Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Obudowa labiryntowa...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

m@rek, dzięki za linka, czytałem już ten temat. :wink:

Skomentuj

Eksperymenty są bardzo dobrym pomysłem ,ale warto, a wręcz koniecznie trzeba wyciągać z nich wnioski do formułowania których niezbędne są właśnie pomiary.
      Nie lubię robienia czegoś na pałę.
      Zacznij od zrobienia JIGa i pre oraz WM61A.
      Szczerze mówiąc myślę że lepiej było zrobić nowe kolumny na nowych głośnikach niż bawić się z TL do tych.
      Porównywałeś tą TL z jakimiś kolumnami ?

Skomentuj

takero, dopiero się uczę i staram się wyciągać wnioski, sprzęt do pomiarów zamierzałem zrobić, ale jestem zielony w elektronice, za to mój brat w tym siedzi na pewno mi pomoże, jak już zrobię tego JIGa to wtedy dopracuję tą kolumnę jeszcze bardziej. Jeżeli możesz to podeślij jakieś artykuły czy też tematy o tym JIGu bo szukałem i znalazłem praktycznie tylko jeden.

Na nowe głośniki nie mam za bardzo środków jak na razie, ale jeżeli będę zadowolony z tych to na pewno nie poprzestanę na jednych i będę myślał na kolejnymi. Porównanie mam tylko do seryjnych obudów bass-reflex, w których siedziały te głośniki. Jak dla mnie w TL grają czyściej, bas jest głębszy i taki bardziej zróżnicowany a nie tylko dudnienie(jak to ma miejsce w seryjnych budach), no i schodzi niżej.

pozdrawiam

[ Dodano: 2008-01-05, 14:46 ]
        Czy takie coś nada się do wytłumienia?

To się nazywa chyba "kokos" i jest stosowane w łóżkach, wersalkach itp. kładzie się to chyba na sprężyny a na to daje gąbkę. Nada się to?

[ Dodano: 2008-01-05, 14:53 ]

Skomentuj

Tak to jest kokos ;]
          Daje sie to na sprezyny potem na to gabka lub bez... - wiem bo pracowalem w jednej z firm produkujacych materace ;]

NA wytlumienie to sie raczej nie nadaje.
          Jak masz kogos kto robi w takiej firmie to niech CI welne zalatwi;] u nas czasem takie odpady welny byly ze az glowa boli ;] - sorki za ot :P

Skomentuj

Dzięki wielkie za informacje. Niestety nie mam nikogo w takiej firmie. Pozostaje gąbka i taka pianka do ubrań.

[ Dodano: 2008-01-06, 12:50 ]
            A więc złożyłem kolumne z wytłumieniem i muszę powiedzieć, że gra bardzo ładnie, tylko jak się zrobi bardzo głośno to głośnik zaczyna furczeć, ale to chyba właśnie z powodu bardzo dużych wychyleń po lata wtedy niemiłosiernie...

Jeszcze kilka fotek z wytłumieniem i już złożonej kolumny:

Skomentuj

Czaruję...
            X