Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Co do 3 way?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

ok,ale co z tego ze go nie uszkodze jak niebedzie grał tak jak ja chce...
    nisko odciety mialem na mysli <1khz :P .

Skomentuj

czemu 12BR70 ma źle grać to jest bardz szybki głośnik. Wg mnie bas będzie lepszy jak z tego Ushera jednak zalezy jakie masz pomieszczenie.

PS dla mnie cały ten projekt jest troszku chory:] 3w i cięcie mniej niż 1K:]

Skomentuj

moze seas + stx 15ax+ it 08?? powinno to Ciekawie zagrac nie duza buda, ladna dynamika i wyglad tez przedni :) sam moze kiedys cos takiego splodze :P

Skomentuj

Zibi... sluchales kiedys drum n bass? czy tam jest szybki bas czy moze przeciaga?
          Moze i bym sie zdecydował na beyme,ale czy ona zejdzie tak nisko jak chce?Ktos mi mówił ze nie bardzo.Co do podziału,ja jeszcze niemam glosników to co mam ustalac podzial :|

Michone, Na góre seas lub vifa,tu sie cos wybiere bez problemu.na sredniaka tu trzeba bedzie pomyslec ale raczej nie jestem przekonany do stxa,a mds 08 o ktorym myslalem,kosztuje 300 zł ...

Nadal niewiem co na bas... jedyne konkretne propozycje to usher i beyma (mds zadrogi),cos jeszcze?

Ponawiam pytanie ile moga kosztowac zwrotki na dobrych elementach?(ale nie tych drozszych) 150-200 zł?

Skomentuj

lukaszN ma teraz beymw 12br70, fajny glosnik!
            a w dnb jak dla mnie to zdecydowanie glosnik musi byc szybki, malo ktory nadarza, tylko w tle jest przeciagniety bas ale ogolnie jest stopa cholernie szybka:)

Skomentuj

Tasior miałem kilka głośników słyszałem dnb jak i techno czarną muzę rock i inne, powiem ci ze przeciąganie przeciąganiem ale to jest w tle:] Ważne jest by głośnik jak pisał miki był szybki również:] Miałem np SLSa w dość małej obudowie wg Twojej teorii by był super do dnb ale Ci powiem ze np Tonsil GDN 30-80-2 czyli cos ala 12br70 grał lepiej:] O kepach nie wspomnę. Co do zejścia to spokojnie beyma da Ci 35Hz

Skomentuj

efektywne 35 hz chce :P

Najlepsza metoda na wybor glosnika bylby odsluch... skal sprzedal kolumny czyli ushera nieposlucham,bo pablosen mieszka zadaleko jak sie niemyle,a z okolicy nikt niema beymy...

Skomentuj

a ktos wie jak jest ze strona intertechik.de ?? ciekawe jak przesylka wyglada bo cena mds08 to ok 49 euro :) jakby tak miec znajomego w niemczech to 185zl za sztuke

Skomentuj

noooo duzo taniej... jak ktos szprecha po niemiecku to niech napisze moze maila.

P.s
                    ja Ci dam robi mi tu offtop :twisted:

Skomentuj

Zamieszczone przez Tasior
                      noooo duzo taniej... jak ktos szprecha po niemiecku to niech napisze moze maila.

P.s
                      ja Ci dam robi mi tu offtop :twisted:
                      no nie taki duzy offtop bo przy 200zl za mds-a mozna by sie nad nim zastanowic :P

Skomentuj

Bierz 12br70 :P

Naprawde fajny głośniczek, jest dosć uniwersalny bo w kazdej muzyce sprawuje sie rewelacyjnie, nie wazne czy to jest Trance, Hardstyle, DnB, Dance Hall, Rock czy Metal. Ogólnie jest bardzo naturalny i melodyjny, jak trzeba będzie miekki w muzyce elektronicznej, a w muzyce Rockowej da nam twardy wykop i co najwazniejsze napewno sie "nie zgubi" i nie zamuli. Testowałem go na naprawde szybkiej, wymagajacej i trudnej muzyce m.in. Slayer, Mudvayne, COB i szybka stopka perkusji nie stanowi mu zadnego problemu a do tego ten wykop.... bajka :). Zejście do 35Hz jest mozliwe, niedługo postaram sie pomierzyć, zreszto przy takiej jakosci basu zapomina sie o zejsciu

Jedynie czego nie rozumiem, to czemu tak wiele ludzi odradza ten rewelacyjny głośnik. :roll:

P.S. A on nadal mnie zaskakuje z dnai na dzien....

Skomentuj

siemanko Tas, tu pablosen z audiomanii. Na zwroty licz 300zł. Już przerabiałem ten temat, a i tak nie byly to jakies super elementy, bo polowa cewek rdzeniowych i kondy bipolarne :)

Skomentuj

Zamieszczone przez pablosen123
                            Na zwroty licz 300zł
                            Połowa zapewne na cewisze powietrzne do cięcia basowca

Skomentuj

heh, niski miał podział 250Hz cewka 5,7mH rdzeniowa, kond 100uF bipolarny :) do tego druga niedużo mniejsza na średni :)

Skomentuj

Na średnie tony może Peerless SDS 134 za ok 100zł ?

Skomentuj

A u mnie w potworkach były cewki co ile pamiętam 7,5mH albo i ejszcze więcej.

