Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2 cewkowe głośniki

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

2 cewkowe głośniki

Czy sposób podłączenia sygnału ma jakieś znaczenie w przypadku 2-cewkowych głośników dla odpowiedniej obudowy (chodzi mi o pojemność pudła)...?? Czy tylko zwiększy się wytrzymałość mocowa głośnika??

Czyli idac twoim tokiem myslenia musimy miec dwie obudowy,jedna do uzywania tylko jednej cewki a druga jesli chcemy podlaczyc dwie na raz...glupie pytanie.

Skomentuj

Nie chodzi o to że tak uważam... zapytałem tylko czy to ma jakiś wpływ jak podłącze głośniki... ale w sumie moc nie należy do parametrów TS więc... chyba już wiem o co biega :-)

Skomentuj

Ma znaczenie bo jeżeli podłączysz dwa kanały wzmacniacza pod dwie cewki w przeciwfazie to spalisz głośnik.
        Teoretycznie najlepiej podłączyć cewki szeregowo. Z tego co kojarzę cewki są nawijane jedna na drugiej więc nie są identyczne przy łączeniu równoległym i dużych mocach może być nieciekawie. Chyba że cewka nawijana jest bifilarnie, wtedy obie są identyczne i nie ma problemu czy szeregowo czy równolegle.

Skomentuj

coolombo, ale o czym ty wogole mowisz? umiesz czytac?

Skomentuj

Zamieszczone przez coolombo
            Z tego co kojarzę cewki są nawijane jedna na drugiej więc nie są identyczne przy łączeniu równoległym i dużych mocach może być nieciekawie.
            Skoro by miało dochodzić do takich sytacji to po jakiego by w ogóle takie cuda produkowano....?? To raczej by było troche bez sensu...

Skomentuj

Pewnie sa na swiecie takie mloty co by tak podlaczyli :grin:

Skomentuj

jak,równolegle? jakis problem? ja łączyłem i nic sie złego nie działo.

Coolombo powiedzial przy duzych mocach a nie przy 100-200 W co uwazam za mala moc jak na suba,

chyba ze chodzi o w przeciwfazie..

Skomentuj

czy jedna cewka czy dwie moc praktycznie się nie zmieni bo powierzchnia oddawania ciepła będzie taka sama. co do łączenia szeregowo równolegle to tez niema znaczenia - nawet jak cewki niesą identyczne to są sprzezone cieplnie i temperatura będzie praktycznie taka sama (+-5 stopni to zadna roznica a większej na bank niebędzie)

a czemu się tak robi?? dobre pytanie.... ze względów akustycznych niema to zadnego uzasadnienia - jedyny + to większa elastyczność jeśli chodzi o zasilanie tego ustrojstwa

Skomentuj

Widze ze sa tu ludzie ktorzy nie rozumieja pytan albo tylko nabijaja sobie posty zeby ladnie przy nicku wygladalo...

Skomentuj

marian i kto tu nabija posty?
                      Co do pytania autora tematu, to w danej obudowie nie będzie miało znaczenia czy cewki są podłączone szeregowo czy równolegle. Niby T-S się trochę zmienia ale słyszalne to nie będzie.

Skomentuj

w pewnej pozyczonej ksiazce wyczytalem totalne bzdury do czego sluzy glosnik 2 cewkowy. a mianowicie "jedna cewke nalezy podlaczyc do wzmaka a drugo polaczyc z membrana bierna" :lol:
                        gdyby mi skaner dzialal to bym wkleil :roll:

Skomentuj

ciekawe co by bylo jakby cewki podłaczył do wzmacniacza stereo...

Skomentuj

jeśli sygnał jest w zgodnej fazie, z tego samego źródła (czyli ten sam) to może być i stereo.

Skomentuj

ale chodzi mi o stereo czyli dwa kanały wiadomo o zróżnicowanym sygnale...

Skomentuj

myśle żę jeśli taki sobie visaton wypuszczał tak właśnie skonstruowane np suby to nie powinno być problemu imho.

Skomentuj

jak bedzie sygnal stereo i oczywiscie sam bas to nci sie nie stanie,przewaznie bas jets taki sam w obydwóch kanałach.

Skomentuj

No dobra ale z wzmacniaczem nic się nie stanie ??

Skomentuj

a dlaczego mogłoby sie cos stac? jeden wzmacniacz ma np 4 ohm i drugi tez,wzmacniacze widza to tak jak 2 osobne glosniki wiec...

Skomentuj

ja bym jednak nie ryzykował, rożnie bywa. najlepiej dać sygnał mono z sumatora lub po prostu z jednego kanału podać sygnał na 2 końcówki.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X