Trzaby beyme i bsw tak samo zaaplikowac postawic koło siebie i porównać bo z opisów nie wynika nic tylko coraz większy mętlik.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
beyma.
Collapse
X
-
No właśnie wątek się rozrasta i żadnych konkretów, do porównania to nie dość, że obok siebie to jeszcze identycznie akustycznie zestrojone by się przydały, a nie tylko takie samo odcięcie w filtrze. I póki co chyba takich porównań nikt nie robił, więc dokąd nie kupi się jednego i drugiego to dalej chyba nic nie będzie wiadomo.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez irekpower12 w 30litrach closed to marnowanie glosnika. I wprost przeciwnie taka obudowa daje bardzo kiepska wytrzymalosc mocowa. Closed daje wytrzymalosc gdy Qtc>1. A 0,5 to jest idealna dobroc do dolozenia b-r.
Skomentuj
-
Moim zdaniem ten strach przed rozwaleniem cewki jest niepotrzebny no chyba ze ktos oleju w głowie nie ma i młuci byle głosniej byle nizej :] Zreszto jak to czesto sie powtarzało w muzyce nie zaczesto wystepuje te magiczne 20Hz.
Ja bym jednak wolał postawić na brzmienie i charakter niż na bezpieczenstwo bo i tak rzadko kiedy zdaża mi sie poszaleć, no ale każdy ma swoj gust i rozum.
Skomentuj
-
JA bym tej Bejmy nie polecil niestety. Nie dlatego, ze ogolnie zly glosnik, ma spore mozliwosci itd. i nawet ta nazwa POWER ma odzwierciedlenie w tym, jak to gra. Tylko jakosc - cena wypada juz nie tak jak lubie, dodatkowo Bejma stracila moje zaufanie po tym co ostatnio slyszalem i widzialem jesli chodzi o jakos wykonania niskotonowek, dodam, ze nieraz cholernie drogich do tego.
Niby potrzebuje wzmacniacza jak elektrownia ten POWER - ale szlag ja trafi jak pare razy pierdyknie karkasem w spodzik szybciej, niz sie moze wydawac. Ot, jedna zakrapiana impreza i troche za odwazne krecenie gala mocnej koncowki i jestesmy lzejsi o pare stow.
Mysle, ze moznaby toto ladowac do auta. Jesli wzmacniacz bedzie mocny, sie sprawdzi.
Jesli chodzi o porownania - no sorka, ale za niecale 600 zl mam tego czornego Mivoca czyli BSW184II w normalnych barwach - a to juz chyba inny wymiar basu, nie?...
Skomentuj
-
Djzibi - naturalnie suba rob na BSW154II. Nie zawiedzie Cie w 100 litrach netto, ale raczej dostroj pod 35 Hz, nie za nisko bo troche traci na efektywnosci niepotrzebnie. Potrzeba minimum 300W wzmacniacza, najlepiej 400W z odpowiednia wydajnoscia :)
W kolumnach jak najbardziej mozna POWERy dac. Wcale wielkie przy tym nie wyjda.
Pewnie, ze tak... Im dalej w las tym wiadomo co... Jak ktos raz posluchal czegos lepszego, bedzie dazyl do jeszcze lepszych rozwiazan... i dzieki temu mamy jakis postep w temacie.
Skomentuj
-
Za około 550zł jest Mivoc AWX184 albo BSW184II z 4calową cewką który ma 500W RMS a nie AES.
Irek ja wiem że aktualna pogoda nie wpływa dobrze na nerwy, ale mógłbyś przemyśleć co napisałeś a nie wypisywać bzdury.
Jak z ciebie taki wielki profesjonalista to mógłbyś w końcu wziąść jakiegoś BSW na testy. No bo co to dla ciebie miałeś już tyle różnych głośników.
