Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Konstrukcja Subwoofera Bass-reflex

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Konstrukcja Subwoofera Bass-reflex

Witam chcę skonstruowac subwoofer na głośniku DIBEJSI o modelu DBS-B1214. Średnica głośnika to 12" czyli 30cm, impedencja 8om, a moc 400W, to wszystko co podaje producent na opakowaniu od głośnika. Nic wiecej nie wiem na jego temat, wiec jaka proponujeciec mi pojemnosc obudowy. Mam zamiar głośnik skierowac w podłogę, bassreflex na front. Nie mam pojecia jaką dać pojemność, średnice bass-reflexu i jego gługość. No i chce od frontu zamontowac okno z plexy o wymiarach 30x10, tak zeby glosnik byl widoczny.
    Z góry dziękuje za pomoc

Bez parametrów nic niezrobisz.

Skomentuj

Bez parametrow - kiepsko. Na oko 60-70litrow obudowe zamknieta.

Skomentuj

szukaj parametrów T-S. slam dobrze mówi: bez Qts, VAS i fs nic nie zdziałasz.
        na OKO to chłop w szpitalu umarł. nic przypadkiem jeśli chcesz żeby sub zagrał dobrze. a jak już będziesz miał wyżej wymienione parametry to proponuję prosty programik WinISD z działu download symuluje on zachowanie głośnika w różnych litrażach obudowy z wybranym strojeniem BR
        pzdr

Skomentuj

Loteria - zagra albo zabuczy. Ze wskazaniem na zabuczy. A jak się uprzesz na bass refleks to 40 litrów i rurka średnicy 9 cm i długości 25cm. Ostatniego zdania nie umiem logicznie wytłumaczyć :)

Skomentuj

Parametrów mozesz szukaća ale i tak nie znajdziesz.

Skomentuj

Zgadzam sie ze na OKO cudacznie brzmi ale nie zniszczy glosnika przynajmniej.Zamknieta wybacza wiecej bledow.

Skomentuj

nie znając parametrów TS z zamkniętą budą masz większe szanse że głośnik zagra "nie najgorzej", unikniesz kłopotów z eksperymentalnym strojeniem BR ale z basssem nie zejdziesz zbyt nisko :(

Skomentuj

no chyba ze akurat przypadkiem ten glosnik jest do zamknietej czego niestety nikt nie wie, to moze ci sie udac

Skomentuj

Rób BR. Skoro wybrałes taki głosnik to znaczy ze audiofilem tez nie jestes.
                    Jak zauwazysz ze dudni zakleisz dziurę, ale wtedy bedzie ciszej i nie tak nisko.
                    Pozdrawiam

Skomentuj

zadzwon do dystrybutora i popros o parametry.

Skomentuj

ditomku nie trzeba być audiofilem żeby słyszeć, że bas jest buczący. Niech lepiej da go w zamkniętą, nie za dużą i coś może z tego będzie. Zawsze daje to większe szanse na zadowalający efekt. Pozdro

Skomentuj

Czaruję...
                        X