Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

KONSTRUKCJA 3 DROŻNA

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

KONSTRUKCJA 3 DROŻNA

Witam wszystkich forumowiczów.

W styczniu zamierzam zacząć budowę kolumn podłogowych i tutaj moja prośba o pomoc do was. Chcę abyście mi doradzili jakich użyć przetworników i zwrotnic.

Dane konstrukcji:

Kolumna wysoka (ponad metr)
    Konstrukcja 3 drożna (2xniskotonowiec, 1 średni, 1 wysoki) + BR (koszt przetworników z zwrotnicami do 500zł)
    Jeżeli chodzi o kase jeśli macie jakis ciekawszy zestaw nieco droższy chętnie rozważę...
    Kolumny maja grać w pokoju 17m2
    Kolumny potrzebne do codziennego użytku domowego (różnorodność muzyki)

Zwrotnica:
    Tu pojawia się problem... Niestety wątpie bym był sam w stanie zrobić zwrotnice (mam 15 lat i zero doświadczenia) ew. Ktoś mógłby to dla mnie zrobić za rozsądne pieniądze chodz wolałbym kupić gotową zwrotkę która będzie spełniać warunki dla tego zestawu głośników.

Kolejna sprawa...
    Kiedy oglądam głośniki na stronie tonsila niemają one no włąsnie jak to nazwać hmm
    Obręczy które są naokoło głośnika i przez nie przykręca sie głośnik do obudowy dla poprawienia wygląda a kiedy widze wasze gotowe projekty takie ,,maskownice'' są...
    Skąd je wziąc ? Czy trzeba kupić głośniki w których jest takie coś przytwierdzone już do kosza....

Bardzo proszę o dobranie wszystkich głośniczków (dobrej firmy mam nadizeje ze mój budżet wystarczy) Najlepiej z cenami, zdjeciami linkami...(może ktoś podeśle link do swojej 3 drożnego konstrukcji o podobnych parametrach chętnie się tym posugeruje)

mam wzmacniacz 2x40W ale to w przyszłości na pewno będzie coś mocniejszego...

Z góry dzięki mam nadzieje że pomożecie :)

Z tym budżetem to raczej ciężko będzie i myślę że nic powyżej STX-a nie zwojujesz...
    Poza tym będzie duży problem ze zwrotnicą na 3 drogi bo bez pomiarów i doświadczenia to raczej nic nie zrobisz...
    Proponował bym na początek przejżeć dział WŁASNYCH KONSTRUKCJI...
    Może tam znajdziesz coś co by Cię zainteresowało...
    Chociaż na początek proponował bym jakąś sprawdzoną dwudrożną konstrukcję...
    Np. 2xARN 150 +SC10 lub nowego STX z serii AX...
    Co do wzmaka to nie wiem czy poradziłby sobie z dwoma głośnikami niskotonowymi w jednej kolumnie...

Skomentuj

no cóz konstrukcja 2 drożna mnie nie interesuje jakoś niejestem do tego przekonany...widze ze z moich planów nici

Skomentuj

Nie koniecznie nici...
        Najważniejsze to się nie znichęcać i nie poddawać...
        Może ktoś inny na forum coś Ci doradzi co by Cię usadysfakcjonowało...
        Ale napewno będziesz musiał się liczyć z kompromisem... Albo lepszy dzwięk z konstrukcji 2 drożnej opartej na lepszych przetwornikach albo więcej "basu" z konstrukcji 3 drożnej za cenę pogorszenia jakości dzwięku...

Skomentuj

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=5705 tylko ARP zamienic na ARX taniej sie nie da... to akurat 500pln na glosniki i zwrotki.

