Chyba zdecyduję się na przekrój tunelu 0.8 pow. membrany...rozmawiałem z kolesiem który tak właśnie zrobił na identycznych głośnikach i był bardzo zadowolony... i postaram się o jak najmniej zakrętów. Dzięki za odpowiedz umberto. :wink:
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Obudowa labiryntowa...
Collapse
X
-
gajoss przekrój tunelu nie może być równy 0,8 pow głośnika w całej jego "rozciągłości", jak dajesz 0,8 na końcu (u wylotu) to na początku musisz dać 1,2 pow membrany. 0.8 może mieć szczelina wylotu (jak w piszczałce)a nie cały tunel.
do=> umberto owszem masz racje ale jak myślisz czy da się zasymulować w Hornrespie wpływ wytłumienia które pełni w tych obudowach najważniejszą rolę i komorę nad głośnikiem wypełnioną luźnym wytłumieniem mającym na celu zróżnicowanie drogi ja myślę że nie bardzo (napewno nie łatwo). Ogólnie w Tl-u panuje przekonanie ,że im mniej wygłuszenia tym lepiej ale być musi w odpowiednich miejscach czyli w punktach nakładania się konkretnych długości fal, czyli w miejscach powstawania antyrezonansów szczególnie pierwszego zapewnienie takich warunków sprawi, że bass będzie szybki i nie dudniący prawie niedostrzegalny, ale obecny i różnorodny. Problem fal stojących w pewien sposób można wyeliminować jak pewnie wiesz przegrodą, ale i ścinanie rogów patrząc na przekrój tunelu od góry (trochę mało zrozumiałe ale chodzi o to aby przekrój był zbliżony do koła)
do=>miki Ogólnie to teraz robie voigty do kina, czyli tubę logarytniczną dla arz-a narazie z braku funduszy i braku czasu zastopowałem się, ale jak skończę to czemu nie ,może być i mały spocik bo miło posłuchać czegoś co ładnie gra.
Skomentuj
-
bolo_senior, co do wytłumienia.Oczywiście chyba mówisz o tubie?Bo skoro tak to wedle wszelkich opinii tuby się w ogóle nie powinno wytłumiać.Teoretycznie bo bynajmniej z moimi tubkami mam inne doświadczenie :???:
Niestety,hornresp tego nie uwzględni,i wydaje mi się że właśnie z powodu teorii tuby.Pozostaje jedynie pomiar no i własne ucho,czasami nawet bardziej ucho bo tak naprawde tubę nie jest tak łatwo obmierzyć.
Zamieszczone przez bolo_seniorProblem fal stojących w pewien sposób można wyeliminować jak pewnie wiesz przegrodą, ale i ścinanie rogów patrząc na przekrój tunelu od góry
Sprawa przekrojów już nie jest taka prosta,tu raczej bardziej trzeba liczyć na doświadczenie niż na teorie.I bardzo wiele zależy od średnicy głośnika,jego możliwości.
Z życia wiem że zdarza się że w pewnych wypadkach powierzchnia wylotu większa od powierzchni membrany rozwiązuje problemy normalnie nie do obejścia.
Co prawda kłóci się to z teorią ale ja z upływem dni co raz mniej zaczynam wierzyć teoretykom.
Zamieszczone przez bolo_seniorOgólnie to teraz robie voigty do kina, czyli tubę logarytniczną dla arz-a
Skomentuj
-
Zamieszczone przez bolo_seniorgajoss przekrój tunelu nie może być równy 0,8 pow głośnika w całej jego "rozciągłości", jak dajesz 0,8 na końcu (u wylotu) to na początku musisz dać 1,2 pow membrany. 0.8 może mieć szczelina wylotu (jak w piszczałce)a nie cały tunel.
