Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

1szy Subwoofer z Waszą pomocą

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

1szy Subwoofer z Waszą pomocą

Witam wszystkich, którzy są chętni mi pomóc.

Na wstępie zaznaczę, że chciałbym wykonać ten projekt z Waszą pomocą ale to wcale nie oznacza, że oczekuję "prowadzenia za rączkę" i odwalania za mnie roboty - wiem, że jest to nierealne :) . Subwoofer ma być prezentem dla mojego brata.

- miejsce odsłuchowe

Pokój do 20m^2 (wymiar "na oko"), trudny akustycznie ze względu na 2.5 metrową wnękę w jednej ze ścian, która bezpośrednio prowadzi na przedpokój. Podłoga szwedzka, na całej długości ściany wschodniej zasłony.

- sprzęt

Ampli : Pioneer VSX 916 LINK
    Kolumny front : Norsk Audio .... stare ale jeszcze grają....jeszcze :) LINK
    Sub centralny i satelity od zestawu komputerowego .... i tu pewnie nastąpił gromki śmiech ... ale od czegoś chłopka musiał zacząć.

- założenia / oczekiwania

w 70% kino, reszta muza i TV ( C+) . Wiem, że zawsze trudno wypośrodkować parametry by spełnić takie wymagania...jednak brat lubi niski bas i myślę, że to trochę ratuje sytuacje. Jednak przy muzie też nie może być zbyt wysoki impuls - ale o tym później.

===============================================

Komponenty :

GŁOŚNIK : Visaton W 250 S wersja 8 Ohm

Najważniejsze dane:

Nennbelastbarkeit 100 W
    Musikbelastbarkeit 150 W
    Nennimpedanz Z 8 Ohm
    Mittlerer Schalldruckpegel 90 dB (1 W/1 m)
    Maximaler Hub 14 mm
    Resonanzfrequenz fs 31 Hz
    Gleichstromwiderstand Rdc 6,6 Ohm
    Mechanischer Q-Faktor Qms 1,88
    Elektrischer Q-Faktor Qes 0,39
    Gesamt-Q-Faktor Qts 0,32
    Äquivalentes Luftnachgiebigkeitsvolumen Vas 121 L

Wiem, że może nie jest to najlepszy głośnik do mojego projektu ale kupiłem go okazyjnie za 50zł i chcę go wykorzystać.

WZMACNIACZ :

Tu z pomocą przyszedł mi IREK ( pozdrawiam ) i sprzedał mi swój prototypowy wzmacniacz.

Parametry :

Moc znamionowa 150W/4 i 90W/8 (N-mosfet, LDO)
    wejscie niskopoziomowe 1xRCA
    volume
    plynna faza
    subsonic 24dB/okt
    regulowany filtr ze zmiana nachylenia 12/24dB/okt z wylacznikiem (pelne pasmo)
    autowlaczenie z wylacznikiem
    sygnalizacja CLIP
    limiter mocy
    ciche zal/wyl glosnika
    zabezpieczenie termiczne i zwarciowe

KABLE : jeszcze nie kupiłem ale myślę,że będą to standardowe kable z miedzi beztlenowej 2.5 mm . Chyba, że doradzicie inaczej

==============================================

OBUDOWA

W tym właśnie momencie zaczynają się schody. Mam parę koncepcji i przedstawię każdą z nich, a Was proszę wybranie najlepszej i ewentualną korekcję. Jest to mój pierwszy raz w symulowaniu obudowy, także na tym przykładzie chciałbym się tego nauczyć. Przeczytałem arty na diyaudio i audiomanii dotyczące programów WinISD, Boxism, a także liczenia ze wzorów i zabrałem się do pracy. Oto efekty

Opcja 1 - wzory

QB3 : Vb= 48,4 l , fb= 37,2 Hz , średnica BR= 10cm, długość 28cm

SBB4 : Vb= 55 l , fb= 31 Hz , średnica BR= 10cm, długość 37cm

Opcja 2 - Boxsim

Program Visatona, tak więc myślę, że najbardziej miarodajny. Na stronie producenta zalecane objętości obudowy od 50 do 100 l. Wszystkie symulacje bez wytłumienia z zaznaczonymi dwoma filtrami dolnoprzepustowymi 12 db/Okt 100Hz.

