Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zestaw na Visatonach

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Yoshi_80, daruj sobie te swoje wycieczki osobiste bo primo - nie robią one na mnie wrażenia, a secundo - nie chce mi się nawet na nie odpisywać ;]
    Wracając do meritum sprawy - z tego co piszesz można wywnioskować że 3 drogi są takie wspaniałe, w szczególności w porównaniu do 2 dróg że systemy 2 drożne powinny mieć zastosowanie tylko w budżetowych konstrukcjach - a jak wszyscy wiemy tak nie jest...
    Pozatym tach zachwalasz te 3 drogi że nikt chyba nie pomyślałby że aktualnie masz kolumny 1 drożne :)
    Zamieszczone przez Yoshi_80
    Pokażcie mi taki głosnik do 2 drożnego który bedzie dorównywał basowej 20'tce.
    Już nie popadaj tak w to uwielbienie basu bo to jak mały regres wygląda :)
    Zamieszczone przez Gilotn@
    Czy taki zestaw na tonsilu dorówna pod względem jakość 2 drogom na monacorze sph-176 i visatonie G 20 ??
    choć 8-12/120 to dośc niezła kopułka tonsila to z g20sc dzieli ją przepaść jakościowa...
    Zamieszczone przez Gilotn@
    No i ostatnie moje pytanie czy jeśli budujemy zestaw 5.1 nastawiony na oglądanie filmów czyli kino domowe to czy jest sens robić 3 drogi na fronty jak ma być w planach sub który odpowiada za dolne pasmo ??
    We współczesnych systemach kina domowego wszystkie kolumny powinny być na analogicznych przetwornikach i osiągać podobne np zejście gdyż wszystkie grają tym samym pasmem co czyni mit o głośniku centralnym który odtwarza jedynie dialogi kompletnie nieaktualnym.
    Więc jeśli chciałbyś aby Twoje kino miało ręce i nogi oraz aby móc poprawie zestroić subwoofer musiałbyś mieć centrala o podobnych możliwościach co czyniłoby go dośc "nieporęcznym" :)
    Np. - http://www.visaton.com/visaton_en/6/30/807/index.html :)

Skomentuj

a powiedzcie mi jakiego użyć rezystora ceramiczny czy metalizowany? Oraz 5W czy 10W?

Skomentuj

Zależy do czego, ale raczej metalizowany i lepiej 10W.

Skomentuj

wg mnie maąc np 1000-1500zł lepiej zrobić bardzo dobre 2 way niż średnie 3-way. Co do mojego 2-way na 2xsph165kep + seas kt27tdfc. To wg mnie gra dużo lepiej niż poprzednie kolumny 3-way w tej samej cenie :) Może nie ma aż takiego ciśninia na basie jak miały SLS, ale bas jest wg mnie dużo lepszy jakościowo.

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
            Wracając do meritum sprawy - z tego co piszesz można wywnioskować że 3 drogi są takie wspaniałe, w szczególności w porównaniu do 2 dróg że systemy 2 drożne powinny mieć zastosowanie tylko w budżetowych konstrukcjach - a jak wszyscy wiemy tak nie jest...
            Pozatym tach zachwalasz te 3 drogi że nikt chyba nie pomyślałby że aktualnie masz kolumny 1 drożne
            Wiedziałem, że o tym napiszesz hehe. To nie ma nic do rzeczy ! To tak samo jakby zarzucać Schumacherowi chwalenie firmy Ferrari, dlatego , że lubi sobie pojeździć starym fiatem 500 (poprzednik malucha).
            To, że ja mam 1 drożne to jest mój świadomy wybór, tego typu kolumna nie ma podstawowej wady układu dwudrożnego - podziału pasma w samym środku średnich tonów. Tego czesciowo pozbawiony jest 3 way bo podział mozna przesunąc wyżej gdzie bedzie miał mniejszy wpływ.

Zamieszczone przez takero
            Yoshi_80 napisał/a:
            Pokażcie mi taki głosnik do 2 drożnego który bedzie dorównywał basowej 20'tce.
            Już nie popadaj tak w to uwielbienie basu bo to jak mały regres wygląda
            Regres ? Chyba w twoim podejsciu do akustyki. Co złego jest w chęci osiagniecia niskiego basu ? To, że kolumna ma przetwarzać jak najszersze pasmo w dół czyni ja gorszą ? Wręcz przeciwnie. To świadczy o jej jakości. No ale niektórzy podchodza do sprawy w oczywisty (głupi) sposób - dązenie do niskiego basu = mulenie , słaba kontroa itp idiotyzmy. No comments

