Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sprzecik dla wujka :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez DeKeR
    a moze 2x w170sc i sc10n
    za 250zl na jedna kolumne da sie dupic lepsze glosniki...

Skomentuj

ale co jesli ma byc glosno, wtedy wypadalo by zastosowac 2 niskotonowe, stx, tvm, tonsile??

Skomentuj

A może coś takiego:

Tylko na ARN226 2szt + ARZ. Nisko cięte na 100-150Hz (cewka rdzeniowa to koszt max 16zł). To powinno się udać. :cool:
        Wujaszek będzie mógł poszaleć, a przetworniki z kosztami wysyłki to niecałe 300zł.

Skomentuj

przemo-lukas, kiedyś komuś coś takiego proponowałem, tyle że zamiast arn226 miały być 20 60 3 chyba :)
          Tyle że cięcie dałbym duużo wyżej, nie ma sensu tak nisko ;]

Skomentuj

mmm dozo propozycji widzę :mrgreen:
            Czekam aż wujaszek wróci bo gdzieś w świat pojechał heh
            Może jeszcze zmieni zdanie i będzie chciał podłogówki :twisted:

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
              Tyle że cięcie dałbym duużo wyżej, nie ma sensu tak nisko ;]
              Dlaczego? Całkiem dobry pomysł. Przy 150Hz i pierwszym żedzie usłyszymy z niego nawet troszkę więcej. Pokuszę się nawet o cięcie na 100Hz :!:
              Chodziło mi dokładnie, aby szerokopasmówka zagrała od 200Hz. Dumałem sobie, że jeśli jeden przetwornik będzie odpowiadał za te pasmo, to poprawi się punktowość i stereofonia. Trza by było sprawdzić.
              200 to zaraz za częst. rezonansową ARZ'ta. Powyżej nie ma sensu, gdyż jesteśmy wrażliwi na te częst (od 800Hz - w zależności od natężenia), a nie zpominajmy, że zwrota ma być prosta/tania/6dB/okt. A gdzie nasza wrażliwość spada, to można dać spokojnie tweeter (taki jak zaproponowałeś), ale tu bym martwił się o średnicę.
              A teraz po tym stwierdzeniu czekam na gromy :twisted: . O ile jesteśmy mało wrażliwi na 200Hz to samą zwrotę można było by zrobić na "ucho". Jakie to by było piękne i proste. :mrgreen:

Skomentuj

hmm, pokusiłbym się o sprawdzenie - żęby było tanio - aktywnie tego podziału.
                Jak ktoś ma kXy to żaden problem :)

Skomentuj

to jest naprawde ciekawa i kuszaca propozycja. sam mialem taki pomycl bo wlalja sie u mnei 2 ARZty i 2 ARNy ale jakos czasu na wszystko brak...

moze z tego wyjsc cos ciekawego.

Skomentuj

Fajno,fajno,tylko co z spl-em panowie? Co?Jak chcecie to pogodzić?Zbijemy arz-tke?To raczej bez sensu.Skoro wujaszek chce głośno,słucha takiej a nie innej muzy to dałbym sama arz-tke w stosownym BR a litraż określił bym na pograniczu VAS doświadczalnie.Poniżej rezonansu w klasyce raczej nie mamy szans zejść,to niemożliwe ale głośnik w takim materiale odwdzięczy się mega kopem i na pewno wywoła euforię.Do tego dołozyć konkret filtrację,obejdzie się bez kopółki.Gwarantuję.

Skomentuj

Witam Panowie :wink:
                      Dzisiaj gadałem z Wujaszkiem i mam wielkiego klopsa :cry:
                      Mam ograniczone wymiary skrzyneczek ehh ( wys. Max. 60-70cm i szer. Max 30cm)
                      Kasa zostaje 600-700 z wykończeniem (niestety)
                      no i co tu zrobić ?

Skomentuj

a jakby kopie tonsila tam gdzie siedziały dwie 16... napewno w gabarytach się zmieścisz

Skomentuj

wolałbym 2way z 226 :) Zwrota tańsza, prostsza i wogóle :)
                          - A propozycja takero była by dobrA?

Skomentuj

a gabarytami by pasowała bo w ile go zapakować 20-25l closed...

Skomentuj

tylko skąd bym zwrote wziął?

Skomentuj

musialbyś dać komuś do zaprojektowania.

Skomentuj

musialbyś dać komuś do zaprojektowania.
                                  A gdzie takich ludzi szukać :neutral:

Skomentuj

na forum
                                    paru się znajdzie :)

Skomentuj

Nie wątpię, ale chodziło mi bardziej o to, jak znaleźć kogoś w swoim rejonie. Wy może się dobrze znacie (Modfathers), ale ja bym nie wysłał głośników w ciemno. Wszyscy do Katowic macie daleko (czyt. ja do was :wink: )

Skomentuj

podoba mi sie pomysl przemo-lukas, ale umberto ma racje. bedzie problem z efektywnoscia. wiec moze w takim wypadku jakis tonsilowski 8"?? teraz protonsil tanio sprzedaje glosniki wiec moze by sie cos znalazlo...

bo przeciez 2xARN 226 + wysoki bedzie wymagal czegos podobnego do DX25 (lub samego DXa )

Skomentuj

Hmmm tonsilek dobry pomysł ale jaki 20/80/2?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X