Próbowałem 3 możliwości :

Niebieski : 60l , 39Hz
    Zielony : 70l , 37Hz
    Czerwony: 65l, 36Hz

cha-ka częst. i impedancji

natężenie max

cha-ki częst. i impedancji poszczególnych przetworników przed i za filtrem

I dodatkowe 2 możliwości :

Niebieski: 55l, 31Hz
    Zielony : 55l, 39Hz

cha-ka częst. i impedancji

natężenie max

cha-ki częst. i impedancji poszczególnych przetworników przed i za filtrem

Opcja 3 - WinISD

bez filtrów, ustawienia według poradnika, podawana moc 90W

Czerwony: 55l, 35Hz
    Zielony: 60l, 36Hz
    Żółty: 50l, 40Hz

==============================================

To by było na tyle z moich trochę długich rozważań / obliczeń / planów. Proszę wybierzcie najlepszą opcję i ewentualnie skorygujcie błędy, ponieważ ja w tej materii jestem kompletnie niedoświadczony. Mile widziane również własne wizje skonfigurowania obudowy. Jak widać troszkę pracy w to włożyłem by nie zawracać Wam zbyt mocno głowy także liczę na Waszą pomoc.

Pozdrawiam Andrew

http://www.visaton.de/en/chassis_zub...n/w250s_8.html
    50 l ; 1x BR 14.70
    70 l ; 1x BR 14.70 (length 13 cm)
    100 l ; 1x BR 14.70 (length 11 cm)
    BR 14.70 ----> http://www.visaton.de/en/chassis_zub...ehoer/143.html

Skomentuj

Witam

Powiem szczerze, że spodziewałem się nieco bardziej rozbudowanej wypowiedzi niż to co jest na stronie producenta, tym bardziej, że starałem się opisać wszystko dokładnie. Zasymulowałem dane ze strony producenta już wcześniej i dla objętości 70 l przy strojeniu ok 40 Hz impuls wynosił 15 ms, natomiast przy 100 l i strojeniu na ok 34 Hz impuls osiągał wartość 20,5 ms ...... chyba "troszkę" za dużo z tego co się orientuje. Ale oczywiście mogę się mylić także czekam na dalsze sugestie

Pozdrawiam Andrew

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
        ladniejszy i tanszy kupisz w polinku

andrew_audio, skoro producent podaje minimalna skrzynie 50 litrow to ja bym ja wybral. taka pojemnosc bylaby juz uzyteczna dla glosnika 12" wiec bym nie ryzykowal wiekszych pojemnosci...

Skomentuj

a czy strojenie w głównej mierze do kina domowego (tak jak pisałem 70 na poziomie 46Hz nie jest zbyt wysokie ? Bo z tego BR właśnie takie strojenie wychodzi. Czy może zastosować tak jak Pawle mówisz 50 l skrzynie ale z niższym strojeniem ?

Skomentuj

No właśnie...ten sub ma służyć głównie do kina więc potrzeba niskości. Znajomy miał w250 w 60 litrach i z jego relacji wynikało że grało to dynamicznie, bez oznak zamulania. Tak więc myśle że w 70 litrach nie powinno być jeszcze tak źle, a zejście powinno sie poprawić.