Zamieszczone przez dj_zibi
            wg mnie maąc np 1000-1500zł lepiej zrobić bardzo dobre 2 way niż średnie 3-way. Co do mojego 2-way na 2xsph165kep + seas kt27tdfc. To wg mnie gra dużo lepiej niż poprzednie kolumny 3-way w tej samej cenie
            Moim zdaniem taka konstrukcja jest z lekka bez sensu. Jakby to było 2,5 drogi to co innego ale 2 drozna na dwóch niosko-średnio ? Nie widze w tym wiekszego sensu poza zwiekszeniem spl. Równie dobrze w cenie dwóch sph 165 mozna kupić już niskiego i średniego o równie dobrych parametrach jakosciowych i miec dobre 3 way.

ps. ja nie biore pod uwage, że ktoś nie może zrobić pomairów lub czegoś nie umie bo ja sie wypowiadam nt kwestii podstawowej jaką jest zbiór zalet i wad obu koncepcji 2 i 3 drożnej. Nie wnikam w sprawy drugoplanowe jak robienie pomiarów i projektowanie zwrotnic. To jest forum o budowaniu , projektowaniu kolumn a nie o ich kolonowaniu. Przez takie myślenie, że lepiej jest sklonować niż wykombinować coś samemu wszystko stoi w miejscu. Każdy czeka na gotowca bo tak jest łatwiej, bezpieczniej, taniej.

Skomentuj

Yoshi_80 myśle jednak ze w cenie dwóch SPH nie znajdziesz dobrego basu i dobrych średnich. Nie rozmawiamy o aktualnych cenach producenta :cool:

Wg mnie na dobry bas minimum 200-250zł. Sredniak myśle drugie tyle.

Skomentuj

dj_zibi, myśle ,że podobny poziom jakościowy prezentuja pozostałe kepy. Mozna dać kepa 200 na bas i tego 100mm na średnie. Myśle, że cena wyjdzie ta sama .

Skomentuj

Yoshi zaponiałeś o tym co ja napisałem:]

Nie rozmawiamy o aktualnych cenach producenta. Jesli chozi o to co mogłem kupić za moje 4 kepy.

Skomentuj

dj_zibi, to jest własnie takie błedne myślenie. No i co z tego, że miałeś te kepy za pół darmo ? Czy to koresponduje w jakikolwiek sposób z tym, że teraz twierdzisz iż ta konstrukcja koncepcyjnie jest najlepsza ?

Co to za koncepcja jak opiera sie na tym, że głosniki musza być kupione po jakiejś zaniżonej cenie, czego nie da się zrobić w tej chwili i sie okazuje ze za te same pieniadze co dwa nowe 165 mozna mieć kepa 200 + 100.

Nie można na bazie jednej cenowej okazji budowac całej teorii ze takie rozwiazanie kolumny jest super i nic lepszego nie zrobisz.

Skomentuj

Yoshi można je mieć tanio i kto chce znajdzie je taniej(zapytaj tasiora chłopak szukał az znalazł). Co do Twojego 3-way to zasadniczo wzrasta koszt zwrotnicy.

Ja jestem zdania z doświadczenia i osłuchania kilku konstrukcji DIY ze jak robić dobre 3-way to głosnik minimum 10" lub baardzo dobre 8" ale to już są wielkie koszta. Np Vifka m22WR, SS, lub zalchwalany MDS8.

Nie wiem czemu ale obserwuje na tym forum znaczny wzrost agresji, głupich psykówek niczym z audiostereo. Nic ostało się tylko diyaudio.com

Skomentuj

dj_zibi, prawde mówiac meczą mnie te rozmowy które zawsze kończą sie dyskusjami o kosztach i to jakimi bezsensownymi.

Zakładasz, że gdyby Tasior szukał głośników do 3 droznej to na pewno bgy mu sie nie udało znaleźć taniej. Czyli tylko taniej mozna znaleźć kepy 165 ? To jest własnie Twój sposób myślenia w tej sprawie.

Mój jest taki : biore ceny z cennika i porównuję co moge uzyskać za daną kwotę. Nie interesują mnie okazje czy wspólne zamówienia bo one teraz są a za chwile ich nie ma albo nigdy nie będzie.

Koszty zwrotnicy ? Jak będzie 50 zł drożej na dwóch szt to wszystko. Wydajać 600 czy 800 zł na głosniki chyba nie ma co żałować tych 50 do zwrotnicy.

Tak na prawde bronisz swojego zestawu, który skrytykowałem, za pomocą niskich nakładów. Czy to jest twoja jedyna argumentacja ?

Dobra przyznam Ci, że za pieniadze jakie zrobiłeś twoje kolumny są super ale co z tego jak jest to jednorazowy sukces. Mierząć miarą bezwzględną ja sukcesu nie widze, bo drugi kep poza spl'em którego i tak pewnie jest w nadmiarze, nic nie daje. Zupełne marnotrastwo. Jak jest inaczej no to się wypowiedz.

