Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Obudowa labiryntowa...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Obudowa labiryntowa...

Witam
    Jak to jest z tymi obudowami? Jedni piszą że tunel ma się zwężać liniowo na moczątku ma mieć 1.5-1.2 powierzchni membrany a na końcu nie mniej niż 1.0 powierzchni membrany. Gdzie indziej pisze że na końcu powinno się zejść do 0.8 pow. membrany. Widziałem też projekt kolumn na identycznych głośnikach jak moje gdzie tunel na całej długości miał przekrój 0.8 pow. membrany głośnika i właściciel tych kolumn mówił gdy z nim rozmawiałem że super nisko schodza i grają czystym basem...problem w tym że to moja pierwsza konstrukcja i obudowy powstają do głośników sony wyjętych z orginalnych (niezbyt dobrze obliczonych) kolumn od miniwieży sony mhc-bx3. Nie mam żadnych danych do tych głośników i nigdzie raczej ich nie znajde...głośniki o średnicy 15cm, powierzchnia membrany wyszła 94cm^2 a xmax jest dość duży...proszę o pomoc i pozdrawiam.

A od kiedy to wymiary tunelu BR dobiera sie do powierzchni membrany?? A moze to kolejny "cudowny" "prosty" sposob na obloiczenie budy do gownianego glosnika bez parametrow??? Ja osobiscie sie spotkalem z gosciemo ktory twierdzil ze bude oblicza sie tylko z mocy srednicy i impedancji glosnika, cudne co nie??? Tyle ze jak sie zapytalem o obliczenie tunelu Br to gostek zamilkl, dodam ze byl to koles ze sklepu elektronicznego gdzie co jak co powinien cos tam wiedziec, ja sie osobiscie sam nie znam az za bardzo ale ciagle sie ucze :smile:
    Chyba ze to co tu napisalem calkowicie mija sie z prawda to prosze o poprawke i tez ewentualnie poczytam :razz:
    A takswoja droba to czty masz nadzieje ze po wymianie budy uzyskasz wiecej basu itp??? mnie sie wydaje ze nie.
    Pozdrawiam!!!

Skomentuj

do tematu chetnie sie przylacze moze ktos wie wlasnie na jakich zasadach powstaja obudowy tego typu

http://www.positive-feedback.com/Iss...taway2_web.jpg
      a raczej nie do konca tego typu to dalem tak dla ciekawostki
      chodzi mi bardziej o cos takiego gdyz mam zamiar zbudowac cos w tym stylu na jakiejs dobrej malej szerokopasmowce
      http://www.premiumwanadoo.com/lb-hon...her-mauhorn-iv

http://www.audiotropic.net/Projects/speakers.html

i czym sie ruzni taka TQWT (jak na dole) od takich skomplikowanych labiryntowych...

http://www.hifi-forum.de/viewthread-104-2341-1.html

Skomentuj

linie transmisyjne mają różne kształty mogą być proste i mogą być zwężające się. Ogólnie zwężenie robi się w celu wyeliminowania fal stojących i jest to tzw. linia stratna. Zasada działania idealnej TL w skrócie opiera się na spowodowaniu wygaśnięcia promieniowania tylnej strony membrany głośnika. Jednak z uwagi na niemożność wytłumienia całkowitego fal długich (czyli niskich częstotliwości) używa się wylotu do wspomagania przedniej strony głośnika. Zasada projektowania jest taka, że dla zadanej częstotliwości (najczęściej rezonansowa głośnika) dobiera się długość tunelu (linii lub jak ktoś woli labiryntu) o powierzchni przekroju poprzecznego równego powierzchni membrany,tak aby fala promieniowana przez tylną stronę membrany ma zostać przesunięta w fazie na drodze od głośnika do wylotu tunelu. Aby skrócić teoretyczną długość dla całkowitego obrócenia w fazie tj 180 stopni (czyli spowodowaniu żeby przednia strona membrany i wylot tunelu pracowały w tej samej fazie) tunel projektuje się dla 1/6 długości fali 60 stopni. daniel 69 TQWT projektuje się dla 1/4 fali, a bodajć drugi link to horn, czyli tuba. A do obliczania długości http://www.kolumny.prv.pl/obudowai.php

Skomentuj

dulin7, tu nie chodzi o zlykle b-r i po zmianie obudowy badrdzo mozliwe jest zwiekszenie ilosci basu

daniel69, o liniach transmisyjnych chyba niewiele tutaj bylo a o tubach byla wielka (r)ewolucja jak umberto i tomaszo zbudowali tube na ARZ 660X - poszukaj troche

Skomentuj

twqt to też tuba (raczej pewien jej rodzaj).A tl to nie tuba , TL to też nie żaden br , więc trochę jest tu namieszane. :/ paweł s ogólnie to tl zchodzą niżej i jakość basu jest znaczenie lepsza od br-u, impuls jest szybszy, ogólnie brak jakichkolwiek programów do ich symulacji i robi się je na raczej na słuch (dlatego wielkość wylotu jest różna ogólnie to bodajdź do 0.8 pow. membrany

