Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Robię 3,5way. Które głośniki z wymienionych są lepsze?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

El_liero, czy masz system pomiarowy? jeśli nie to jak chcesz zaprojektować filtry, zaprojektować i zestroić obudowę?

zacznij od zrobienia systemu pomiarowego, bo bez niego nic nie zrobisz!
    jak już bedziesz miał system to zrob zestaw dwudrożny, potem drugi, trzeci i dziesiąty. jak już to będzisz umiał zrobić dobrze to możesz próbowac z zestawem 3drożnym.

poprostu bez pewnego doświadczenia nie zrobisz nic z 3drożym zestawem.

Skomentuj

hmmm... system pomiarowy

brzmi to tak jakby DIY nie było osiągalne dla "zwykłego śmiertelnika"

zaprojektować obudowę i zestroić to kwestia obliczeń... z tym dam radę.

Filtr to sprawa do poruszenia po tym jak znajdę dobry wysokotonowiec który dobrze by grał z GDN 25/80 i GDM 16/80.

a propo systemu pomiarowego... chętnie coś poczytam. Znacie jakieś dobre wypracowania? Gdzie na DIYaudio jest coś o tym?

Skomentuj

wszystko znadziesz tu: http://www.audiomania.info/articles....beeb4aaee634a8

i radze przeczytac wszystko zanim sie zabierzesz sie do robienia zestawow glosnikowych

a zeby zaprojektowac o budowe potrzebujesz rzeczywistych parametrow ( one odbiegaja od tych podawanych przez producenta ) wiec potrzebujesz systemu pomiarowego

a zeby zestroic obudowe tez potrzebujesz zestawu pomiarowego, bo w praktyce np poprawna dlugosc basreflexu zawsze wychodzi inna niz w symulacjach

Skomentuj

z czego składa się taki system, zestaw pomiarowy ?

W ogóle to jest jakiś sprzęt za grubą kase czy jakiś poprostu lepszy mikrofon w komorze bezechowej?

Skomentuj

wszystko masz w linku wyzej - nawet niepoczytales...
            http://www.audiomania.info/articles....beeb4aaee634a8

koszt sprzetu pomiarowego to ok 100-150zl (roznie w zaleznosci od uzytych komponentow i rozbudowy)

Skomentuj

( speaker workshop działa... mam SB Live )

JIGę zrobię bez problemu bo siedzę w elektronice.

Tylko jaki mikrofon wystarczy do pomiarów ?

Skomentuj

nie musi byc wysokich lotow bo SW i tak go pewnie skalibruje.

Skomentuj

doczytałem... " panasonic WM61a i tańszy WM60"

mój kumpel ma dobry duży mikrofon którym nagrywa swoje kawałki.

niedługo podam wam jedo markę i model a jak znajdę to i parametry i będę was prosił o podpowiedź którym mikrofonem lepiej testować.

[ Dodano: 2007-07-02, 17:37 ]
                  na dole na aukcji są parametry tekożże mikrofonu.

http://www.allegro.pl/item195550023_...ure_sm_58.html

którym lepiej testować ?

Skomentuj

WM61a! ten co pokazujesz to miktofon dynamiczny, raczej sie nie nadaje...
                    ps. pamietaj ze musisz miec jeszcze preamp do miktofonu, najlepiej Wallin'a = http://www.audiomania.info/articles....beeb4aaee634a8

powiedz mi tylko czy czujesz sie na silach zeby samemu walczyc ze zwrotnica? do tego naprawde trzeba byc osluchanym i znac sie na rzeczy...

i ten tnsil na basie jest kiepski, naprawde bedzie zle, wez lepiej na bas 20/80/2 albo cos innego sprawdzonego, a kase zaoszczedzona na system pomiarowy doluz do lepszych glosnikow... ale to tylko moje zdanie.

Skomentuj

Największym błędem jest oszczędzanie na mikrofonie, to jest jedyny element który wprowadza najwiekszą niewiadomą w system pomiarowy i powinien być najlepszy na jaki nas stać bo wtedy jest szansa, że trzyma parametry producenta i mozna sie podeprzeć odpowiednim plikiem kalibracyjnym.