Mnie interesuje alternatywa, nie za takie pieniadze jakie wydałeś ale za takie jakie trzeba wydać. Bo idąc twoim torem myślenia moge napisać, że głośniki też mam z okazji , do tego kolege ze stolarnią i za friko fornir, plyty leżą i sie sezonują w piwnicy a regipsiaków mam 20 kG. Do tego czesci na zwrotnice w prezencie gwiazdkowym z FASu (joke) . No i teraz ja jestem mistrzu bo robie konstrukcje za 500 zł która wymiata wszystko co mozna zrobić.. no i co z tego, czy to mi daje podstawy do twierdzenia, że to co zrobie jest najlepszą koncepcją na kolumny bo wyszło najlepiej cena/jakość w tym konkretnym odosobnionym przypadku ?

Skomentuj

Yoshi_80 hehe nie bronie swojej konstrukjci bo słyszałem lepsze:)

Nie mówię o jednostokowym przykładzie że coś ktoś miał taniej okazja. Wsponiałem ze kepy moza mieć taniej jak i viele innych głośnków zamówienie z audiocomponents.

Bronie jedynie słuszności 2 lub 2,5 way nad 3 way w tym samym przedziale cenowym. Podałem swoje argumenty co do 3-way i dobory głosników.

Co do większej ceny zwrotki to chyba nie wiesz ile kosztują dobre cewki. Koszt cewki
                          Cewka 1.80 mH dr-1.40 to koło 30zł, w najtanszym sklepie w polsce. Doliczyć drogie jantzeny to za Chiny nie wyjdzie Twoje 50zł.

My często robiąc zestawy głośikowe wydajemy 99% kasy na głośniki o reszte martwimy się nastpenie. Nie weim jak jest u Ciebei ale większośc nasz młodych ludzi tak ma:)

Myśle ze dalsza rozmowa ie będzie pozytywna.

A co do 3-way kontra 2-way to naprawdę w tym samym przedziale cenowym jest duży plus na 2-way:) Przetestowane na sobie na koledze i na odłsuchach:)

Skomentuj

Nie mówię o jednostokowym przykładzie że coś ktoś miał taniej okazja. Wsponiałem ze kepy moza mieć taniej jak i viele innych głośnków zamówienie z audiocomponents.
                            Nie sprawdzałem osobiście ale wspólne zamówienia z audiocommponents czasem końćza sie 3 miesięcznim oczekiwaniem na zamówione głosniki - dziękuje ja wysiadam. Zreszą jak można tam zamówić kepy to i mozna inne , takie które bedą pasować do 3 droznej i też wyjdą taniej. Chyba nie sprzedaja tam tylko do zestawów 2 drożnych <joke>

Bronie jedynie słuszności 2 lub 2,5 way nad 3 way w tym samym przedziale cenowym. Podałem swoje argumenty co do 3-way i dobory głosników
                            Owszem układ 2,5 drożny w twoim przypadku byłby duzo sensowniejszy, aż sie dziwie ze go nie zrobiłeś. Chyba dlatego, że borys zaoferował gotową zwrotnice do konf 2 droznej :P .

Co do większej ceny zwrotki to chyba nie wiesz ile kosztują dobre cewki. Koszt cewki
                            Cewka 1.80 mH dr-1.40 to koło 30zł, w najtanszym sklepie w polsce. Doliczyć drogie jantzeny to za Chiny nie wyjdzie Twoje 50zł.
                            Niestety ceweczką 1,8mH można co najwyżej średniaka odfiltrować. W 3 drożnej indukcyjności dla niskiego bedą zaczynać sie od minimum 3mH a dawanie powietrznej nawijanej drutem nawet 1,4 mm nie ma sensu ze wzgledu na samą rezystancje. A rdzeniowe są po prostu w śmiesznie tanie 15-20 zł za cewke w polinku. Do tego kond elektrolit bipolarny za 3 zeta i jest zrobiony pełnowartościowy filtr LP dla niskiego. Proste , tanie i skuteczne. Lepiej być nie musi. Dawanie na niskiego powietrznych , najlepiej tasmowych dla niskiego R to już jest zabawa dla purystów szukajacych dziury w całym. Głośnik który gra do 200-500Hz nie musi mieć wypasionych elementów bo jakbyś dobry nie dał to i tak tego nie usłyszysz. Zresztą renomowane filrmy nawet do filtrów wyższych czesottliwości z premedytacja dlaja rdzeniówki i bipolarne elektrolity.

My często robiąc zestawy głośikowe wydajemy 99% kasy na głośniki o reszte martwimy się nastpenie. Nie weim jak jest u Ciebei ale większośc nasz młodych ludzi tak ma:)
                            No ja w sumie robie podobnie. Po prostu kupie głosniki któe chcem a o reszte bede sie martwić później. Nie musze mieć od razu forniru czy wypasionych elementów na zwrotnice, to moge mieć za miesiac , dwa czy później. Bez tego i tak mi zagra równie dobrze w stanie surowym. Tym bardziej nie zmienia to faktu, że warto obrać juz z początku słuszną koncepcje skoro cała kasa idzie w głośniki .

