Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

a co powiecie na to ... wlasny sub AlaLaik.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

a co powiecie na to ... wlasny sub AlaLaik.

Zacznę od tego ze bedzie to moja pierwsza konstrukcja. Bedzie to sub aktywny do kina domowego. Postanowilem go zbudowac , gdyz doszedlem do wniosku ze.. lepiej samemu niz kupic :).. pozatym zawsze oczy cieszy jak sie patrzy na wlasne dzielo ..
    Tylko ze ... nie bardzo sie na tym znam tzn mniej wiecej .. a bardziej mniej niz wiecej, a mniej to wiem tylko tyle ze:
    - duzo czytalem o innych konstrukcjach , przegladalem strony itp..itd..
    po dlugich poszukiwaniach znalazlem wzmacniacz panelowy do mej konstrukcji , chodzilo o to zeby byl prosty w montazu i wszystko bylo jasne jak zamontowac , i jak korzystac z tego co sie ma.
    wybor padl na wzmacniacz panelowy z Matronixa; model WXP2K

http://aukcje.o2.pl/show_item.php?item=227372349

Nastepnie bylo ciezko dobrac mi odpowiedni glosnik , ale dzis przechadzajac sie po skelpach znalazlem cos ..
    Nie wiem czy dobrze, czy ten glosnik sprawdzi sie w sub akt, do kina domowego bo jego przeznaczenie glownie to car audio.. , ale byla w nim "instrukcja" tzn. jaka skrzynia jaki BR itd..

oto ten glosnik;

mac audio mac hyper 300

wedlog zalecen producenta objetosc skrzyni to 65 l. a BR to 10 cm srednici i 15 cm dlugosci ( i tu bylo odpowiednie strojenie i pojemnosc budowy) . a inne glosniki ktore mialem tez na oku nie posiadaly takiego opisu ..
    wiem ...wiem .. pewno wielu z was zastanawia sie dlaczego tak , przeciez mozna sobie to obliczyc wszystko .. wiec odpowiem tak:
    1) mam ten program do obliczania ale za kazdym razem wychodzi mi cos zle , tzn program "odpowiada" ze mam zle dane wpisane , a jak zle jak spisuje takie jakie znalazlem na temat danego glosnika..
    2)nie znam sie na tych obliczeniach
    3) nie znam sie na budowie glosnikow
    4) ..czysty laik ze mnie w tych sprawach elektronicznych i innych ..
    5) ide na latwizne i wykorzystuje ( kupuje) glosnik z tymi danymi
    dlatego jestem tu na forum po to bysci mi wybili ten pomysl z glowy , bym poszedl do MM i kupil sobie nowiutki fabryczny.

Jeszcze musial bym napisac ze oczekuje mocnego basu , wtedy gdy jest potrzebny , zeby nie buczalo , zeby wstrzasnal moimi wnetrznosciami i denerwowal sasiadow , pewnie nic wam to nie mowi
    ..po prostu ma byc dobrze ...

a co do reszty to jak juz bede mial glosnik i wzmacniacz to (według jego opisu) to nawet ja poradze sobie z tym by podlaczyc dwa druciki ..no z tego panela do glosnika:)
    a skrzynie to spokonie dam rade ( z zamilowania stolarz jestem),
    calos jest wyliczona na ok 850 pln ( w zaokragleniu)
    -wzmacniacz jakies 344 + 22 przesylka
    - glosnik jakies 280 pln..
    - reszta materialow ok 200
    durzo rzeczy mam ( a jak nie mam to wyniose z pracy :) ) ale ciii...

Jak juz na 100 % bede pewny swoich mozliwosci i wiedzial ze to wszystko bedzie gralo dobrze (dobrze- pojecie wzgledne) to zaczne go robic....
    az strach sie bac ..
    a KONSTRUKCJE na pewno przedstawie na forum ..

...nawet laik moze.. - motto moje

bardzo dobrze ze postanowiles podzielic sie z nami swoimi przymysleniami...
    co do mac audio to odradze ci ten glosnik. mac audio robi niezbyt dobre glosniki.
    do syspozycji masz 175W oraz ok 250zl na glosnik.
    do kina bym polecil peerlessa SLS 10/12 ale ten wzmak bedzie za slaby dla niego (strasznie drogi ten wzmak :neutral: )
    niejestem na biezaco z ofertami sklepow ale polecilbym cos sprawdzonego - Beyma 12br70 zobacz tutaj http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=10486

Skomentuj

no witam

Dzieki za opinie to po pierwsze , przypominam sobie ze kiedys ogladalem ta stronke i przebiego budowy tego suba.
      Wiec piszesz ze ten glosnik bylyby nieco lepszy , a jak widze to i troszke tanszy , musze tylko jeszcze pochodzic po sklepach czy gdzies go znajde , a jak nie to poszukac po necie.
      Pewnie bedzie ta sama objetosc skrzyni co na przedstawionym linku ( tak mi sie wydaje )..
      wogole jest rano wczesnie i jeszcze spie

pozdrawiam

Skomentuj

ta beyma do muzyki bedzie zdecydowanie lepsza. do kina moze byc odrobine za szybka i mozesz odczuc niedostatek niskich tonow (przez to ze sie pojawia i zaraz znikna)
        obawiam sie ze w sklepie jej nie znajdziesz - odrazu szukaj na sklepach internetowych

Skomentuj

jak tylko kino to bralbym SLS'a

Skomentuj

mIKI, SLS do kina bedzie bardzo dobry ale co ze wzmakiem?? przeciez on ma 8ohm :???:

Skomentuj

Moc RMS (sinusoidalnie skuteczna) przy THD = 10% +/- 60 V RL = 4 200 W

no tak... moze sprzedaj to cos?:)

Skomentuj

z tego co czytalem to wnioskuje ze jeszcze nie kupil... chyba :roll:

Skomentuj

no witam Was

Jesli chodzi o ostatni post to nie kupilem jeszcze nic , narazie kompletuje na kartce ( nie spieszy mi sie , zawsze lepiej poczekac , poogladac i sie dowiedziec wszystkiego) niz tak zaraz kupowac . Tak mialem z kinem domowym .. szukalem prawie rok :).. no ale w koncu znalazlem ..

jesli chodzi o projekt to widze ze duzo sie w nim pozmienialo juz ( jesli chodzi o wasze koncepcje) ja jestem otwarty , wiem ze polecicie mi dobrze :)

pozdrawiam

[ Dodano: 2007-09-11, 22:21 ]
                  ..czytam sobie teraz i czytam,znalazlem go na

http://arton.info/catalog/product_in...roducts_id/421

o taki chodzi ??
                  a z wzmacniaczem to do Irka... czy jak ??:) bo nie pasuje podobno..

poszukam jeszcze jakiegos wzmacniacza
                  na dzis to juz koniec , jutro kolejny dzien pelen pomyslow

Skomentuj

osobiscie tez bym wybral SLSa (do kina) ale bralem pod uwage podany przez ciebie wzmacniacz ktory sie do tego glosnika nie nadaje.
                    wzmacniacz irka - ten 300W - bedzie odpowiedni do SLS10. SLS12 zrobi wieksze zamieszanie ale moze mu brakowac troche mocy (w koncu wieksza membrana)
                    z drugiej strony to jaki maniak oglada film z max glosnoscia??
                    tak wiec jezeli znajdziesz odpowiedni wzmacniacz to mozesz brac SLSa

Skomentuj

A jak myslisz ile Irek wezmie za taki wzmacniacz ??
                      Zeby pasowal do tego glosnika ??
                      Moze bedzie mial jakies inne propozycje??
                      No najlepiej chyba do niego napisac :)

Skomentuj

mozesz napisac do niego ale obawiam sie ze obecnie niema za wiele czasu na budowe wzmacniacza

Skomentuj

napisalem do takiego kolesia czy ma jakis wzmacniacz do tego , zobaczymy co napisze , jak nic to chyba zostane przy pierwotnym planie .. cos mi sie tak zdaje..

Skomentuj

Zamieszczone przez marcinw.
                            napisalem do takiego kolesia
                            proponuje z szacunkiem wyrazac sie o naszym najpowazniejszym forumowiczu. Pan Ireneusz chyba jako jedyny tutaj zajmuje sie profesjonalnie elektroakustyka... :wink:

a powiedz mi czy znasz sie troche na elektronice?? bo za te pieniadze sam moglbys zbudowac wzmak leszy od tego matronixa. jezeli czujesz sie na silach to napewno nakierujemy cie na odpowiednie konstrukcje

Skomentuj

a nie mialem na mysli w ostatnim poscie Pana Irka :)
                              tylko pana z matronixa

no niestety z elektronika mam tyle wspolnego co Kaczynscy z koszykowka...
                              wlasnie dlatego moj wybor padl na tego matronixa bo tam nic nie ma skomplkowanego odpakowac dwa kabelki do pradu i dziala , na tym sie jeszcze znam ...

[ Dodano: 2007-09-13, 14:21 ]
                              http://subwoofery.pl/ a cos takiego pasuje ??

bo ja juz nic nie wiem ... i 235 pln.. ale czy znowu ten glosnik bedzie pasowal i czy nie bedzie mial za malo mocy ..

Skomentuj

nie mialem na mysli w ostatnim poscie Pana Irka
                                tylko pana z matronixa
                                a to dobrze sie wyraziles :lol:
                                no niestety z elektronika mam tyle wspolnego co Kaczynscy z koszykowka...
                                :mrgreen: dobre

Wzmacniacz do subwoofera PA 15.1 420,00
                                raczej ten. bo ten niby 100W tylko ze bez panela u irka kosztuje 63zl :razz:

poszukaj irkowego panelu - najlepiej uzywki

Skomentuj

.. juz mam mentlik w glowie ...
                                  jaki wzmacniacz , jaki glosnik..

helppppppppp...

Skomentuj

Z tego co widze masz niecały 1000zł na suba, za taką kase można już kombinować i to napewno nie z jakimiś max audio czy innymi syfami...
                                    SLSa też bym nie wziął, może XXLS ? www.akustyk.com.pl
                                    Tak czy inaczej panel 300w (od Irka, albo z matronixa), głośnik 10 lub 12 cali i buda + wykończenie - tego potrzebujesz.

Skomentuj

..noo.. 1000 to troszke przesada... max 850

Skomentuj

Witam.

Ja również polecał bym Tobie tego XXLS'a.
                                        Sam mam XXLS 10 cali i napędzam go właśnie wzmakiem panelowym od Irka (tym 300 W).
                                        I jeżeli chodzi o kino domowe to w pokoju ponad 20m2 (wzmak pracuje może na 30% swoich możliwości) robi masakrę... :mrgreen:
                                        Ciśnienie z tego głośnika wgniata w fotel...
                                        Niestety nie mogę sobie za bardzo poszaleć bo mieszkam w bloku i sąsiedzi na to nie pozwalają... :cry:

Pozdrawiam.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X