Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wygłuszanie. Dylemat czym? jak? ile?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

http://allegro.pl/wygluszajaca-piank...288661125.html

Czy taka pianka dała by jakąś izolacje gdyby wyłożyć nią podłogę samochodu ?

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound
      Czy taka pianka dała by jakąś izolacje gdyby wyłożyć nią podłogę samochodu ?
      W samochodzie nie powinno się stosować materiałów, które zatrzymują wilgoć i wolno odparowują. Najlepszym materiałem w samochodzie, to mata bitumiczna, która dobrze tłumi drgania blachy i nie nasiąka.
      Są specjalne maty bitumiczne do aut z warstwą włókniny i odpowiednio zaimpregnowanej.

Skomentuj

Mysle, ze ta pianka jest za rzadka i za cienka. Gruby filc z tradycyjna mata bitumiczna da zdecydowadnie lepszy efekt.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow
          Welna mineralna jest ok, wata szklana jest szkodliwa. Jesli material nie pyli i nie sypie sie w rekach to sie nadaje. Nie kazda welna mineralna pyli. Welne mozna pakowac w woreczki z gazy czy innego cienkiego materialu, rowniez z jakis rajstop. Swietnie nadaje sie rowniez wata kosmetyczna ale taka rowniez trzeba ladowac w woreczki z materialu.
          Ja bym za bardzo w tą niepylność wełny mineralnej (w stosunku do szklanej)nie wierzył. To zwykłe chasła marketingowe. Materiały te są produkowane na tej samej zasadzie czyli stopienie i zwłóknienie skał/minerałów i różnią się tylko materiałem z jakiego są wykonane (kwarc z jakimiś wypełniaczami lub bazalt). Te włókna charakteryzują się tym, że są bardzo cienkie, lekkie i łamliwe i zawsze jest ryzyko (a nawet pewność), że będą pylić. Do obudowy zamkniętej jeszcze ujdzie ale w BR bym tego (tak jak radzili wcześniej koledzy) nie stosował. A nawet jeśli obudowa jest zamknięta to i tak polecam ten materiał jakoś zapakować - najlepiej chyba, jak pisze Pogromca, w pończochę . Jeśli wrzucisz wełnę obudowy luzem to jak po pewnym czasie grania wykręcisz głośnik to cały jego tył będziesz miał oblepiony drobnym pyłkiem (wiem bo sam tak kiedyś wytłumiłem obudowę do jednego STX'a 27 cm) - niby w niczym to nie przeszkadza ale jak się ten pył dostanie np do szczeliny magnes/cewka to cholera wie co się tam może z tym dziać. Lepiej nie ryzykować. Tonsil w swoich starych kolumnach opakowywał watę szklaną w folię - ale jakoś mnie takie rozwiązanie nie przekonuje.

Ze swojej strony do wytłumiania polecam zieloną matę tapicerską ( http://www.tapicerskie-abc.pl/attach...%20zielona.jpg przyklejona lub przybita zszywkami do ścianek) i owatę ( http://www.hurtowniatapicerska.pl/pr...0269e2f2f2.jpg na matę lub luzem - te na zdjęciu są jakies cienkie - lepiej kupić grubszą - tak ze 4 cm jest dostępna w sprzedaży). Takie zestawienie materiałów daje dobre efekty a koszt jest praktycznie groszowy. Wystarczy poszukać sklepu tapicerskiego i za 30 zł masz wytłumienia na 4 pary kolumn. A to pewnie dlatego, że materiały te nie są sprzedawane w wersji "audio" :razz: Ceny 5-7 zł za m2.

Skomentuj

miałem wełnę mineralną w subie zamkniętym, troszkę pyliło ale bez tragedii. chyba jednak jest troszkę za bardzo zbita, wełna czy ocieplina (watolina) są bardziej luźne.

a ta gąbka służy bardziej do obłożenia mat bitumicznych żeby boczek drzwiowy nie stukał kiedy drga niż na podłogę, do tego służą maty z filcem jak fabryka daje na ścianę grodziową lub najlepiej po prostu same bitumiczne bo nie chłoną wilgoci.
            ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

TEz macie problemy, jaki klopot jest wytłumiac watolina dostpena w hurtownaich odziezowych, krawieckich i tapicerskich?

Skomentuj

teraz tak mam, ale pytają chłopaki o wełnę bo akurat mają, a ocieplinę trzeba pójść i kupić.
                ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Jako że siedzę trochę w budowlance i mam na sumieniu kilka dociepleń dachu to dorzucę swoje 3 grosze do dyskusji o wełnie mineralnej.

