniejszysz litraz), strojenie dobierz na sluch (pewnie najlepiej zagra gdzies w okolicach 45-50).
p.s. sorry za takie powolne odpisywanie, ale przzwyczajony do dzialajcej funkcji sledzenia tematow po prostu zapominam o tematach w ktorych zabieralem glos...
Ok, dzięki nic się nie stało. Bo zwrotke do teho zestawu SPH-176 + g20sc już znalazłem (najprawdopodobniej będe robił właśnie na Monacorze a Visatony W170S sobie daruję), a może coś innego niż g20sc w tej samej cenie? Czy ten g20sc jest dobry i go nie wymieniać?
Dobra zrozumiałem, to już co do głośników nie będę się nimi bawił bo jestem już zdecydowany, teraz muszę wybrać sobie elementy zwrotek, bo np. w polinku są tanie ale nie wiem czy tak samo dobre jakościowo jak te z Greltonu.
może lepiej jest zainwestować w lepsze głośniki do 2 way skoro tak Ci na stereo zależy ?
A co ma stereo do 2 way ? To już przy 3 drożnych to już stereo nie może być. Czy do stereo to tylko 2 drozne sie najlepiej sprawdzaja, serio nie kumam takich schematów myślowych.
A odnośnie tych ostatnich to dobitnie widać utarty podgląd ze 3 drożne "be" bo tanie głośniki a 2 drożne "cacy" bo za te same pieniadze lepsze głośniki. Hmm czyżby ?
Otóż takie myślenie ma racje bytu gdy ktoś wyskakuje z pomysłem zrobienia zestawu 3 drożnego w całości na teslach czy najtańszych stx'ach w myśl zasady tanio i dużo. Wtedy faktycznie zestaw 2 drożny ma o wiele wiekszy sens.
Jednak w przypadku zestwu z jakim mamy tutaj do czynienia jest inaczej. 3 drożny układ jest pozbawiony wad układu 2 drożnego jak np podział pasma w okolicach 3kHz czy wieksze zniekształcenia intermodulacyjne. Koncepcja układu 2 drożnego jest mocno ograniczona i dlatego trzeba zastosować lepsze głośniki żeby jakoś wybrnąć z sytuacji. Ba nawet nie tyle lepsze co po prostu przeznaczone do układów 2 drożnych. Bo to, że kopułka może grać po filtracji już od 2,5kHz, nie znaczy ze będzie lepsza na wyższych czestotliwościach od innej kopułki która może grać dopiero od 5kHz. Może być dokładnie na odwrót.
Wracajac do doboru samych głośników to w200 + w100 to koszt ok 200 zł. Teraz jaki midwoofer za te pieniadze będzie lepszą alternatywną ? Jakoś nie widze kandydatów. Który pociągnie tak nisko basem i zarazem tak wysoko średnicą jak zestaw tych dwóch visatonów ? Monacor sph 176 ? Nie sądze. KEP jest juz chyba po 260 zł czy nawet drożej. AL 170 poza zasiegiem. Tańsze visatony odpadą w przedbiegach. Ma ktoś jakieś propozyje ?
Można się spierać do do "jakości" samych głośników. Ale ów jakość trzeba pojmować w szerszym zakresie niż wykonanie czy zastosowana technologia. Trzeba wziaść pod uwagę pasmo jakie maja przetwarzać głośniki, jakie zniekształcenia w tym paśmie wniosą. Wątpie, żeby midwoofer pracujacy na granicy mozliwości swojego pasma średniotonowego był tam lepszy od głośniczka połowe mniejszego. Trzeba przy tym wziaść zniekształcenia intermodulacyjne pod uwage, w zakresie średniotonowym zmiejszenie tych zniekształceń może dać bardzo dużo.