Skomentuj

czemu upierasz czy przy 3 way? lepej zagra dobre 2 way niz tandetne 3 way

Skomentuj

Widać świeży osobnik nie wie co mówi(pisze). Podejrzewam ze podstawa to dużo głośników i pewne kosmiczne ilości WATT :-) Panie "brk" uszanuj zdanie doświadczonych i nie patrz na 3-way. Dział konstrukcji to fajna sprawa :-)

Skomentuj

Panie mormon się pan mylisz :)
                Kazdy chodz trochę znający się na głośnikach wie ze 3 drożna konstrukcja jest lepsza (oczywiscie dobrze wykonana)...A ja jednak wolałbym coś lepszego jesli jest taka możliwość a takiej szukam...Podstawa duzo głosników ? nie u mnie :) kosmicznie watt ? tez nie...mam w domu (niemoje) tonsile 80W (3 way) wszystkie wymienione rok temu na oryginalne tonsilowskie odpowiedniki i naprawde mi to wystarcza i nie oczekuje bym w pokoju miał ,,kosmiczne ilości watt''
                W takim razie da się zrobić konstrukcje 2 way na dobrze zaprojektowanej gotowej zwrotnicy ? jesli tak poprosze propozycje...

Skomentuj

Zamieszczone przez brk
                  no cóz konstrukcja 2 drożna mnie nie interesuje jakoś niejestem do tego przekonany...widze ze z moich planów nici
                  Dlaczego?? napisz, moze gdzies przeczytales ze podzial pasma odbywa sie na czest. 2-3 khz i to nie dobrze albo co bo ja nie czaje, na pierwsza konstrukcje wybiera sie raczej 2 way, A jak chcesz miec meister duzo bassu to powtorze sie i zaproponuje kolumny na 2X arn150 i sc10n .
                  Ogolnie cos ostatnio poczatkujacy chca 3 way, kumpel tez jak sie uparl to nie ma rady bo przeczytal ze 3 way jest lepsze od 2 way no i to poniekad jest prawda ale tylko przy zabawie drogimi glosnikami z wyzszej polki a nie jakis tam stx albo tesla.
                  Pozdrawiam!!!

Skomentuj

no dobra wiec dało by się to zrobic na tonsilach ? do 500zł 2way ? i gotowa zwrotnica ? (oczywiscie same głosniki i zwrotnica do 500zł)

Skomentuj

wielu poczatkujacych chce miec 3 drogi glownie dlatego ze maja doswiadczenie z altusami lub czyms podobnym.
                      Zamieszczone przez brk
                      mam w domu (niemoje) tonsile 80W (3 way) wszystkie wymienione rok temu na oryginalne tonsilowskie odpowiedniki
                      ktore to altusy??;>

Zamieszczone przez dulin7
                      kolumny na 2X arn150 i sc10n
                      ta propozycja mimo "malutkich" glosnikow i "zaledwie" 2 drozna zadziwi cie basem bardziej niz altusy... (poza tymi najnowszymi ktorych raczej niemasz)

jezeli chcesz koniecznie 3 drogi to rob to co zaproponowal mIKI, jezeli chcesz cos lepszego to niestety wiaze sie juz z wielkimi kosztami. zobacz np to http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=5...light=potworki

dobrze by bylo gdybys udal sie do jakiejs doswiadczonej osoby na odsluchy, ktora uswiadomi cie z co sie tak naprawde placi...

osobiscie bym zaproponowal albo dozbieranie do lepszych glosnikow (np to http://www.akustyk.com.pl/projekty/H16.html) i cieszenie sie z dobrze zainwestowanych pieniedzy lub zrobienie monitorkow na STX AX + AJ i zbieranie funduszy na subwoofer...
                      http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb
                      http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb

co do zwrotnicy to nigdy!! nie stosuje sie gotowych zwrotnic. zwrotnice dobiera sie na podstawie pomiarow do konkretnych glosnikow.

jak sie zdecydujesz na rozsadna opcje to pomoge w montazu zwrotnicy...