do=> umberto owszem masz racje ale jak myślisz czy da się zasymulować w Hornrespie wpływ wytłumienia które pełni w tych obudowach najważniejszą rolę i komorę nad głośnikiem wypełnioną luźnym wytłumieniem mającym na celu zróżnicowanie drogi ja myślę że nie bardzo (napewno nie łatwo). Ogólnie w Tl-u panuje przekonanie ,że im mniej wygłuszenia tym lepiej ale być musi w odpowiednich miejscach czyli w punktach nakładania się konkretnych długości fal, czyli w miejscach powstawania antyrezonansów szczególnie pierwszego zapewnienie takich warunków sprawi, że bass będzie szybki i nie dudniący prawie niedostrzegalny, ale obecny i różnorodny. Problem fal stojących w pewien sposób można wyeliminować jak pewnie wiesz przegrodą, ale i ścinanie rogów patrząc na przekrój tunelu od góry (trochę mało zrozumiałe ale chodzi o to aby przekrój był zbliżony do koła)
do=>miki Ogólnie to teraz robie voigty do kina, czyli tubę logarytniczną dla arz-a narazie z braku funduszy i braku czasu zastopowałem się, ale jak skończę to czemu nie ,może być i mały spocik bo miło posłuchać czegoś co ładnie gra.
Skomentuj
-
gajossjak chcesz zrobić TL niezwężającą się to na całej długości przekrój powinien być równy powierzchni membrany, pewne pole do popisów daje tylko koniec labiryntu (tu dobierzesz na słuch) sam wylot może się wachać od 0,8 albo do 1 w twoim wypadku (raczej go nie zwężasz tylko przysłaniasz) to zależy od miejsca w które promieniuje wylot jak (róg pokoju i podłoga to raczej mniejszy, jak góra i na środku pokoju to większy, ale też niema reguły i raczej na słuch). Jednak radzę przed budową w fazie projektowania zastanowić się nad sposobem wyeliminowania antyrezonansów.
Skomentuj
-
Jak nie masz sprzętu pomiarowego to dwie drogi raczej odpadają, ogólnie z mojej strony to mogę ci polecić zróżnicowanie drogi poprzez profilowanie odgrody labiryntu. Czyli odgroda tam gdzie załamuje się labirynt dzieląca oba kanały powinna być ścięta pod skosem, lub zaokrąglona w kształt litery "J" (lepiej zaokrąglona), ogólnie to powinieneś w necie dokładniej pogrzebać żeby wiedzieć jak wyprofilować, tak samo możesz zrobić wylot znaczy nie kwadrat tylko wariacje na temat trójkąta :) .
Skomentuj
-
Odświeżam temat bo w końcu się zmobilizowałem i powstała pierwsza kolumna. Zdjęcia poniżej, ale najpierw trochę o niej. Została zrobiona z płyty wiórowej 18mm. Długość tunelu około 1.8m. Tunel zaczyna się od 1.2 powierzchni membrany i schodzi do 0.8 jej powierzchni. Wylot tunelu skierowany do góry. I teraz mam takie pytanie, czy na dole kolumny tam gdzie jest zakręt to na zewnętrznej zakrętu myślałem o zrobieniu takich skosów żeby nie było takich kątów, czy to dobra myśl? No i poradźcie mi coś odnoście wytłumienia, wiem że powinno się najwięcej tłumić przy samym głośniku, ale czy wszystkie ścianki? wytłumienie ma być założone do zakrętu i trochę za (jakieś 10-15cm) a dalej już nie. Czy może lepiej założyć też dalej?
pozdrawiam
Skomentuj
-
Nieco się napaliłem na ten typ obudowy, w wakacje sporo męczyłem i kubeł zimnej wody na głowę - bez sprzętu pomiarowego nie da się nic zrobić , a jeśli go masz to projektowanie linni nie ogranicza sie do pomnożenia SD przez 1.2 - wlot i 0.8- wylot oraz do zestrojenia ćwierćfalowego na fs głośnika...
Buda niewdzięczna w projektowniu bo tak naprawdę na początku robić trzeba nieco na ślepo , a dopiero potem modyfikować wzdłuż drogi pomiarów...
Jest naprawdę ciężko, ciężko dobrać głośnik który zagra fajnym zróżnicowanym basem i nie będzie mulił.
