Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

kolumny do 400zł>gotowe czy diy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

poprzestawiaj cewki tak aby ich osie nie byly rownolegle...

Skomentuj

Czyli wystarczyłoby jedna cewke postawić na boku??

Skomentuj

Tą środkową, pozostałe 2 byłyby od siebie na tyle daleko że nie byłoby tragedii :)
        Ale co za problem zrobić to dobrze ? Jak już 2 cewki przekręcać, to można przekręcić 4 i mieć problem z głowy , ciężka robota to to chyba nie jest :P

Skomentuj

W sumie akurat tutaj to nie będzie różnicy którą się obróci skoro i tak jedną mozna usunąć.
          A powiedzcie mi w końcu w ilu litrach mają siedzieć 2 x ARN150. Może być 18?? Bo winisd mi wyświetla 9 litrów pomimo tego że zaznaczam ze chce 2 głośniki.

Skomentuj

15-18 litrow
            ja mam ponad 20 i jeszcze tragedi niema ale jak kolega chcial byc "lepszy" i dal je w 30 litrow to basu poprostu nie bylo!!

Skomentuj

A możesz mi jeszcze podać jaki B-r masz wstawiony?? Byłbym wdzięczny.

Skomentuj

ja mam 7cm srednicy i 15cm dlugosci. jak dasz obudowe 18 litrow to odpowiedni tunel kupisz w polinku razem z elementami do zwrotnicy...

Skomentuj

Moje kolumny będą miały wymiary 100wys./23gł/20szer. i wychodzi mi litraż wewnętrzny 30,7 litrów. I teraz jak zmniejszyć ta obudowę do 19 litrów??
                  Bo normalnie daje się przegrody a jak ja bym chciał umieścić br z przodu na dole to wtedy jest problem.

Skomentuj

daj przegrode pod wysokotonowcem. mozes tez zrobic jakas scianke podwojna.

Skomentuj

a nie mozesz zmienic wymiarow?? ja mam 20cm szerokosci i jakos lepiej to wyglada w monitorkach gdzie jest tylko 17cm szerokosci. wtedy dasz z 20-21cm glebokosci + duza komora dla wysokotonowki i bedzie ok

Skomentuj

Musi byc szerokość 20cm ponieważ chcę wyprofilować kanty tak jak TUTAJ

Skomentuj

no to jesli chcesz profilowac to koniecznie musisz dac podwojna przednia scianke bo inaczej to ci nie wyjdzie.

Skomentuj

ALe przednia ścianka będzie wykonana z płyty grubości 36mm
                            widać że nie dokładnie czytałeś :roll:

Skomentuj

Coz, moglo mi umknac. Czytalem na poczatku a teraz sledze nowe wypowiedzi.
                              Swoja droga niezla musi byc ta plyta. Takiej grubej jeszcze nie widzialem.
                              Tak czy inaczej mozesz dac do niej jakas ciensza to stracisz na objetosci wewnatrz.

Skomentuj

Zamieszczone przez enduros70
                                Swoja droga niezla musi byc ta plyta. Takiej grubej jeszcze nie widzialem.
                                blaty robi się też z 44mm więc bez problemu można kupić taką ;]

Tak czy inaczej jak dla mnie max objętość to 16-17litrów, w większej budzie niższego dołu nie uświadczymy, a stracimy kontrole i wytrzymałość mocową.

Wymiary zewnętrzne mają się nijak do objętości - można sobie tak dobierać przegrody jak tylko się chce...

Skomentuj

takero, dzieki za rade. sam wlasnie zaczynam budowe swoich kolumn na tychze przetwornikach wiec wew. litrarz zrobie 17 L.

Skomentuj

A jakich wymiarów będziesz robił te kolumny, bo ja dalej nie mam pomysłu jak zmniejszyć litrać przy tych wymiarach. Narazie wiem tyle żeby oddzielić wysokotowca, ale na tym za dużo nie zyskam, a br nie chcę umieszczać z tyłu.

Skomentuj

możesz dać przegrodę - płyta równoległa do tylnej ściany np, możliwości jest wiele, wystarczy tylko pomyśleć :)

Skomentuj

Też tak myślałem, ale wtedy br by mi nie wszedł bo byłby za dłuugi

Głębokośc kolumny zrobię 20cm, ponieważ jak dam płytę 36mm na front to uzyskam 23,6cm :smile: a odzielająć wysokotonowca uzyskam ok.90cm wysokości to wtedy wychodzi mi 23,2l. A jakbym dał przegrodę równoległą do tylnej ściany tak żeby głębokość w środku zmieniła się na 15cm to wtedy będę miał 16,2l tylko co wtedy zrobic z bass-reflex

Skomentuj

br można od spodu dać - to żaden problem...
                                          Zamieszczone przez enduros70
                                          a odzielająć wysokotonowca uzyskam ok.90cm wysokości to wtedy wychodzi mi 23,2l.
                                          wystarczy aby ta płyta nie była równoległa do podłoża, tylko pod kątem i już masz dodatkowe litry :P

Skomentuj

Czaruję...
                                          X