Na koniec trzeba wziaść pod uwagę możliwość jaką niesie wybór głośników. Nie musi być przecież w100 , mozna dać w130, są też odpowiedniki wielkościowe u tonsila wiele szerokopasmówek któe przeciez świetnie się spiszą w roli średniaka. Wszystko w podobnym przedziale cenowym. Do tego wiekszy zakres wyboru głosników wysokotonowych. Można spokojnie zastosować takie które wymagaja wyższej filtracji. Samą filtracje łatwiej jest przeprowadzić. Możńa zastosować filtry o łagodniejszych zboczach a częstotliwosć podziału nie jest tą jedyną możliwą jak w układzie 2d.
btw taki G20sc jest fajny, ale w dwudrożnej jakoś go słabo widze z jego fs na 1900Hz. Zagra na pewno nieźle ale nie będzie taki zestaw zasługiwał na miano pogromcy zestawu 3 drożnego, bo podział 3-3,5kHz jaki mu się zada na pewno nie bedzie pozytywnie wpływał na jego prace. Na pewno ten sam głośniczek z filtracją nie 3 a 5kHz zagra dużo lepiej .
Mógłbym wątek przewagi układu 3 drożnego rozwijać dalej ale wystarczy tyle. Podsumowując powiem tylko, że układ 2 drożny nie jest taki wspaniały na jaki wygląda nawet przy zastosowaniu lepszych głosników. W tym przypadku będą one tylko troche lepsze o ile ta ich przewaga faktycznie bedzie jakakolwiek w przypaku uwzglęnieniea ograniczeń jakie niesie ze sobą 2d.
Widzieliście kiedyś "flagowe" kolumny jakiejkolwiek firmy które były 2 drożne ? Zwykle są to układe 3 lub nawet 4 drożne ! Po prostu nie da się zrobić kolumn z 2 głośnikami przetwarzajacych maksymalnie szeroki zakres pasma z minimalnymi zniekształceniami i to wszystko na wysokim poziomie jakości .
Yoshi_80- baardzo fajny post i kieruje on do głębszego zastanowienia. Słuchaj czy byś mógł zaproponował 3 drożnego cena mniej więcej taka jak cena 2 drożnego sph-176 i g20. Czyli na głośniki jakieś hmm 600zł ( zaokragliłem do tylu jak by co) Co proponujesz ?
no i nie zapominajmy ile beda kosztowac zwrotki do 3way. no i kwestia pomiarow, doswiadczenia...
lepiej zrobic dobre 2way niz byle jakie na pale robione 3D
Dlaczego nie ma chwila poczekajmy na odpowiedz Yoshi_80. Każdy robi 2 drogi chwilka może czas pomyśleć nad 3 drogami i nie bać się wziąć za to?? Poświęcić tej konstrukcji duzo godzin i dopieścić ją przecież to DIY a nie masowe klepanie. Jak gadam głupoty to sorry.
Gilotn@ napisał/a:
Słuchaj czy byś mógł zaproponował 3 drożnego cena mniej więcej taka jak cena 2 drożnego sph-176 i g20. Czyli na głośniki jakieś hmm 600zł
a teraz joszi niech z pięknie brzmiacej teorii stanie się zadość w postaci odpowiedzi na to pytanie
takero, chyba nie tak ciezko nauczyć sie pisać moja ksywke szczególnie, że jestem tu chyba najdłużej na forum. Pewnie robisz to specjalnie, dlatego żeby nie być dłużnym to z niecierpliwością czekam aż czymś zabłyśniesz. Bo jak na razie blado, zero konstrukcji, zero pomysłów a cała twoja aktywnośc to wklejanie pomiarów irka i wymadrzanie sie nt nowego stx'a hehe.
Nie oczekujcie ode mnie cudów. Zestaw sph 176 i gd 20 sc jest w sumie budżetowy. Można zrobić 3 drożną np na visatonie w200s/sc , sc obecniej wypada taniej w promocji greltona. Ewentualnie na gdn 20/80/2. Bardziej sensowne głośniki niskotonowe są droższe, fajny jest ten kevlarowy usher ale to już 220 zł.
Do tego dołożyć jako średniaka w 100 , w130s/sc , tonsila 13/40/10(fajna ch-ka nawet) czy 40/2 jak w totemach, 16/50/6 ,czy tego z membraną z włoka , nie pamietam 13/50/9 czy jaki to był model. Tonsile wypadaja dobrze bo jest ich sporo na allegro i ceny nie są takie zaporowe. Można też dać szerokopasmówke. Nawet głupia tesla za 30 zł może być lepsza od takiego nisko-średniotonowego monacora. Chyba nie tak trudno sobie to wyobrazić ? W końcu ma pracować w wąskim (jak dla szerokopasmówki) paśmie.