Skomentuj

Zamieszczone przez dulin7
              A od kiedy to wymiary tunelu BR dobiera sie do powierzchni membrany?? A moze to kolejny "cudowny" "prosty" sposob na obloiczenie budy do gownianego glosnika bez parametrow??? Ja osobiscie sie spotkalem z gosciemo ktory twierdzil ze bude oblicza sie tylko z mocy srednicy i impedancji glosnika, cudne co nie??? Tyle ze jak sie zapytalem o obliczenie tunelu Br to gostek zamilkl, dodam ze byl to koles ze sklepu elektronicznego gdzie co jak co powinien cos tam wiedziec, ja sie osobiscie sam nie znam az za bardzo ale ciagle sie ucze :smile:
              Chyba ze to co tu napisalem calkowicie mija sie z prawda to prosze o poprawke i tez ewentualnie poczytam :razz:
              A takswoja droba to czty masz nadzieje ze po wymianie budy uzyskasz wiecej basu itp??? mnie sie wydaje ze nie.
              Pozdrawiam!!!
              przeczyatj jeszcze raz temat bo chyba nie zrozumiałeś o jakiej obudowie piszę. Głośniki obecnie siedzą w obudowie bass-reflex, a ja chcę do nich zrobić labiryntowe (TL- transmision line) a to są zupełnie dwa różne typy obudów. :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez dulin7
                Pozdrawiam!!!
                Ty lepiej przeczytaj o czym jest powa w temacie... rozmowa jest na temat lini transmisyjnej... o ktorej pewnie nie masz pojecia...

Skomentuj

A jakbym zrobił tunel na całości mający przekrój 0.8 pow. membrany to by było OK? a tylko przy samym głośniku tunel byłby o większej pojemności. No i czy przekrój ma być bez wytłumienia czy z wytłumieniem?

Skomentuj

Zamieszczone przez gajoss
                    No i czy przekrój ma być bez wytłumienia czy z wytłumieniem?
                    umberto napisal w innym temacie ze bez wytlumienia dudni...

Skomentuj

wytłumienie ogólnie pomaga, ma także wpływ na długość tunelu, na boki ogólnie daje sie gąbkę , zaś na nią wytłumienie na bazie waty (znaczy luźne) z wytłumieniem należy poeksperymantować a dudnienie może zależeć od ustawienia kolumn, trzeba pamiętać ,że dając wytłumienie należy tunel skrócić o ok 10 % czyli pomnożyć przez 0,9

Skomentuj

trochę źle zadałem chyba pytanie...ja wiem że trzeba wytłumiać ale chodzi mi czy np. jeżeli tunel ma mieć wymiary 9x15cm to czy to gdy już jest założone wytłumienie czy do takich wymiarów dopiero się zakłada wytłumienie?

Skomentuj

wytłumienie daje się do już na gotowo obliczonego tunelu czasami warto poeksperymentować z umieszczeniem wytłumienia tylko w newralgicznych miejscach. przy wylocie raczej nie daje się wytłumienia

Skomentuj

właśnie o to mi chodziło dzięki wielkie. Jeszcze jedno pytanie czy da się jakoś w domu zmierzyć częstotliwość rezonansową głośnika???

Skomentuj

ogólnie bez jakiegoś sprzętu pomiarowego to nie bardzo, można ewentualnie jakimś generatorem sprawdzić, ale i tak dokładnie tego nie ustalisz, można oddać do pomierzenia i to najlepsze wyjście, ale to kosztuje ( i to raczej więcej niż sam głośnik ), więc chyba pozostaje robienie na pałę albo znalezienie parametrów w necie

Skomentuj

Zamieszczone przez bolo_senior
                                można oddać do pomierzenia i to najlepsze wyjście, ale to kosztuje ( i to raczej więcej niż sam głośnik )
                                do zmierzenia Fs wystarczy JIG czyli koszt kilkunastu/dziesięciu złotych w zależności od jakości elementów.

Skomentuj

może to głupie pytanie ale jestem początkujący...co to jest ten JIG? domyślam się że jakiś czujnik elektroniczny czy coś tak? A może ktoś zna albo wie gdzie znaleźć dane głośników sony 1-529-650-11???

Skomentuj

parametrów głośników sony to raczej nigdzie nie uświadczysz (może na allegro, bo jakaś firma sprzedaje) a o jig-u poczytaj arty

Skomentuj

offtopic: bolo_senior, widze ze jestes z bialego, masz jakies ciekawe konstrukcje?:> i masz moze doswiadczenie w TL? ogolnie jest nas juz kilka osob i moznaby zrobic malego spota ze swojej strony moge dac 3way na usherach, kumpel na scanach, lukaszN AR + beyma mam tez fajne pomieszczenie na odsluchy
                                      pozdrawiam

Skomentuj

Na temat obudów labiryntowych jest naprawdę dużo informacji w sieci,warto poszukać.Ponadto krąży sporo e-booków z których wiele można się dowiedzieć.
                                        Jednym z rodzai labiryntów to tuba,z praktycznego względu raczej tylko logarytmiczna.Wnikliwi odnajdą info w literaturze dlaczego taka a nie inna.
                                        Ten rodzaj obudowy da się za symulowacć choćby w hornresp i efekty symulacji są dość prawdopodobne w stosunku do rzeczywistości.
                                        Gorzej z LT,jest co prawda program wspomagający projekt jednak ten rodzaj obudowy ma za dużo drobnych niuansów aby przewidzieć je w symulacji.Pozostaje seria doświadczeń podparta pomiarami,i sukces leży w zasięgu ręki.
                                        Ogólnie jest kilka szkół na temat linii,ja jednak z doświadczenia zwracam uwagę na dośc szczególny punkt.Przegrodę.I nie ważne czy mamy LT równe,zamykające czy otwierające.W tej konstrukcji wyzwaniem są zniekształcenia,fale stojące.
                                        Moja pierwsza recepta,zróżnicowanie drogi na przegrodzie przez skośne podcięcie,tu zasady nie ma,trzeba troszkę materiału poświęcić.Sprawa druga,jak najmniej "zakrętów",a jeśli to już na zasadzie "wody na łukach" czyli łagodne zaokraglone łuki ze stosownymi katami.Wiem,łatwo się powie.Ale takie bzdury maja dośc spory wpływ na funkcjonowanie całości.
                                        Na podstawie własnych doświadczeń.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X