Skomentuj

Niestety Borys zrobił specjalnie pod moje głośniki zwrotnice na 2 way.

Co do cewki 1,8mH to podałem ją przykładowo by obalić Twoją teorię o zwrotkach do 3-way droższych o 50zł. Chyba rozumiesz??

Rozmowe uznajemy z zamknięta bo chyba sobie wytłumaczyliśmy.

Co do zamówienia z audiocomponents to zalezy, jak ja brałem peelresy to trtwało to miesiąc:)

Teraz do mojego zestawu. Yoshi zawsze ceniłem sobie Twoje uwagi. Co by mi dąło 2,5 way w stosunku do mojego 2way?

Skomentuj

Co do cewki 1,8mH to podałem ją przykładowo by obalić Twoją teorię o zwrotkach do 3-way droższych o 50zł. Chyba rozumiesz??
                                Po prostu nic nie obaliłeś bo dałeś zly przykład. Całkowicie bezużytecznej cewki w przypadku 3 droznej, i to jeszcze jaka droga .

Skomentuj

Gadaj z ... o cię .... .

Obaliłem bo pokazałem nawet na złej cewce że to Twoje 50zł nie załatwi sprawy na zwrotkę. I prosz enie pisz o cewkach rdzeniowych:) Ja to rozumiem ale...

Skomentuj

Tak to jest jak ktoś ma mgliste pojęcie nt zwrotnic. Ciekawe jak inaczej aniżeli cewką rdzeniową , chcesz załatwić sprawe zastosowania cewki o indukcyjnosci 4-6mH. Pewnie, że wyjdzie drogo, bo żeby miała niska rezystancje, to trzeba dać od razu taśmówke 50mm bo nie ma powietrznych nawijanych tak grubym drutem żeby sie nadawały hehe.

Co to za różnica , 50 zł , czy 60 zl wiecej jak sie 10x tyle na głosniki wydaje i czy warto oszczedzać lub robić na siłe gorszą koncepcje kolumny, tylko dlatego, że te pare zł mozna zaoszczędzić na zwrotnicy.

Zresztą za konstrukcje 3 drozne zwykle bierze sie ktoś doświadczony a taki najczesciej rozumie, że te pare zł wiecej na zwrotnicy to jest pikuś nie wydatek. Ktyoś doświadczony wie, że zwrotnice trzeba kilka razy poprawiać i bez zapasu elementów na próby koszta każdej zwroitnicy rosna jak trzeba dokupywac nowe elementy aby coś zmienić. Jak ktoś robi raz i uważa, że jest super wypas, nie próbując innej opcji to jest wg mnie amatorem.

Ja chcem tylko pokazać w tym topicu przewage konstrukcji 3 drożnej. Przewage wynikajacą moim zdaniem głownie z zalet akustycznych, co powinno być priorytetem. Nie chce mi sie drobiazgowo co do złotówki liczyć co mi wyjdzie taniej i wprowadzać jakieś zależnosci jakości do ceny bo tego nie da sie tak na prawde wyznaczyć. Tak jakby jakość była tylko wynikiem zastosowania poszczególnych elementów. Wystarczy zsumowaći sprawa załatwiona.

Zresztą co ja bede się tutaj wysilał. Widze, każdy wie swoje i każdy jest dla siebie ekspertem hehe. Szkoda tyko, że czasem tego w ogóle nie widać w merytorycznej argumentacji.

Skomentuj

Yoshi fakt jesteś bogiem a my debilami:)

Skomentuj

Skoro tak uważasz.

Skomentuj

dj_zibi zgodzisz się chyba że mając nieograniczony zasób kasy i założenie użycia klasycznych głośników dynamicznych a nie elektrostatów czy innych wynalazków naturalnym wyborem będą 3-drogi. są oczywiście ludzie którzy wybiorą 1-drogę ale nie wyobrażam sobie po co ktoś miał by się pchać 2-drogi. to chyba oczywiste dlaczego 2-drogi są bardziej kompromisowe. to gdzie leży granica finansowa która nas zmusza na ten kompromis to już sprawa dyskusyjna. dla jednego to będzie 1k zł dla innego 10k zł.

jednego tylko nie rozumiem. po co powstają zestawy 4-drożne np. visatona. chyba tylko po to aby wcisnąć kopułkę średniotonową i wielki subbass do jednego pudła, albo zachować idealne charakterystyki kierunkowe. no ale tu znowu zaczynają się podziały w kretyńskich miejscach i to chyba jeszcze gorszych niż w 2-drogach.

Skomentuj

Czaruję...