Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pierwszy projekt - tanie kolumienki stereo

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pierwszy projekt - tanie kolumienki stereo

Witam!
    W maju planuję zabrać się za swój pierwszy projekt. Chcę zbudować kolumny 2-drożne, oczywiście w miarę jak najniższym kosztem przy jakości przewyższającej marketowe wypierdki...Zastanawiałem się nad głośnikami tesli jakieś 16 albo 20, do tego jakaś kopułka, moze ktoś mi doradzi. Chciałbym wydać na to wszystko jakieś 250zł
    Pozdrawiam!

Aż się prosisz o zaproponowanie mega typowej konstrukcji :)
    Arn150 + sc10n.
    arn-a kupisz tu http://www.empire.com.pl/glosnik.htm (o ile jeszcze mają)
    visatona tu - www.grelton.mycom.pl
    projekt zwroty też się znajdzie ;]
    Do tego buda 8l strojenie wg gustu (więcej na temat budy znajdziesz używając wyszukiwarki )

Skomentuj

Wiem, wiem ale ja jednak wolę XW 165 czy cos takiego, to chyba lepszy basik da niż ARN150. Czy bardziej opłaca się ARN165 czy 226 dla lepszego basu? Chciałbym coś takiego z lepszym basem, żeby w miarę nisko zeszło i szybko grało...idealne stereo... :twisted: Z tego co czytałem to te XW mają super basik, ale skoro 226 ma większą membranę to może lepiej to kupić? Sam już nie wiem. Pozdro!

Skomentuj

226 w kolumnie ciężko jest dostroić ( sam miałem przypadek u kumpla ). XW ma niezły basik, a pamiętaj - to są narazie kolumny stereo dwudrożne. Nie ma co liczyć na w pełnio słyszalne zejścia poniżej 40 Hz. Zrób narazie na ARN'ach, a jak dozbierasz € albo $ - zrobisz subk'a i będziesz miał dobry basik. Pozdrawiam !

Skomentuj

Pastor, 226 nie da rady bo nie będzie w ogóle średnich tonów. XW polecam - 25L Br- 40-45Hz i jest sporo basu w miarę dobrze kontrolowanego.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pastor
            żeby w miarę nisko zeszło i szybko grało...idealne stereo...
            jak chcesz duzo basu i to niskiego to polecam 2xARN 150 ale niestety o super szybkosci mozesz zapomniec. no ale poczatkujacy nawet tego niezauwazy
            tylko musisz im dostarczyc odpowiedniej mocy :wink:

Skomentuj

jak chcesz duzo basu i to niskiego to polecam 2xARN 150 ale niestety o super szybkosci mozesz zapomniec. no ale poczatkujacy nawet tego niezauwazy
              za to xw to muł nawet w porównaniu do arna 150 :)
              Pozatym ma jeszcze mniej średnich.
              Chciałbym coś takiego z lepszym basem, żeby w miarę nisko zeszło i szybko grało...idealne stereo...
              idealne stereo w którym średnie nie mają żądnego znaczenia

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                za to xw to muł nawet w porównaniu do arna 150
                :shock: no to niezle

Skomentuj

nie no bez przesady! miałem oba w różnych aplikacjach, fakt - średnica jest podobna, moze nawet w XW bardziej matowa, ale bas z XW można wydusić większy od arn150, z rosądnym impulsem. (naprawdę;p) no i chyba XW ma wyższy SPL, ale nie pamiętam dokładnie.

Skomentuj

Basu z XW jest dużo więcej niż z ARN150, ale to raczej nic dziwnego - większy głośnik, inna aplikacja. Za to nie posiada takiej szybkości. Średnich też nie posiada Czy jak to kiedyś było popularne mówić "Tesle posiadają specyficzną średnicę - matową i wycofaną".

Skomentuj

To że więcej to zrozumiałe, ale jakościowo też jest gorszy :P
                      Pamiętajmy że to ten sam napęd, a większa membrana...

Skomentuj

takero, wiesz, w sumie ciężko tutaj porównać jakość tych dwóch głośników... jeden daje to, czego drugi nie, i na odwrót. Jednak w ogólnej klasyfikacji to oba są do kitu Jednak XW bardziej ehehhe.

