Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

kolumny do pokoju 8,5 m^2

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tej jeszcze kilka pytań: jakie mają być rozmiary tej obudowy?? Teraz przeczytałem, że kszałt obudowy jest bardzo ważny(czyli musi mieć odpowiednie szer. wys. dł.), że tylnia scianka powinna być nachylona pod kątem 70^o. To jak to z tym jest??

Skomentuj

gdzie cos takiego wyczytales?? wazne zeby obudowa byla dosc waska, niewiele szersza niz sam glosnik. reszte liczysz tak zeby sie wszystko zmiescilo

Skomentuj

Niepamiętam, na jakiejś stronce! Czyli jak ten STX ma 15cm to obudowa ma mieć, np. 17cm?? A co z tym nachyleniem(Nieśmiać się, początkujący jestem)??

Aha jeszcze ta obudowa. Przeczytałem ten Topik http://http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=8530 i tam irek pisze, że ten głośniczek "zachowuje" się lepiej w 12 litrach, czy to prawda(niepodważam wypowiedzi irka oczywiście)??[

Skomentuj

12-13litrów to optymalny litraż dla niego.
          Pochylanie budy ma sens - z wiadomych przyczyn - fale stojące itd, ale wystarczy minimalne pochylenie, parę stopni.
          Obudowa powinna być możliwie najwęższa, moja ma zdaje się 15cm + sklejka.

Skomentuj

Ja też będę budował kolumny na tych przetwornikach więc mam kilka pytań:
            1. Na schemacie, przetwornik po lewej stronie to GDN czy GDWK?
            2. --------||-------, pisze 2u2 i 6R8 - to co to jest?
            3. Czy wymiary obudowy trzeba liczyć "od środka"?(jeśli wymiary policzymy razem z płytami to tracimy "pare litrów")
            4. Czy konieczne jest obliczenie optymalnego położenia głośnika?
            5. Jakiego wzmacniacza do tego użyć?
            Narazie to wszystko :grin:
            Dzięki i pozdrawiam :mrgreen:

Skomentuj

Zamieszczone przez czeslaw_ik
              1. Na schemacie, przetwornik po lewej stronie to GDN czy GDWK?
              po lewej GDN po prawej GDWK
              2. --------||-------, pisze 2u2 i 6R8 - to co to jest?
              kondensator 2,2uF (mikro farada) i rezystor 6,8 ohma
              3. Czy wymiary obudowy trzeba liczyć "od środka"?(
              liczymy pojemnosc obudowy wiec wymiary wewnetrzne
              niebardzo
              dobrego

Skomentuj

na tranzystorach.
                w sumie to nie, ale dobrze jest nie wpadać w skrajności i umieścić głośniki możliwie blisko siebie (wysoko i niskośredniotonowy)

Skomentuj

Skoro obudowa będzie miała 12 litrów, to czy tunel b-r się zmieni??

Skomentuj

tak, jezeli chcesz zachowac strojenie. nie, ale zmieni sie strojenie ukadu

Skomentuj

Jeśli bym chciał zachować strojenie, to o ile wtedy się zmieni??

Skomentuj

a nie potrafisz sobie tego sprawdzic w winisd?? odpalasz program, wpisujesz parametry ze strony producenta, wybierasz typ obudowy, wpisujesz pojemnosc obudowy jaka masz, zadane strojenie, srednice tunelu a jego dlugosc sam program wyliczy :P jak widac banalnie proste

Skomentuj

No niepotrafie, wpisuje parametry i wyskakuje mi okienko o błędzie(i tak cały czas). A poza tym jak bym potrafił to bym tutaj niepisał, nie?? :razz: :wink:

Skomentuj

w takim razie coś robisz źle.
                            Spróbuj jeszcze raz - wszystko krok po kroku zgodnie a artem ze strony głównej, a jeśli nadal nie da rady przeinstaluj program.

Skomentuj

No i przeinstalowałem programik, robie wszystko od początku do końca jak w arcie, i błąd dalej wyskakuje, niewiem czemu. Policzcie ten tunelik za mnie, co?? :wink: Proszę :mrgreen:

Skomentuj

zainstaluj wersje beta.

Skomentuj

Niemiem się nim posługiwać, wyszło mi 47mm średnicy i 218mm długości :neutral:

Skomentuj

No mi też jakoś tak głupio wyszło, niewiem czemu. Robie powoli, spokojnie i dalej niewychodzi :sad:

Skomentuj

zapewne dobrze wychodzi. jaka daliscie czestotliwosc strojenia?? (to okienko pod pojemnoscia skrzynki)

Skomentuj

No 41Hz :neutral:

Skomentuj

poszukaj dostepne tunele jakie mozesz kupic i sprawdzaj na ktorym bez przerobek najlepiej wyjdzie
                                          te 41Hz to chyba troche za nisko jak na 13cm...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X