Skomentuj

jako ze temat wygasl to cos napisze:)
                                    wszyscy doswiadczeni mowia, ze kasa ok 1000-1500 (cena za przetworniki budy i całą reszte) to za malo, aby zrobic 3 drozne kolumny. I ze w tej cenie 2way beda graly lepiej. Za te pieniadze mozna zrobic cos pokroju vifa xt25+hds180exc. To jaka jest najmniejsza sensowna kowta, ktorą opłaca sie wydac na 3way? Moze ktos podac jakis przyklad 3way? taki ktory jest na poziomie vify i hdsa, czyli wysokotonowiec moze byc taki sam, tylko jakimi glosnikami mozna zastapic hdsa, aby jakosc byla na jego poziomie+wiecej niskich tonow ?

Zamieszczone przez dj_zibi
                                    Więc wg mnie lbo masz 2kzł by zrobić mega sprzęt dla siebei którego nie będziesz sprzedawał albo będzie mocna wtopa.
                                    czy 2000 to absolutne minimum na 3 drogi??

Skomentuj

To ja sie dołączę do tematu z pytaniem. Skąd to rozumowanie, że 3-drogi muszą być znacznie droższe? Pomijając koszt zwrotnicy? No wiadomo, że jeden głośnik więcej na kolumnę. Ale chyba łatwiej znaleźć głośnik 25cm który schodzi do 35Hz przy zadowalającej mocy, niż głośnik 15cm, który spełni te same założenia?
                                      Niechby przeznaczyć 1000zł na całość, na głośniki 600zł, to jest 300zł na stronę.
                                      Sławna wysokotonówka STX PJ podobno jest bardzo dobra, to po co przepłacać. Gorzej ze średniakami, ale można w roli średniaka użyć jakiś nieduży niskotonowy, choćby GDN13/40/2. Niektórzy się nim zachwycają, choćby był z wysokotonowym za 60zł to jest jak na razie ok. 130zł na stronę. Zostaje 170zł na niskotonowy, GDN20/80/2 się zmieści w tej cenie choć 35Hz nie do końca leży w jego zasięgu, ale wy się znacie to coś by się znalazło

Skomentuj

Zamieszczone przez ptolek
                                        Skąd to rozumowanie, że 3-drogi muszą być znacznie droższe? Pomijając koszt zwrotnicy?
                                        Zadnych kosztow nie wolno pomijac ale i tak mozna zrobic 3way w cenie 2way tak samo jak mozna kupic kino domowe (5.1) za 300zl jak i kupic 'za tyle 'tylko'' dwie kolumny. Co bedzie gralo lepiej to chyba nie musze pisac.

Kazde rozwiazanie ma swoje wady i zalety, na pewno konstrukcje 3way zostaly wyparte z rynku z powodu wyzszej ceny produkcji a te ktore sa to trudno nazwac ''prawdziwymi'' 3way bo w wiekszosci role sredniaka pelni maly niskotonowiec. Wiec mozna powiedziec ze to monitor z podrasowanym dolem. Obecna moda brzmieniowa wlasnie wymusza taka konfiguracje.

W konstrukcjach amatorskich 3way to przede wszystkim problem zwrotnicy ktora bardzo bardzo trudno zaprojektowac! A wie o tym kazdy kto juz tego probowal. Nieswiadomi kupuja uniwersalna zwrotke i tylko ja podlaczaja wiec nie widza w tym zadnych trudnosci. Teoretycy moga wyliczyc dzialajacy filtr do 2way ale do 3way juz im sie to nie uda. A ucierpiec moze tylko wzmacniacz.

Skomentuj

To już lepiej 2 takie:
                                          http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb zamiast Tonsila.

A ja bym zaproponował dość kontrowersyjne rozwiązanie.
                                          Na górę wstęga Monacora: RBT-95SQ 65 zł
                                          Na środek ARZ ( mozna nawet odgrodę dla niego trzasnać ) ok. 30zł, ewentualnie Monacor SP-50x -Quester go pewnie przemagluje, to będzie wiadomo o nim coś więcej. koszt niewiele wyższy.
                                          Podział byłby wysoki, więc koszty zwrotki niskie.
                                          Na dół aktywnie zasilany 8-10 calowy woofer w zamkniętej obudowie. Wzmak i filtry w wersji DIY to kwestia ok 300-400 zł ( tu mogłem przesadzić, ale nie orientuję się dokładnie ). Zostaje 400 zł na 2 woofery - można nawet jakiegoś MDSa dać. A gdyby dać 2 woofery typu Dexon 25/40 na stronę, który kosztuje 25 zł !!!!!!! ( pod 25 watową unitrą ws304s zrobił taki łomot, że policja przyjechała na imprezę...) to w 1000zł z obudowami przy odrobinie szczęścia mozna się zmieścić.
                                          Można też kupić jakieś uzywane wzmaki na allegro - koszty jeszcze zjadą, bo wielkich mocy nie trzeba.
                                          Od biedy z tymi dwoma dexonami na stronę można nawet pasywkę zrobić - on ma wysoką efekywność. Aktywny podział to jednak inna bajka i możliwości, a z kosztami mozna zejść, robiąc podział przez kompa. I tak osoby które budowałyby taki zestaw raczej słuchałyby mp3 znając życie. Wtedy zwykły SB wystarczy.

Ze średniakiem w odgrodzie i aktywnym podziałem na dole ten zestaw zadziwiłby pewnie niejednego z nas. Jakieś sugestie?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X