Zacznę od tego ze bedzie to moja pierwsza konstrukcja. Bedzie to sub aktywny do kina domowego. Postanowilem go zbudowac , gdyz doszedlem do wniosku ze.. lepiej samemu niz kupic :).. pozatym zawsze oczy cieszy jak sie patrzy na wlasne dzielo ..
Tylko ze ... nie bardzo sie na tym znam tzn mniej wiecej .. a bardziej mniej niz wiecej, a mniej to wiem tylko tyle ze:
- duzo czytalem o innych konstrukcjach , przegladalem strony itp..itd..
po dlugich poszukiwaniach znalazlem wzmacniacz panelowy do mej konstrukcji , chodzilo o to zeby byl prosty w montazu i wszystko bylo jasne jak zamontowac , i jak korzystac z tego co sie ma.
wybor padl na wzmacniacz panelowy z Matronixa; model WXP2K
http://aukcje.o2.pl/show_item.php?item=227372349
Nastepnie bylo ciezko dobrac mi odpowiedni glosnik , ale dzis przechadzajac sie po skelpach znalazlem cos ..
Nie wiem czy dobrze, czy ten glosnik sprawdzi sie w sub akt, do kina domowego bo jego przeznaczenie glownie to car audio.. , ale byla w nim "instrukcja" tzn. jaka skrzynia jaki BR itd..
oto ten glosnik;
mac audio mac hyper 300
wedlog zalecen producenta objetosc skrzyni to 65 l. a BR to 10 cm srednici i 15 cm dlugosci ( i tu bylo odpowiednie strojenie i pojemnosc budowy) . a inne glosniki ktore mialem tez na oku nie posiadaly takiego opisu ..
wiem ...wiem .. pewno wielu z was zastanawia sie dlaczego tak , przeciez mozna sobie to obliczyc wszystko .. wiec odpowiem tak:
1) mam ten program do obliczania ale za kazdym razem wychodzi mi cos zle , tzn program "odpowiada" ze mam zle dane wpisane , a jak zle jak spisuje takie jakie znalazlem na temat danego glosnika..
2)nie znam sie na tych obliczeniach
3) nie znam sie na budowie glosnikow
4) ..czysty laik ze mnie w tych sprawach elektronicznych i innych ..
5) ide na latwizne i wykorzystuje ( kupuje) glosnik z tymi danymi
dlatego jestem tu na forum po to bysci mi wybili ten pomysl z glowy , bym poszedl do MM i kupil sobie nowiutki fabryczny.
Jeszcze musial bym napisac ze oczekuje mocnego basu , wtedy gdy jest potrzebny , zeby nie buczalo , zeby wstrzasnal moimi wnetrznosciami i denerwowal sasiadow , pewnie nic wam to nie mowi
..po prostu ma byc dobrze ...
a co do reszty to jak juz bede mial glosnik i wzmacniacz to (według jego opisu) to nawet ja poradze sobie z tym by podlaczyc dwa druciki ..no z tego panela do glosnika:)
a skrzynie to spokonie dam rade ( z zamilowania stolarz jestem),
calos jest wyliczona na ok 850 pln ( w zaokragleniu)
-wzmacniacz jakies 344 + 22 przesylka
- glosnik jakies 280 pln..
- reszta materialow ok 200
durzo rzeczy mam ( a jak nie mam to wyniose z pracy :) ) ale ciii...
Jak juz na 100 % bede pewny swoich mozliwosci i wiedzial ze to wszystko bedzie gralo dobrze (dobrze- pojecie wzgledne) to zaczne go robic....
az strach sie bac ..
a KONSTRUKCJE na pewno przedstawie na forum ..
...nawet laik moze.. - motto moje
Tylko ze ... nie bardzo sie na tym znam tzn mniej wiecej .. a bardziej mniej niz wiecej, a mniej to wiem tylko tyle ze:
- duzo czytalem o innych konstrukcjach , przegladalem strony itp..itd..
po dlugich poszukiwaniach znalazlem wzmacniacz panelowy do mej konstrukcji , chodzilo o to zeby byl prosty w montazu i wszystko bylo jasne jak zamontowac , i jak korzystac z tego co sie ma.
wybor padl na wzmacniacz panelowy z Matronixa; model WXP2K
http://aukcje.o2.pl/show_item.php?item=227372349
Nastepnie bylo ciezko dobrac mi odpowiedni glosnik , ale dzis przechadzajac sie po skelpach znalazlem cos ..
Nie wiem czy dobrze, czy ten glosnik sprawdzi sie w sub akt, do kina domowego bo jego przeznaczenie glownie to car audio.. , ale byla w nim "instrukcja" tzn. jaka skrzynia jaki BR itd..
oto ten glosnik;
mac audio mac hyper 300
wedlog zalecen producenta objetosc skrzyni to 65 l. a BR to 10 cm srednici i 15 cm dlugosci ( i tu bylo odpowiednie strojenie i pojemnosc budowy) . a inne glosniki ktore mialem tez na oku nie posiadaly takiego opisu ..
wiem ...wiem .. pewno wielu z was zastanawia sie dlaczego tak , przeciez mozna sobie to obliczyc wszystko .. wiec odpowiem tak:
1) mam ten program do obliczania ale za kazdym razem wychodzi mi cos zle , tzn program "odpowiada" ze mam zle dane wpisane , a jak zle jak spisuje takie jakie znalazlem na temat danego glosnika..
2)nie znam sie na tych obliczeniach
3) nie znam sie na budowie glosnikow
4) ..czysty laik ze mnie w tych sprawach elektronicznych i innych ..
5) ide na latwizne i wykorzystuje ( kupuje) glosnik z tymi danymi
dlatego jestem tu na forum po to bysci mi wybili ten pomysl z glowy , bym poszedl do MM i kupil sobie nowiutki fabryczny.
Jeszcze musial bym napisac ze oczekuje mocnego basu , wtedy gdy jest potrzebny , zeby nie buczalo , zeby wstrzasnal moimi wnetrznosciami i denerwowal sasiadow , pewnie nic wam to nie mowi

..po prostu ma byc dobrze ...
a co do reszty to jak juz bede mial glosnik i wzmacniacz to (według jego opisu) to nawet ja poradze sobie z tym by podlaczyc dwa druciki ..no z tego panela do glosnika:)
a skrzynie to spokonie dam rade ( z zamilowania stolarz jestem),
calos jest wyliczona na ok 850 pln ( w zaokragleniu)
-wzmacniacz jakies 344 + 22 przesylka
- glosnik jakies 280 pln..
- reszta materialow ok 200
durzo rzeczy mam ( a jak nie mam to wyniose z pracy :) ) ale ciii...
Jak juz na 100 % bede pewny swoich mozliwosci i wiedzial ze to wszystko bedzie gralo dobrze (dobrze- pojecie wzgledne) to zaczne go robic....
az strach sie bac ..
a KONSTRUKCJE na pewno przedstawie na forum ..
...nawet laik moze.. - motto moje
Skomentuj