Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Projekt zwrotnicy GTC 15/40/1 + SC 10 N
Collapse
X
-
widze ze ch-ki wpisywales recznie...
tak wiec na poczatku musisz sie upewnic czy wykresy sa wykonane w podobny sposob bo czesto zdaza sie ze jedni podaja SPL inni USPL oraz inne takie...
proponuje zmontowac ten filtr i posluchac bo moze sie zdazyc ze glosniki graja na roznym poziomie glosnosci.
a propos elementow. chyba niezamierzasz laczyc kondow aby otrzymac np 4,3uF?? postaraj sie uzywac standardowych wartosci - bedzie taniej
-
Zgadza się, ch-ki częstotliwościowe wpisywane ręcznie. Co do elementów, to zwróciłem na to uwagę. Można je dostać wszystkie w tym sklepie . Zamówię elementy i zobaczę jak to faktycznie zagra.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez maryushrZgadza się, ch-ki częstotliwościowe wpisywane ręcznie
proponuje zrobic jak najprostrze zwrotnice bo sam sie przekonalem ze nienajlepiej pokrywa sie taka symulacja z rzeczywistoscia. zamow wiecej elementow bo gwarantuje ze beda zmiany
Skomentuj
-
Widzę, że będzie nad czym dyskutować...
Impedancja mierzona była tylko dla GTC. Ta dla sc 10 n wklepana na żywca z ch-ki producenta (wiem partyzantka :cool: ). Mam ten głośnik w domu, mógłbym to pomierzyć, ale jak narazie nie wiem jak się to robi z wykorzystaniem SW. Najlepiej byłoby, gdyby ktoś udostępnił mi wiarygodne pomiary dla wysokotonowego. Pomiar impedancji GTC mam od mezcook'a za co mu bardzo dziękuję.
[ Dodano: 2007-11-10, 20:10 ]
Przemyślałem sprawę i doszedłem do wniosku, że zrobię JIG'a i sam pomierzę parametry głośników.
Nie chcę zakładać nowego tematu, a mam pytanie do tego urządzenia. Jest tam taki jeden rezystor 8 ohm 1% 20W bezindukcyjny, warto zainwestować i wydać na niego 18zł, czy jest jakieś tańsze, równie dobre rozwiązanie?
Skomentuj
-
jaki sens ma przedstawianie SAMYCH charakterystyk na osi?
jak chcecie wiedzieć czy zestaw jest prawidłowo zestrojony to musicie PRZEDEWSZYSTKIM patrzec na charakterystyki poza osią, 15, 30 , 45 stopni. jeśli dla tych przebiegów charakterystyka w miejscu podziału bedzie płaska lub niewiele od takiej odbiegała to znaczy ze macie prawidłowo zestrojoną faze . poza tym im głębcza dziura w miejscu podziału dla głośników podłączonych przeciwfazie (pojęcie względne ) tym lepsze zgranie fazowe.
Skomentuj
Skomentuj