Pseudo panasonic czy jakiś z odpadowych serii za 20 zł albo mikrofony do "nagrywania kawałków" nadają się do zabawy a nie do poważnego pomiaru bo kalibracja takiego pseudo mikrofonu jest prawie nierealna bez porównania z systemem referencyjnym.

Osobiście się zastanawiam nad kupnem mikrofonu specjalnego do pomiarów z ch-ką producenta i plikiem kalibracyjnym ale to są spore pieniądze.

El_liero, prawda jest taka, że mozesz zrobić sobie system pomiarowy, lepiej lub gożej działający ale to i tak nie rozwiąze twoich problemów tylko przyspoży 100 nowych. Samo poprawne zrobienie pomiaru nie jest takie proste (poczynajac od samej kalibracji) a co dopiero ocena czy ten pomiar sie nadaje, interpretacja wyniku, wykorzystanie pomiarow w celu zaprojektowania filtrów .. itd, jakbyś się nie staral to i tak Cię to przerośnie.

Chyba o takie kolumny Ci chodzi , http://audiomania.info/infopage.php?...bd0d65a06d7298 , napisz do marka to ci poda elementy zwrotnicy, zawsze to lepsze niż allegrowe wynalazki.

Skomentuj

El_liero, do czego tych kolumn potrzebujesz ? Jaki metraż ? Jaka muzyka ?
                        Czym chcesz to zasilać ?

Bo póki co to zadajesz pytania dotyczące losowego łączenia losowych głośników i nic pozatym...

Skomentuj

rzeczywiscie... jeszcze sobie zerknołem na charakterystykę tutaj i > http://www.panasonic.com/industrial/...61_a_b_dne.pdf i odrazu na allegro >

http://www.allegro.pl/item209697834_...ki_wm_61a.html

mikrofon kupiony.

Hmm ... no wiesz... niby się czuję na siłach... ale nie obejdzie się bez problemów... dlatego tutaj, na forum, będę prosił o waszą pomoc. :idea: Mam nadzieje że damy radę.

preamp? ho ho... jak mam już gotową płytkę to nie widzę nic trudnego w wydrukowaniu laserem go i wytrawieniu :smile: ... także przedwzmacniacz będzie. W domu mam własnej roboty zasilacz stabilizowany z regulacją napięcia i natężenia prądu to zasilę nim preamp i już mam 5zł zaoszczędzone z baterii 9V na rzecz głośników. Hehe

20/80/2 nie będę miał bo 25/80 już kupiłem... pewnie masz rację z basami ale kupiłem 25cm bo miałem nowe po bardzo atrakcyjnej cenie. Jestem początkującym i mam nadzieję że nie zawiodę się na sobie i wystarczą mi te 25cm. Dodam że aktualnie jadę na JEDNEJ kolumnie jakiejś Unitra 2 drożna o mocy max 25W z uszkodzonym wysokotonowym ( pęknięta, papierowa membrana ) i z również uszkodzonym niskotonowym bo ma a w zasadzie nie ma gąbki łączącej membranę z koszem. :mrgreen: także jak odpalę nowe kolumny to będzie tak kolosalna różnica że powinno mi się spodobać :) No i jak to 25W ma mi grać w pokoju to zdenerwowałem się i jestem tutaj... na forum.

dobra dosyć tych pierdół. Jutro pójdę do elektronicznego i albo JIGa albo preamp zrobię. W środę wyjeżdzam na wakację i będzie 10dniowa przerwa.

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero
                            albo JIGa albo preamp zrobię
                            zrob to i to

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80
                              Największym błędem jest oszczędzanie na mikrofonie, to jest jedyny element który wprowadza najwiekszą niewiadomą w system pomiarowy i powinien być najlepszy na jaki nas stać bo wtedy jest szansa, że trzyma parametry producenta i mozna sie podeprzeć odpowiednim plikiem kalibracyjnym.

Pseudo panasonic czy jakiś z odpadowych serii za 20 zł albo mikrofony do "nagrywania kawałków" nadają się do zabawy a nie do poważnego pomiaru bo kalibracja takiego pseudo mikrofonu jest prawie nierealna bez porównania z systemem referencyjnym.

Osobiście się zastanawiam nad kupnem mikrofonu specjalnego do pomiarów z ch-ką producenta i plikiem kalibracyjnym ale to są spore pieniądze.