Skomentuj

To jak z kobietami - w pewnym momencie nie znaczenia która brzydsza
                          Arn150 nie jest zły jeśli zastosujemy niski podział z dobrym wysokim, jednak ten taki rozmyty bas zawsze zostanie...
                          Ja bym radził wymodzić coś z imho najlepszym głośnikiem tesli - arn116 ;]
                          Może jakieś 3 drogi albo co :P

Skomentuj

To ja już sam nie wiem na czym to zrobić. Wolałbym od razu osiągnąć więcej
                            basu, bo na suba trochę będzie trzeba poczekać, ale oczywiście jest on w planach. Może zamiast XW dostanę coś lepszego w tej cenie. Lubię gitarę i wokal, więc pewnie średnica się przyda do tej muzy. Wzmacniacz to pewnie TDA 7294 albo coś na tranzystorach ale moc ta sama. Może dorzucę do tego zestawu jakiegoś średniaczka od tesli i wtedy będzie super. a co myślicie o zestawietym
                            Pozdro!

Skomentuj

chcialbys hi-end majac 250zl nie przesadzajmy... Doradzaja Ci osoby ktore przes x lat mialy po kilka zestawow i naprawde wiedza o co chodzi... A ty bys chcial dobra srednice niskie zejscie dobre kopnicie... nie jestem zlosliwy ale nie przesadzajmy... moze sc10n + mivoc ?? np http://www.allegro.pl/item186937235_...d_ss_lodz.html za te pieniadze bedzie Ci ciezko zlozyc dobre 2way a ty myslisz o 3 way... kto Ci zrobi do tego zwrotnice??

Skomentuj

a co myślicie o zestawietym
                                80zł - nie doszło do ceny minimalnej, a w zestawie są lipne arvki, lipne zwroty uniwersalne i wogóle nic nadzwyczajnego...

Wolałbym od razu osiągnąć więcej
                                basu,
                                a skąd wiesz ile basu będzie z w sumie 4 arnów ? :|
                                Takie dywagacje...

Może dorzucę do tego zestawu jakiegoś średniaczka od tesli i wtedy będzie super.
                                I wszystko za 250zl ;]
                                Jasssne, nie bierzesz chyba pod uwage kosztów zwroty...

Zamieszczone przez michone
                                miał ktoś wogóle tego mivoca ?
                                Ale nawet jakby - a zwrota ?
                                Lepiej oprzeć się na czymś do czego są już aprojektowane zwroty, inaczej nie ma szans na zmieszczenie się w tak małej kwocie....

Skomentuj

zgadam sie z Toba ale ponoc ktos ma te mivoci z forum... ciagle czekamy na opinie :)

Skomentuj

stx gdw 10 200 8R pj +arn 150 4R tylko ze jeszcze nie ma zwrotnicy do tego zestawu, ale moze sie pojawi za jakis czas

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                                      miał ktoś wogóle tego mivoca ?
                                      UKA ma i chyba wezme je na weekend na probe - tylko skrzynki niemam :???:
                                      Pastor, te opinie o braku srednicy i zamuleniu basu sa od ludzi ktorzy slyszeli o wiele lepsze zestawy.
                                      faktycznie srednica z ARNow niejest najlepsza ale jakas tam jest. jak zbudujesz to przez dosc dlugi czas nie bedzie to Tobie przeszkadzalo (o ile to twoja pierwsza konstrukcja) a dopiero z czasem przestanie Cie zadawalac ta konstrukcja i zaczniesz zbierac kase na cos lepszego...

[ Dodano: 2007-04-26, 16:58 ]
                                      a jednak skrzynia jest ale tylko 20litrow. w piatek wieczorem powinienem je miec

Skomentuj

No nadal nie jestem zdecydowany, ale chyba zostanę przy XW-165-1398 do tego SC10n i mam nadzieję, że będę zadowolony z tego wyboru. Jaki jest koszt zwrotnicy tak na oko?Pozdro!

Skomentuj

Czaruję...
                                        X