Łatwo zrobić coś co zabuczy, ciężko coś co zagra.
Skomentuj
-
Wiedziałem, że napiszecie, że to porywanie się z motyką na księżyc. Jak jeszcze dodam że to moja 1 konstrukcja to pewnie już wogóle zostane zbesztany. :grin: Ale jak narazie złożyłem to efekt mnie zadowolił z tym że przy głośnijszym odsłuchu pojawiły się rezonanse jakieś ale to pewnie z powodu nieuszczelnienia 1 ścianki, żeby można było kolumnę z powrotem rozebrać. Powiedzcie jak tłumi się taki typ obudowy bo dużo czytałem i zdania są podzielone, na zdjęciach też różnie to robią.
Skomentuj
-
cudny90 - jeśli nie masz nic do powiedzenia, to zamknij dziób.
Gajos - poczytaj także to http://www.audiosite.pl/page3.php?blog=1 może coś pomoze.
Skomentuj
-
Ciężko to tłumić nie mając bieżących pomiarów.
Buda nieco skopana jest - pewnie masz mase rezonansów ,szczególnie że nie masz wytłumienia, no ale jako obudowa o celu edukacyjnym spisuje się napewno dobrze :)
Co za głośniki tam siedzą ? Raczej o ten niskośrednio mi chodzi , bo rozumiem drugi to wysokotonówka ? ;]
Skomentuj
-
GRZESIO, dzięki wielkie bardzo ciekawy artykuł i wiele mi rozjaśnił. :wink: Mimo to nie wycofuję się z TL, wręcz przeciwnie nabrałem na nią jeszcze większego apetytu. :smile:
[ Dodano: 2008-01-04, 21:45 ]
takero, głośniki sa wyjęte z kolumn od miniwieży sony. :smile: A wszystko zaczęło się od tej strony: http://www.dcichowicz.ps.pl/hobby/darek.html Zainteresowałem się tym, bo oryginalne budy są do bani, a głośniki mają moim zdaniem większe możliwości. Budy, które zrobiłem, nie mają wyglądać tylko grać jak narazie. Rezonansów jest trochę, ale myślę, że jak poeksperymentuję z wygłuszeniem to będzie tylko lepiej.
[ Dodano: 2008-01-04, 21:53 ]
Dokładniej to takie coś:
Miękkie zawieszenie duży xmax.
[ Dodano: 2008-01-04, 22:06 ]
A wysokotonówka taka oto:
Skomentuj
-
Polecam jeszcze przeczytanie tematu z elektrody na temat TLa http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...020&highlight=
Jest tam miedzy innymi zeskanowany artykul z gazety o labiryntach.
Takero zgadzam sie w 100%. Tez sie kiedys napalilem na TLe i podobnie kubel wody na glowe. Po kilku probach dobre efekty uzyskalem z ARN226, tunel strojony na okolo 35Hz (musialem sie bardzo nameczyc z wytlumieniem). Przyjemny bas, głębszy i mocniejszy.
W tej samej skrzyni STX 22-120-8 SC juz wogole nie dawał rady. Bas bardziej mulil, był mniej zrożnocowany niz ARN. Trzeba tez bylo uwazac z moca. Glosnik dostawal bardzo duzych wychylen przy niskim basie - przy ERA Ameno omalo nie uwalilem cewki;/
Ostatnio buduje suba labiryntowego. Tunel o dlugosci okolo 3m, na poczatku pracowal w nim STX 32-300-8 SS i to co uslyszalem przeroslo moje oczekieania. Glosnik wogole nie mulil, bas byl zroznicowany i schodzil niesamowicie nisko. Dzwiek o wiele wiele lepszy niż z br 50l strojonego na 32Hz. Gdyby zaslonic glosnik to nikt by nie pomyslal ze tam siedzial STX :)
Labirynty niestety sa trudne w wykonaniu i dopieszczeniu.... zajmuja duzo miejsca.... ale gdy sie uslyszy bas z w miare dobrze zestrojonego labiryntu to wszystkie trudy sa wynagradzane :)
Skomentuj
Skomentuj