Skomentuj
-
Irus, cos Ty, borygo popil czy jak? Slyszales ten badziewny BSW154II, ze tak szafujesz? Tak sie sklada, ze 400W wchlania bez klopotu i to praktycznie w calym pasmie, o WIELE lepiej wykonany niz ten POWER, przykro mi ale tak jest.
Irunia, czy Tobie nagle kolory zaczely znaczenie robic? To se przemaluj go i wymien nakladke, posluchaj wtedy czy moze bedzie lepiej gral hehehe....
NO NIE SPODZIEWALEM sie, ze nie posluchawszy-przetestowawszy bedzie ktos TAKI pisal takie rzeczy :) Ludzie, ja wiem, ze w polityce to jest .... ale nie dajmy sie zwariowac.
Irek - BSW154II kosztuje ponizej 400zl, masz aluminowy pierdolny odlew, magnes o srednicy 20cm i naprawde mocny do tego, BL na poziomie 18,4 Tm przy 4 omach, podwojne zawieszenie, kapton na karkasie - i dziesiatki doniesien, ze sie nie pali chlonac 400W. Do tego to naprawde ma ladny bas - ladne proporcje, szybki, pieronsko nisko schodzi i nigdy nie traci kontroli (jak ma troche elektrowni rzecz jasna, a nie TDA7294). Porownaj teraz jakosc - cene. Wyciagnij na spokojnie wnioski.
Wiesz tak samo dobrze jak ja, Ireczku, ze Bejma nie od dzisiaj napie... w spod az przykro sie robi, wysoki SPL zawdziecza krotkiej cewie i przez to nie nadaje sie do reprodukcji niskiego basu, bo ma minimalny skok pojemnosciowy... i nie od dzisiaj wiadomo, napewno tez i Tobie, ze jakosc niskotonowcow (glownie) tej firmy poleciala na leb.
Teraz, zeby nie bylo - nie napisalem, ze POWER12 to zly glosnik! Ludzie, panie, zebysmy Balcerowicza z kapiela nie wylali. Napisalem, ze osobiscie nie polecilbym go, majac taka alternatywe i to tansza.
[ Dodano: 2006-12-12, 11:24 ]
Aha - zapomnialem jeszcze o jednej kwestii. Irunia, u mnie sub pracuje do 60Hz i mi jest obojetne jaka ma efektywnosc glosnik powyzej tej czestotliwosci. Tak sie sklada, ze z 15 cali Celestiona to niskiego basu nie bedzie i mi nie wmowisz, ze to jest to samo. Estradowe glosniki maja nieco inny uklad, a szczegolnie priorytety sa inne. Moze miec powyzej 80 Hz nawet 105 z wata, mnie to rybka, potrzebuje czegos co jest sprawne ponizej 60 Hz, ale nie tylko na wykresie - w praktyce. Chyba, ze sie myle i rozstrzaskany bedzie moj swiatopoglad, jak na suba tylko 15cali Celestki za ponad 500 zl, bo chodzi ponizej 30tego herca...
[ Dodano: 2006-12-12, 11:30 ]
No - na zakonczenie dodam, ze jakbym mial kasiore i chcial wykonac jakies 3 sciezki, to walnalbym cos w stylu VOX251 Visatona ale wlasnie w oparciu o takiego POWER12. Mysle, ze to glosnik w sam raz do takiego zastosowania, ale napewno nie stricte na suby.
Skomentuj
-
Pokaż mi alpiarda który wytrzymuje więcej niż jego moc znamionowa?
A poza tym zapodaj na jakąś beyme free-air sygnał 45V RMS przy 40Hz zobaczymy co z niej zostanie pewnie kupa gówna i paznokci, bsw154II nic sobie z tego nie zrobił.
Szkoda że mieszkasz na drugim końcu polski bo bym Ci podrzucił głosnik na testy, sam go chyba nie kupisz.
Dziwne że chwaliłeś ALX-122SP a nie możesz sie przekonać do niebieskiego głośnika.
Skomentuj
Skomentuj