Skomentuj

Budowałem swego czasu kolumnę 3 drożną i powiem Ci tak. Jak na pierwszą konstrukcje to nie ma co się bawić. Większa ilość dróg wcale nie oznacza lepsza!!! Uwierz mi, bo robiłem 2 i 3 drożne konstrukcje i w tych trzydrożnych zawsze było "coś nie tak" (fakt, że nie mam układu pomiarowego), ale w dwudrożnej - na upartego - na ucho skorygujesz zwrotnice. W trzydrożnej jest niesamowity problem z fazą i impedancją.
                        Drożność zestawu, jaką wybierzesz zależy też od głośników jakie zastosujesz. Jeżeli będą to głośniki o małej średnicy, które zazwyczaj mają "łagodny środek", to 3 drożna kolumna w takim przypadku do duży błąd. Za kanstrukcją dwudrożna przemawia lepsza lokalizacja źródeł dźwięku. Mógłbym jeszcze więcej "wytknąć" konstrukcji 3 drożnej, ale wydaje mi się, że nie ma sensu. Kolumny 3 drożne buduje się w przypakdu potężnych kolumn dużej mocy lub gdy pasma głośników "wybitnie" nie chcą się "pokryć". Jak już się upierasz przy trzy drożnej, to proponuje kompromisowe (i moim zdaniem) najlepsze rozwiązanie - zrób kolumnę 2,5 drożną... można z nich wyciągnąć fajny bas :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                          lub zrobienie monitorkow na STX AX + AJ i zbieranie funduszy na subwoofer...
                          a 2x15AX nie da podobnego efektu co 2xARN150 ?

Skomentuj

primo - niestety AX "ma" troche mniej basu...
                            secundo - niema zwrotnicy do takiego zestawu

Skomentuj

STX AX jest zdecydowanie innej klasy głośnikiem niż ARN 150, co wyraża sie w około trzykrotnie wyższej cenie. Bas z niego powinien być głębszy niż z ARN, ale wymaga większej obudowy.
                              Jako alternatywę dla 2xARN150, możesz jeszcze rozważać 2xARN188, które za parę złotych więcej oferują zdecydowanie niższy bas, ale w dużo większej obudowie.
                              Kolumny trójdrożne, na powiedzmy 25-32 cm głośnikach STX-a byłyby prawdopodobnie cenowo porównywalne z dwudrożnymi na 2xSTX AX, ale stopień skomplikowania zwrotnicy i obudowy byłby nieporównywalnie wyższy.
                              Zamiast klasycznej kolumny trójdrożnej można jeszcze zrobić zestaw sub-sat, z subem dedykowanym dla każdego satelity lub pojedynczego dla obu kanałów, przy czym stosując obudowę band-pass można przynajmniej teoretycznie uniknąć filtrowania głośników niskotonowych, co nieco uprościłoby zwrotnicę, ale mógłby pojawić się problem z wydobywającymi z BR wyższymi częstotliwościami.
                              Masz więc dość szeroki zakres rozwiązań, a Twój wybór powinień być podyktowany Twoimi preferencjami brzmieniowymi i uwarunkowaniami lokalowymi. Żeby jednak lepiej ocenić preferencje brzmieniowe przejdź się do dobrego salonu hi-fi (najlepiej z własnymi płytami) i porównaj przynajmniej kilka konstrukcji.

Skomentuj

Re: KONSTRUKCJA 3 DROŻNA

Zamieszczone przez brk
                                W styczniu zamierzam zacząć budowę kolumn podłogowych i tutaj moja prośba o pomoc do was. Chcę abyście mi doradzili jakich użyć przetworników i zwrotnic.
                                Widzisz, do tej pory mogłeś przeczytać sporo różnych informacji. Sprzecznych? Nie. Praktycznie są to dość sprytne rozwiązania, ale uwarunkowane (jak ktoś słusznie zauważył) preferencjami, ale i nie tylko. Również "portfelem". I pamiętaj, w kasie którą dysponujesz, jakościowo lepiej zagra 2 niż 3 drogi.
                                Twój młody wiek, mógłby świadczyć o preferencjach jeśli chodzi o muzykę (cycate diwy lub szatany z vivy :twisted: ), mam nadzieję, że również posłuchujesz nieco ambitniejszej nutki?
                                No i kolejna sprawa: Twój sprzęt "napędzający". Jaki wzmak i co będzie źródłem?