Miałem kontakt z wełną isovera, ursy i knaufa. Nie chce się wypowiadać o właściwościach wytłumiających ale jeżeli chodzi o pylenie wełny to zdecydowanie najmniej pylącą wełną z jaką miałem do czynienia jest nowa wełna knauf ECOSE.
                  Nie drapie, jest mięciutka (można przyłożyć do policzka bez poczucia dyskomfortu), i w zasadzie nie zauważyłem żadnego pylenia, ma jeszcze jedną zaletę moim zdaniem bardzo istotną - jest bezzapachowa. Jest brązowego koloru.
                  Ursa trochę pyli i lekko drapie (bez dramatu), isover też, po za tym moim skromnym zdaniem, obie dyskwalifikuje zapach - napiszę wprost "wali moczem:) (amoniakiem)". Nie wiem czy tak jest jak jest nowa i czy z upływem czasu zapach znika.
                  Z innymi wełnami nie miałem kontaktu.

pzdr

Skomentuj

Zamieszczone przez vxam
                    zdecydowanie najmniej pylącą
                    ale jednak pyli, poco ryzykować ? - "przezorny zawsze ubezpieczony"

Z tych ECO bardzo dobra ale za to pewnie droga i trudno dostępna jest wełna STEICO
                    z marihuany :twisted: (a dokładnie z włókien konopi...)

[ Dodano: 2010-11-08, 12:34 ]
                    http://steico.mbig.pl/file/steico_canaflex.pdf

Skomentuj

Mam takie maty z konopii. Struktura jest ciekawa, nie ma zapachu, sa w niej rowniez jakies kawalki lnu. Niestety z tych mat sypia sie smieci. Trzeba by bylo ladowac kawalki w rajstopy.

Skomentuj

Co myślicie na temat zastosowania zamiast maty bitumicznej zwykłej papy dekarskiej przyklejonej klejem do ścianek? Jej właściwości mechaniczne są podobne do takiej maty? Jest sporo tańsza...

Skomentuj

Ja stosowałem Mase asfaltowo kauczukową. kg za niecale 14zl .Po wyschnieciu nie czułem różnicy w porównaniu z matą..Mialem tez jakąś reszte masy bitumicznej i to mi się lepiej nakladało(nie trzeba szpachlą :wink: )

Skomentuj

Panowie wiem, że temat był wałkowany setki razy, możecie mnie zlinczować, ale pierw mile widziana odp na moje pytanko

W najbliższym czasie powstanie pewien projekt, obudowa będzie dość "standardowa" ze 4 wzmocnieniami w płaszczyźnie poziomej mniej więcej co 22cm (materiał MDF 18 lub 22). Jeśli dobrze myślę to nie muszę dawać maty filcowobitumicznej na ścianki bo mam wzmocnienia (żaden problem dołożyć jeszcze ze 2, na pewno to nie zaszkodzi) dobrze myślę?

Czy na wygłuszenie mogę zastosować takie coś jak w linku poniżej? Co o tym sądzicie? Tanie ale czy się nada?

http://allegro.pl/mata-tlumiaca-20mm...260233063.html

Czy jest sens inwestować w wełnę owczą np tę:

http://allegro.pl/welna-owcza-do-wyt...248901031.html

Będą to podłogówki na Beyme 8BX, planowany BR ale testy różnych obudów jeszcze przede mną, póki co chcę orientacyjny kosztorys sobie zrobić :)
                            Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048

Skomentuj

Z moich ostatnich doświadczeń wynika że:

- maty bitumiczne tak ale od 4 mm grubości (tak mi polecili i się sprawdziło w praktyce, 2mm nie wiele daje)
                              - zielone poroso jest ok, szare poroso tzw. odpadówka z hurtowni materiałów jest zbyt gęste i efekt tłumienia jest taki że za bardzo tłumi (według mnie)
                              - wełna jest bardzo dobra ale nie w nadmiarze tylko tam gdzie potrzeba. Ja stosowałem o gęstości 300g/m2 i byłem bardzo zadowolony
                              - teraz zastanawiam się nad zakupem materiału Twaron - ma świetne charakterystyki tłumienia. Niestety chcą mi sprzedać min 0,5 kg a ja potrzebuję 0,25kg (jest lekki więc i sporo go wychodzi) - szukam chętnego na pozostałe 0,25kg (cena ok 76 zł) jeśli jest ktoś zainteresowany to proszę o kontakt na PW. Wystarczy go dać ok 3-10g/litr za woofer-em.
                              - watoliny tak popularnej w oryginalnych wytłumieniach w ogóle nie polecam bo najgorzej się spisuje względem przytoczonych wcześniej materiałów. Szczególnie w konstrukcjach BR.

Last edited by maxwell12; 12.06.2014, 14:57.

Skomentuj

Czaruję...
                              X