El_liero, prawda jest taka, że mozesz zrobić sobie system pomiarowy, lepiej lub gożej działający ale to i tak nie rozwiąze twoich problemów tylko przyspoży 100 nowych. Samo poprawne zrobienie pomiaru nie jest takie proste (poczynajac od samej kalibracji) a co dopiero ocena czy ten pomiar sie nadaje, interpretacja wyniku, wykorzystanie pomiarow w celu zaprojektowania filtrów .. itd, jakbyś się nie staral to i tak Cię to przerośnie.

Chyba o takie kolumny Ci chodzi , http://audiomania.info/infopage.php?...bd0d65a06d7298 , napisz do marka to ci poda elementy zwrotnicy, zawsze to lepsze niż allegrowe wynalazki.
                              Na audiomanii Yoshi sam napisałeś w artykule że panasoniki się nadają... nie rozumiem.

Zamieszczone przez michone
                              nie musi byc wysokich lotow bo SW i tak go pewnie skalibruje.
                              michone twierdzi zę się nadadzą...

Każdy ma inne zdanie... zbyt inne
                              Tak teraz myslę: Jak DIY mozę być dostępne dla "zwykłego śmiertelnika" skoro tyle problemów, trzeba mieć wiedzę w fachu ( ale nie ma początkujacych z fachem ) i zamiast wykonać kolumny trzeba wydać 2x tyle na osprzęt do pomiaru.

Yoshi... naprawdę te panasonici si nie nadają? Dlaczego poleciłeś je w swoim artykule ?

Skomentuj

Są panasonici i panasonici , jedne lepsze drugie gorsze jak się trafi . Jeden jaki kalibrowalem w stosunku do mojego miał tak zwaloną ch-kę, że zupełnie nie mierzył wysokich tonów, jakby go filtrem pojechali. No a też był sprzedawany jako super panasonic wm61 idealny do pomiarów ...
                                Podejżewam, że są rózne serie produkcyjne lub rózne podmodele do rożnych przeznaczeń lub po prostu takie rozrzuty produkcyjne. Rozrzuty są na pewno duże, skoro drogie mikrofony maja podane ch-ki i pliki kalibracyjne zeby skompensować odchyłke to tanie mikrofoniki tym wieksze bedą miały rozrzuty i trzeba się z tym liczyć.
                                Te z napisem WM61 lub WM60 są moim zdaniem wiarygodniejsze od tych z jakimś tam oznakowaniem. Do celow projektowania zwrotnicy powinno wystarczyć jednak nie mozna być pewnym w 100% pomierzonej ch-ki, po prostu resztę trzeba dostrając ufając słuchowi a nie na zasadzie : skoro jest równo na wykresie to tak musi grać. Zasadniczo wszystkie mikrofony panasonica dobrze mierzą do ok 5kHz powyżej zaczynają być różnice miedzy egzemplażami, wiec ten co kupiłeś na pewno do tej częstotliwosci będzie wiarygodny .

Skomentuj

wróciłem... byłem jeszcze w robocie na pare dni.

Więc tak:
                                  Przedwzmacniacz skonczony, mikrofon kupiony i jestem już w połowie roboty nad JIGiem. I narodził się problem bo nie mogę dostać rezystora metalizowanego 16,2 ohm.

Ktoś wie gdzie w internecie można kupić taki ?

Skomentuj

http://www.audio-sklep.com.pl/produkt.php?id_prod=236

Skomentuj

ooooo... perfekcja.

dzięki panie Pawle.

Czy to jest gniazdo na wtyk bananowy ?
                                      http://www.audio-sklep.com.pl/produkt.php?id_prod=277

bo taki sam jest pokazany na projekcie JIGa

Skomentuj

ten rezystor to lekka przesada - kup 2szt rezystora metalizowanego i lacz go dowolnie (ja mam 8,2ohm 10W)

Skomentuj

musiałem złożyć zamowienie przez internet na pare rezystorów... :/
                                          opóźnienie w robocie = 2 dni

w tym czasie postaram się skołować cyfrówkę i pokazać co tam zmajstrowałem, także pod wieczór foty powinny być.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X