Na początek kilka rad.
                                1. Jeśli chcesz zaimponować kolegom, to rób te trzy drogi. Moim zdaniem więcej chałasu od tesli robi stx - GDN 22-120-4(lub 8) SC. Na górę PJ (visaton sc10n8 podroży konstrukcję o kolejne pare groszy) i ARX na średnice.
                                2. Jeśli chcesz zaimponować "starym", a kto wie, może w przyszłości zaczną chojniej sponsorować Twoje DIY, a przedewszystkim być dłużej zadowolonym ze swojej pracy
                                pomyśl o pożądnym stereo na dwóch głośnikach.
                                Proponuję zapoznać sie z opiniami na temat SPH-176 + G20SC (MONACOR + VISATON).
                                Możesz na mida, zastanowić się nad YS-13225W-XP USHER,a + tani tweeterek tejże firmy. Koszt przekroczy Twój budrzet, ale jak pisałeś, masz zamiar robić to po "gwiazdce". Może tato z mamą zamówią Tobie w jednym ze sklepów internetowych parkę (midwooferów bądź tweeterów), będą mieli fajny pomysł na prezent.
                                3. Jeśli nadal będziesz chciał zaimponować kolegom, to w przyszłosci zbudujesz suba.

Pozdrawiam.

Skomentuj

Ku mojemu zaskoczeniu przekonaliście mnie !
                                  Może warto zdecydować się na 2 way
                                  wcale niechce zaimponowac kumplom :)
                                  niesłucham też disco polo z vivy...
                                  wzmak póki co słaby 2x40 W pioneera ale na początek mi wystarczy :)

Cóż jesli z tym budżetem 2 way zagra lepiej wole posłuchać was specjalistów od DIY :)
                                  Mam pytanie
                                  Jakis facet na allegro ma kilka zwrotnic jego konstrukcji do róznych głosników konstrukcji 2way 3 way itp
                                  jesli ktoś chce realizuje on zamówienie na dane głośniki jakie sobie bym zażyczył... Czy to ma sens zaufać tak komuś ? Czy może spróbować zrobić ew. projekt zwrotnicy i komuś zlecic ?

Przykładowa aukcja (może to jeden z was ?)

http://www.allegro.pl/item260338825_...0_19_6ohm.html

Skomentuj

killer robil wczesniej zwrotnice na podstawie dobrze znanych i sprawdzonych schematow. teraz widze ze poszarzyl oferte wiec moze cos tam mierzy (mam nadzieje)
                                    jednak te zwrotnice sa troche drozsze jakbys sam sobie je slakadal oraz paskudnie wygladaja :???:
                                    przeciez mozna je np tak zmontowac

Skomentuj

na wyglądzie niespecjalnie mi zalezy bardziej na jakości dzwieku i stabilności :) wkoncu sa w srodku i potrzebne do słuchania nie do oglądania :)
                                      mam pytanie

ile litrów musiała by mieć skrzynia do niskotonowca (jakbym robił BR)
                                      i ile na wysokotonowca

acha i gdzie można kupic płyty mdf wiórowe itp /?

Skomentuj

Skrzynka dla niskotonowca to jest liczona pod konkretny glosnik a jak masz szczelnie zamknietego wysokotonowca to niepotrzebna komora, jednak jezeli otwarty i nieszcezlny to komora konieczna ale ja i tak zawsze robi komore na wysokotonowca a wiec Ci tez radze, a pojemnosc dla wysokotonowca nie gra roli :wink:
                                        Plyty wiorore to slaby material na budowe kolumn raczej kierowalbym sie ku mdf i tu masz przede wszystkim praktikera castorame i obi a jak mieszkasz w malej miejscowosci(jak ja) gdzie tego nie ma to organiszuj wyjazd po plyty albo szukaj u siebie.
                                        Pozdrawiam!!!

Skomentuj

Czaruję...
                                        X