Wysokotonowy to trudna kwestia bo poniżej g 20 sc nie ma co schodzić wiec wyboru w tym przypadku również nie bedzie. Jest np dt 100 peerlessa, dt 94 visatona, czy coś tam z monacora. Ale czy warto te pare złoty zaoszczedzać w stosunku do g 20 ?
Dobre średniaki niestety tez sporo kosztują, nie ma co sie oszukiwać w końcu 3 drozna ma jeden głośnik wiecej i za to sie płaci. Tak samo za bardziej rozbudowaną zwrotnice. No ale jak ktoś tego nie rozumie tego co napisałem wyżej, zalet układu 3 drożnego o jakich co najwyżej moze sobie pomażyć przy 2 drożnym, no to jest debilem.
Takero pewnie policzy zaraz, że się nie zmieściłem w 600 zł ( ja tam nawet nie liczyłem ile to wyjdzie). No i co z tego ? Czy rozmawiamy tu o kategorii "najlepsze co moze być do 600 zł" ? Skąd ta pewność, że droższe głosniki w układzie 2 drożnym będą bezwzględnie lepsze od troche tańszych w układzie 3 drożnym ?
Układ 3 drożny ma tę jedna wade ze jest pewien pułap cenowy poniżej którego po prostu nie da się zejść bo każdy z głośników musi kosztować te kilkadzieśąt złotych.
No ale ludzie, bez przesady, nie żyjemy w 3 świecie, gdzie sie pracuje za dolara dziennie. Kolumn nie buduje sie na 2 miesiace ale czasem na lata. Płacąc za układ 3 drożny płaci sie za jego zalety. Chociażby głupie osiagi na basie. Pokażcie mi taki głosnik do 2 drożnego który bedzie dorównywał basowej 20'tce. No i żeby przy tym nie miał skopanych ch-k na srednich tonach. Nawet jak taki znajdziecie, no to ja wam powiem - zniekształcenia intermodulacyjne. Pewnie niezłe średnie tony są z głosnika jednocześnie wychylajacego sie po pare mm od basu. Układ 3 drożny daje po prostu możliwości nieosiagalne przy układzie 2 drożnym.
Nie mam zamiaru nikogo odwodzić od układów 2d, na siłe przekonywać do 3d , nawet jakiegoś najtańszego byle 3d. Każdy ma swój rozum i chyba umie z niego korzystać. Po prostu uważam, że układ 3 drożny od strony technicznej jest najlepszym rozwiazaniem kolumny glośnikowej. Daje najwieksze możliwości wnoszac najmniej wad. Wszakże 3 jest liczbą świetą hehe.
na visatonach zestaw
Wysokotonowy G 20
średniotonowy W 130SC
niskotonowy W 200 SC
wychodzi za nie około 780zł
na tonsilu
wysokotonowy GDWK 8-12/120,8
średniotonowy GDN 16/50/6,8
niskotonowy GDN 20/80/2,8 lub GDN 25/80/1,8
za to wychodzi gdzieś około 550zł
Czy taki zestaw na tonsilu dorówna pod względem jakość 2 drogom na monacorze sph-176 i visatonie G 20 ?? I jak wypadają 3 drogi na visatonie w porównaniu 2 drogami monacor i visaton ??
No i ostatnie moje pytanie czy jeśli budujemy zestaw 5.1 nastawiony na oglądanie filmów czyli kino domowe to czy jest sens robić 3 drogi na fronty jak ma być w planach sub który odpowiada za dolne pasmo ??
Yoshi: majac i wiecej gotowki, i sprzet pomiarowy mozna faktycznie brac pod uwage 3-way. w tym przypadku autor tematu niestety jest skazany na kopiowanie od innych... na kalkulatorze sobie na pewno dobrej zwrotnicy nie zrobi, a w dziele "konstrukcje wlasne" malo jest kolumn trojdroznych z odpowiednio pomierzona i osluchana zwrotnica.
Skomentuj