Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

optymalne strojenie obudowy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

optymalne strojenie obudowy

jestem na etapie strojenia obudowy i w zwiazku z tym mam kilka pytanie czy srednica rurki BR ma wplyw na ilosc basu(powierzchnia otworu) i jaki powina byc srednica dla glosnika 13cm

ktory z tych strojen jest najbardziej 'optymalne' albo jak powinno wygladac zeby bylo dobrze i czy objetosc obudowy jest dobrze dobrana

obudowa ok 8L wytlumiona jak na zdjeciu

Powinieneś porównać odsłuchem. Trochę sporo tego wytłumienia, to czasem nie sprzyja efektywnemu działaniu br. Przy zbyt niskim strojeniu pomimo, że powinien na symulacji niżej zejść , glosnik może nie mieć "mocy" na basie, lepiej wtedy podstroić nieco wyżej i mieć bardziej zdecydowane brzmienie o nieco słabszym zejsciu.

Skomentuj

A cos Ty tu popelnil?? :shock:
      Po co tym ktorzy tu Ci poradza wykres impedancji z tego co tu widze to zwrotka juz jest!!!
      Ale moge sie mylic to prosze poprawcie!!

Skomentuj

Zamieszczone przez dulin7
        Po co tym ktorzy tu Ci poradza wykres impedancji
        Noo,tak w sumie...skromnie powiem że jest przydatny.A ten sporo pokazuje.I wiele wyjaśnia.
        Yoshi_80, wytłumienia sporo,fakt ale skoro pomiar zawiera to wytłumienie to wydaje się być chyba poprawnie.Co o tym sądzisz?Fakt faktem litraż skromny a zatem i wooferek malutki (13cm) więc nie ma co się dziwić że tak to wygląda.
        Ponadto,ciężko wyczuć jakie były warunki pomiarów,to co wyżej proszę traktować jako domysły bo inaczej sensownie nie można tego ująć.Czekamy na konkrety.

Skomentuj

dulin7, zwrotnica nie ma wpływu na strojenie, mozna a powinno sie włąsnie ztroić ze zwrotnicą, chociażby wpływ rezystancji cewki na Qts glosnika .

umberto, prawde mówiąc nie wiem o jakich warunkach pomiaru mowisz i ich domniemanym wpływie. Były dwa warunki, rurka krótsza wyzsze stojenie i dluzsza , niższe. Do tego te same wytłumienie które mozna zmodyfikować w celu poprawy lub pogorszenia efektu ale to mozna tylko odsłuchem sprawidzić. Generalnie spore wytłumienie sprawdzi sie z głosnikiem o wysokim Qts (ok 0,5 lub lepiej).

Skomentuj

zdecydowalem sie na to wyzsze strojenie bo chyba w moim pokoju niski bas nie chce sie rozchodzic. Strojenie z wykresu impedancji wychodzi ze jest na 59hz i przy tym wyzszym strojeniu to bas jest bardzo ladny, szybki i dynamiczny .... trzynastka na ktorej robie to ten tonsil + aluminiowy seas ... fs tonsila z wykresow impedancji to 59 i 61hz reszty parametrow nie mierzylem takze nie wiem jakie moze miec rzeczywyste qts

co do tlumienia to tak jak widac na zdjeciu, jest tylko do tej poleczko-wzmocnienia na ktorej bedzie jeszcze zwrotnica. pomiedzy puleczka a przednia scianka jest 4 cm luzu i brak wytlumienia tak samo pomiedzy tylnia... wytlumienie za glosnikiem jest tylko do magnesu takze po bokach glosnik tez ma czym oddychac.. zreszta zobaczcie na zdjeciach

zwrotka juz jest juz prawie ostatecznie gotowa.. zabawiam sie tylko rezystorami tak to wyglada

Skomentuj

co do wielkosci tunelu to nie zauwazylem zmiany "ilosci basu"
              srednice b-r staram sie dobierac mozliwie jak najwieksza aby uniknac nieprzyjemnych gwizdow powietrza jakie mialem w pierwszej konstrukcji.

w ARN 150 40mm tunel okazal sie zbyt maly. ja bym proponowal cos w granicach 45-50mm

Skomentuj

juz ostatecznie doszedlem do tego jaki bas najbardziej mi odpowiada ... zdecydowalem sie jednak wyrzucic to wytlumienie i zestroic na 63hz .. wykres impedancji wyglada tak

Skomentuj

Czaruję...
                X