Zamieszczone przez DeKeR
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Sprzecik dla wujka :)
Collapse
X
-
Zamieszczone przez takeroTyle że cięcie dałbym duużo wyżej, nie ma sensu tak nisko ;]
Chodziło mi dokładnie, aby szerokopasmówka zagrała od 200Hz. Dumałem sobie, że jeśli jeden przetwornik będzie odpowiadał za te pasmo, to poprawi się punktowość i stereofonia. Trza by było sprawdzić.
200 to zaraz za częst. rezonansową ARZ'ta. Powyżej nie ma sensu, gdyż jesteśmy wrażliwi na te częst (od 800Hz - w zależności od natężenia), a nie zpominajmy, że zwrota ma być prosta/tania/6dB/okt. A gdzie nasza wrażliwość spada, to można dać spokojnie tweeter (taki jak zaproponowałeś), ale tu bym martwił się o średnicę.
A teraz po tym stwierdzeniu czekam na gromy :twisted: . O ile jesteśmy mało wrażliwi na 200Hz to samą zwrotę można było by zrobić na "ucho". Jakie to by było piękne i proste. :mrgreen:
Skomentuj
-
Fajno,fajno,tylko co z spl-em panowie? Co?Jak chcecie to pogodzić?Zbijemy arz-tke?To raczej bez sensu.Skoro wujaszek chce głośno,słucha takiej a nie innej muzy to dałbym sama arz-tke w stosownym BR a litraż określił bym na pograniczu VAS doświadczalnie.Poniżej rezonansu w klasyce raczej nie mamy szans zejść,to niemożliwe ale głośnik w takim materiale odwdzięczy się mega kopem i na pewno wywoła euforię.Do tego dołozyć konkret filtrację,obejdzie się bez kopółki.Gwarantuję.
Skomentuj
-
podoba mi sie pomysl przemo-lukas, ale umberto ma racje. bedzie problem z efektywnoscia. wiec moze w takim wypadku jakis tonsilowski 8"?? teraz protonsil tanio sprzedaje glosniki wiec moze by sie cos znalazlo...
bo przeciez 2xARN 226 + wysoki bedzie wymagal czegos podobnego do DX25 (lub samego DXa)
Skomentuj
Skomentuj