Skomentuj

andrew_audio, a czy masz juz ten glosnik?:) srednio sie nadaje do kina... mysle ze nawet poczciwy tonsil 20.80.2 (nawet 2sztuki) [jest w poromocji] zrobi wiecej zamieszania:)

Skomentuj

mIKI głośnik już mam - kupiłem go okazyjnie za 50 zł, także chciałbym go wykorzystać. Tak jak wspominałem będzie to prezent, także nie chce szaleć z kosztami. Tym bardziej, że w niedalekiej przyszłości planuje sklecić coś dla siebie .... ale to już będzie całkiem inna historia :)

Skomentuj

andrew_audio, to daj te 60 - 65L + troche wytlumienia, i powinno byc okey, a strojenie dobralbym na sluch i wybral najlepsza opcje bo naprawde roznie to bywa. glosnik nie jest typowo do suba, a zwlaszcza kina ale mocny piec powinien cos z niego wyciagnac.
                  no i najwazneijsze to pobawic sie ustawieniem go w pokoju bo nie zawsze opcja ktora pokazales bedzie najlesza.

ogolnie musze cie pochwalic bo ladnie sie przygotowales do tematu i nie poszedles na latwizne. dales cos z sebie i to sie liczy.

pozdrawiam.

Skomentuj

mIKI, fajnie,że dostrzegłeś mój wkład w przygotowania :)

Jeśli chodzi o suba to wstępnie przyjmuję objętość 65 l ... i chyba masz racje mówiąc, że strojenie trzeba będzie dobrać na słuch (mam nadzieje,że się uda). Co do wytłumienia to się zobaczy - zawsze z tym można pokombinować bo przecież głośnika na stałe nie będę przytwierdzał/przyklejał.

A teraz z trochę innej beczki zaczynam sie mocno zastanawiać czy nie kupić inny głośnik, ale to by zdecydowanie podniosło koszty inwestycji. Tak jak mówiłem będzie to prezent więc nie jestem do końca przekonany czy warto inwestować w to tyle kasy :| . Brat na pewno odczuje różnice w porównaniu z tym, co ma teraz ( subwoofer z zestawu komputerowego 5.1 Logitecha ) jednak nie chce też żeby powiedział mi coś w stylu " co ty mi za badziew zrobiłeś, który zamula przy muzyce i nie porusza flaków przy oglądaniu filmów" ..... ehhh znów jestem w kropce.

Reasumując

troszkę na to wszystko wydam : głośnik 50 zł, wzmachol ponad 200, wiórówka ok 60 zł, fornir ok 70 , myślałem o politurze + kleje i inne pomoce

jeśli bym chciał kupić jakiś lepszy przetwornik to zamiast 50 zł trzeba policzyć przynajmniej 300 :???:

Jeśli jednak powiecie,że uda się z tym Visatonem coś ciekawego osiągnąć to pozostanę przy tym co mam.

Skomentuj

Zamieszczone przez andrew_audio
                      tym bardziej, że starałem się opisać wszystko dokładnie.
                      chyba nie liczyłeś że podamy Ci dokladne miejsce ustawienia suba w pokoju co do 5cm ? :)
                      Zasymulowałem dane ze strony producenta już wcześniej i dla objętości 70 l przy strojeniu ok 40 Hz impuls wynosił 15 ms, natomiast przy 100 l i strojeniu na ok 34 Hz impuls osiągał wartość 20,5 ms ...... chyba "troszkę" za dużo z tego co się orientuje. Ale oczywiście mogę się mylić także czekam na dalsze sugestie
                      olej symulowany impuls w symulatorach który generalnie nic nam nie mówi o tym jak głośnik będzie grał.
                      100l to za dużo, oscylowałbym w 50-70 litrach.
                      ladniejszy i tanszy kupisz w polinku
                      chodziło mi raczej o to aby wiedział jakie są wymiary tego br, aby móc je przeliczyć :)
                      (swoją drogą dodam że te br-y na fotach wyglądają 10x lepiej niż w realu, miałem takie 2 i mimo iż wyglądały jakby kosztowały 2zł na allegro chodziły po 30-40 :) )
                      Co do strojenia - imho jedyna słuszna droga to strojenie na ucho.

[ Dodano: 2007-11-14, 19:02 ]
                      jeśli bym chciał kupić jakiś lepszy przetwornik to zamiast 50 zł trzeba policzyć przynajmniej 300 :???:
                      obserwując to co się dzieje na allegro bym się z Tobą spierał.
                      Tym bardziej że ten głośnik tak sobie średnio do wzmaka pasuje - wzmak ma przy 8R 90w więc niedużo w sumie jak na 10' suba.

