Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

KONSTRUKCJA 3 DROŻNA

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

to już kwestia za ile kupisz tonsile, a te wcale aż tak tanie być nie muszą :)
    Same głośniki to ~połowa ceny + zwroty (które ktoś musi zaprojektować) + obudowy = wyjdzie tyle że jedną rzeczą przemawiającą za diy jest satysfakcja :)
    Ja bym ich na allegro poszukał :)

Skomentuj

no niestety projekt chyba nieopłacalny jest...
      chyba że bym kupił bardzo tanio głośniczki ale niewidziałem ich na sprzedaż nigdzie...Nawet na allegro niema...

Skomentuj

Witam!

Nie chce zakladac nowego tematu wiec bezczelnie podepne sie tutaj.

Do meritum.

Wygrzebalem sobie kilka...hmm... mniej lub bardziej fajnych glosniczkow.
        Zeby nie lac wody zapodam symbolami i ilosciami sztuk.
        2x Tonsli GDWK 9/80/1 8ohm
        2x TVM ARN-100-10/8 8ohm
        4x Tonsli GDN 16/30 8ohm
        2x Beyma 8BR40 8ohm

I teraz qłeszczyn.
        Chcialbym zrobic sobie na tym kolumienki stojace.
        120x25x30cm. Po odliczeniu glosnikow i ewentualnej komory na srodek i wysokie wychodzi jakies 57l. W winisd dla beymy mozna to stroic na 40Hz i do muzyki powinno styknac.

Sek w tym, ze nie wiem, czy warto sie bawic w robienie 3-way. 10-tki TVM sa mizerne. 16 Tonsila moga byc za duze.... no i zrobienie dobrej zwrotki ;/
        A moze zrobic jedne slupki 2xGDN szeregowo i dokupic cos fajnego na wysokie tony a drugie slupki na beymie i gdwk 9 ??

Pozdrawiam i czekam niecierpliwie na odpowiedzi

Skomentuj

Zamieszczone przez Regis
          10-tki TVM sa mizerne
          i sam sobie odpowiedziale to lepiej na kolumne (jak sie upierasz 2 razy ter gdny+ 1 raz kopółka) i 1 sub z beymy

Skomentuj

W sumie pomysl ciekawy, tylko nie wiem czy potrzebny mi do szczescia subwoofer.
            A tak moglbym sobie do salonu zrobic slupki i do pokoju slupki
            I chyba na tym poprzestane. Zestawik 2-way z beymy i tonsila powinien byc cacy.

Skomentuj

Co waszym zdaniem lepsze ?
              takie przetworniki jak w tonsil premium (2 nisko sredniotonowe i gwizdek)
              \czy projekt z akustyka s16 i projektem gotowej zwrotki ?

co lepiej zagra ? tyle możliwości arny tonsile peerlsy ehh już sam nieiwem...

[ Dodano: 2007-11-10, 22:24 ]
              Co waszym zdaniem lepsze ?
              takie przetworniki jak w tonsil premium (2 nisko sredniotonowe i gwizdek)
              \czy projekt z akustyka s16 i projektem gotowej zwrotki ?

co lepiej zagra ? tyle możliwości arny tonsile peerlsy ehh już sam niewiem...

Skomentuj

ja zdecydowanie bym dołożył do H16 http://www.akustyk.com.pl/projekty/H16.html

Skomentuj

tak te 200 zł :|
                  a macie może linki do gotowych konstrukcji diy jak ktoś robił na takich przetwornikach jak h16 lub s16 ? jesli tak to poproszę jestem ciekawy...

a co by się bardziej sprawdziło po dwa takie jak w s16 czy 1 taki jak w h16 jesli juz bym podnosił budzet ?

podniesienie budzetu wiaze sie takze z kilkoma miesiacami pózniej zaczecia budowy...
                  Zeby wszystyko zaczac bede musiał miec przynajmniej 300 a dla 15 latka niejest to takie łatwe...

[ Dodano: 2007-11-10, 23:02 ]
                  nielepiej wtedy dozucic 60 zł i jest hx16 ?

Skomentuj

brk, w S16 jest najtanszy glosnik peerlessa a w H16 jest juz bardzo dobry HDS. tak wiec jezeli dasz 2x SeDeSa to bedziesz mial wiecej basu ale kosztem jakosci.
                    ja mam obecnie swiezo co robione kolumny na vifach XT (tak wiec podobne jakosciowo i kosztowo) i powiem ci ze nie zaluje ani jednej zlotowki wydanej na te gosniki!! to jest zupelnie inna bajka w porownaniu do tesli czy STXa

jak nazbierasz dodatkowe pieniadze to ta konstrukcja odwdzieczy ci sie tym ze nie bedziesz zmienial jej przez dluuugie lata

Zamieszczone przez brk
                    one roznia sie tylko glosnikiem wysokotonowym. nieznam DXa ale mam XT. moze lepiej takero sie wypowie czy warto

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                      . tak wiec jezeli dasz 2x SeDeSa to bedziesz mial wiecej basu ale kosztem jakosci.
                      żebyś się nie zdziwił :)

czy ja wiem , ostatnio chodziłem po sklepach i znajomych żeby wychwycić jakie są różnice w brzmieniu tych głośników i szczerze mówiąc imho na jedno wychodzi, tyle że Ex lepiej wizualnie pasuje do scana pierścieniowego (tak jak w esach speszjal edyszyn)
                      Wolałbym te 60zł różnicy zainwestować w XT , albo ushera 9950 (choć tego też jeszcze dokładnie przesluchać muszę)

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                        żebyś się nie zdziwił
                        ze co?? niema z nich basu??
                        Wolałbym te 60zł różnicy zainwestować w XT
                        ale wlasnie HX16 to ten sam HDS tylko ze z XT zamiast DXem :P

Skomentuj

ze co?? niema z nich basu??
                          nie jakoś specjalnie dużo :)

ale wlasnie HX16 to ten sam HDS tylko ze z XT zamiast DXem :P
                          jak widze hx to już z góry zakładam że tam 18 jest

Skomentuj

tyle że Ex lepiej wizualnie pasuje do scana pierścieniowego (tak jak w esach speszjal edyszyn)
                            Ex pasuje do niego jak zaraza (wizualnie) tylko szkoda, że kosztuje ponad 1000zł/szt. :mrgreen:
                            Wolałbym te 60zł różnicy zainwestować w XT , albo ushera 9950 (choć tego też jeszcze dokładnie przesluchać muszę)
                            XT do EXCL (7.5")
                            a
                            9950 do 8945"A" albo "P" (z korektorem fazy)
                            Piękne parki. :wink:

Skomentuj

Czaruję...
                            X