Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc w doborze głośników

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czytałem na forum że są niektóre modele głośników STX'a, głownie niskotonowe które "lubią" moc.
    Co do tego PJ to ma on kilkadziesiąt pozytywnych ocen i później można byłoby go wsadzić do jakiegoś lepszego zestawu stereo lub 2.1 (ale to dopiero po zmianie wzmacniacza).
    Ale nadal nie mogę się zdecydować pomiędzy ARN 150/165 lub 188 na którym widziałem na tym forum ciekawe monitorki.

Skomentuj

mam obecnie kilka konstrukcji na ARN 150 i zrobilem kilka na ARN 188. ten drugi wg mnie nadaje sie tylko do skrzynki zamknietej ok 10litrow. w niej gral bardzo ciekawie i przyjemnie, natomiast w ok 20litrowym b-r bylo sluchac tylko "buuuuuuuuu..."
      ARN 150 mam nadal i sobie je chyba zostawie na stale :wink:
      z rozmiaru 165 polecane jest XW ktore podobno gra jak 150tak tylko glosniej i mocniej itp

Skomentuj

xw to to samo co arn188 :)

Skomentuj

Pozostaje jeszcze kwestia efektywności STX ma ją na poziomie 92 db a ARN-150-3/8 tylko 84 db wydaje mi się że tłumić będzie trzeba co najmniej o 6 db rezystorami 4 Ohm i 8 Ohm według tabelki.
          Co o tym sądzicie?

Skomentuj

marko14, jak grzecznie poprosisz to moze ktos zaprojektuje zwrotnice pod te glosniki.
            takero, to znajdziesz troche wolnego czasu zeby odwiedzic irka?? :wink: bo mi cos zle wychodza pomiary mikrofonem... :oops:

Skomentuj

jak kupie arny to coś może z tego się urodzi :)
              już jakiś czas ich nie mam :)
              Ja nastawiam się jednak głównie na podział arnów z czymś nieco wyższej klasy co można przyciąć w okolicach ~2khz, akurat mam pod ręką ushery i chyba właśnie na się się zdecyduje :)

Skomentuj

Bardzo dobry pomysl z zwrotka pod arn 150 i stx pj,bo takie cos bede robil.

Skomentuj

Tasior, u mnie czekaja juz 4 takie monitorki na zwrotke :roll:
                  tak wiec takero czekamy.... :wink:

Skomentuj

No to jest nas trzech (czekających na zwrotke) mi osobiście nie śpieszy :cool:

Mam takie ostatnie pytanie co do efektywności wystarczy tłumić o 6db czy może więcej?

Skomentuj

zalezy co preferujesz. my tutaj robimy "od linijki" wiec musisz stlumic na rowno z ARNem

Skomentuj

teraz juz 4, przychylam sie do prosby o zwrotke dla arn 150 i stx pj :)

Skomentuj

Znalazłem na Elektrodzie projekt zwornicy pod ARN-150 i GDWK-10-200-PJ wykonany przez LukaszTG

http://img410.imageshack.us/img410/4497/tvm1yr7.jpg
                          http://img99.imageshack.us/img99/7195/tvm2ir6.jpg

L1=0,33mh
                          L2=0,47mh
                          C1=3,9uf
                          Rp1=5,6 Ohm 5W
                          Rp2=3,9 Ohm 5W
                          Link do tematu:http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic704684.html

Proszę o wypowiedzi.

Skomentuj

ja podejde do tego raczej sceptycznie. poczekam na WM-61a i postaram sie pomierzyc

Skomentuj

Ja nie wierze w zwroty projektowane przez symulatory, bez pomiarów.

Skomentuj

Czaruję...
                              X