Skomentuj

Myśle że ten głośniczek spokojnie sprzedasz na allegro za dobrą kase. Dożucisz później ile możesz i wtedy pomyśli sie nad najlepszym głośnikiem dla Ciebie Bo naprawde ten visaton bardziej mi sie widzi w jakimś 3-way niż w subie, tym bardziej do KD...

Skomentuj

Bez przesady, zaraz się okaże że tylko XLS się do kina nadaje, a to przecież nie prawda.

Skomentuj

Na siłe to i Arn 150 nada sie do kina :P Chodzi mi po prostu o to że w tej cenie są przetworniki które lepiej spełniają tą role :)

Skomentuj

za 50zł ?
                              Nawet jeśli go sprzeda to za ile, i ile będzie musiał dołożyć żęby wogóle cokolwiek kupić ?
                              Imho jak już ma ten głośnik to niech zrobi na nim suba , jak się nie spodoba to zawsze może sprzedać, a weźmie za niego napewno więcej niż za sam glośnik.

Skomentuj

W cenie nowego w250s :] A poza tym kto powiedział że on go musi sprzedawać za 50 złotych??

Skomentuj

Ja bym zrobil bude 50litrow brutto albo 40litrow netto zaleznie czy by mi sie ;liczyc nie chcialo. Na pewno nie wieksza bo po co druga pralka w domu to glosnik tylko 10cali. Zaden firmowy sub na 10calach nie ma wiecej niz 50litrow.

Skomentuj

Ale patrząc na 20 stke ushera gdzie zakreś zalecanych objętości wacha sie od 60 do 100 litrów, rozmiar zaczyna tracić na znaczeniu :P

Ps. Może to nie sub, ale o ile dobrze kojaże to Altusy 200 mają ponad 60 litrów a siedzi tam nic innego jak gdn 25/80

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver
                                      A poza tym kto powiedział że on go musi sprzedawać za 50 złotych??
                                      za tyle go kupił, za ile sprzeda - nie wiadomo, ale napewno nie za tyle ile kosztuje nowy.

Skomentuj

po pierwsze to dzięki za porady. Wszystkie przemyślałem i przeanalizowałem. Dziękuję

Panowie po tym co piszecie dochodzę do wniosku,że lepiej puścić ten głośnik na allegro za 100 -120 zł i dołożyć te 150 -200 zl do czegoś lepszego, bo nie jest to jakoś przerażająco większa suma,a z tego co piszecie to różnica może być znacząca....tak jak wspominałem nie chce zawieść brata ... Z tego względu, że wzamochol już do mnie jedzie to proszę o poradę co wybrać do tego właśnie wzmacniacza ( raczej myślę o 4 Ohm głośniku,ze względu na moc przy tej rezystancji - 150 W).

Jeśli dobrze rozumuję to proszę o sugestie, w sprawie zakupu innego głośnika (allegro bądź sklep internetowy).

Bo patrząc z drugiej strony to jeśli zrobię konstrukcję na tym przetworniku , tak jak radzi Paweł S , mIKI czy IREK (dziękuje chłopaki) to nie chcę sobie później w brodę pluć, że mogłem dołożyć parę zł i uzyskać o wiele lepszy efekt.

Wiem,że jestem niezdecydowany ..... ale po 1 chce spełnić brata i swoje oczekiwania, po 2gie chcę się czegoś nauczyć, a po 3cie nie chce wyrzucić pieniędzy w błoto ... no i po 4te nie chcę również sprzedawać tego suba w niedługim czasie... ma być to konstrukcja na lata - dlatego właśnie wolę dołożyć, jednak w granicach rozsądku - jak będę robił coś dla siebie to wtedy poszaleje :)

Pozdrawiam i zapraszam do dalszej dyskusji - Andrew

Skomentuj

Czaruję...
                                        X