Witam wszystkich, którzy są chętni mi pomóc.
Na wstępie zaznaczę, że chciałbym wykonać ten projekt z Waszą pomocą ale to wcale nie oznacza, że oczekuję "prowadzenia za rączkę" i odwalania za mnie roboty - wiem, że jest to nierealne :) . Subwoofer ma być prezentem dla mojego brata.
- miejsce odsłuchowe
Pokój do 20m^2 (wymiar "na oko"), trudny akustycznie ze względu na 2.5 metrową wnękę w jednej ze ścian, która bezpośrednio prowadzi na przedpokój. Podłoga szwedzka, na całej długości ściany wschodniej zasłony.

- sprzęt
Ampli : Pioneer VSX 916 LINK
Kolumny front : Norsk Audio .... stare ale jeszcze grają....jeszcze :) LINK
Sub centralny i satelity od zestawu komputerowego .... i tu pewnie nastąpił gromki śmiech ... ale od czegoś chłopka musiał zacząć.
- założenia / oczekiwania
w 70% kino, reszta muza i TV ( C+) . Wiem, że zawsze trudno wypośrodkować parametry by spełnić takie wymagania...jednak brat lubi niski bas i myślę, że to trochę ratuje sytuacje. Jednak przy muzie też nie może być zbyt wysoki impuls - ale o tym później.
===============================================
Komponenty :
GŁOŚNIK : Visaton W 250 S wersja 8 Ohm
Najważniejsze dane:
Nennbelastbarkeit 100 W
Musikbelastbarkeit 150 W
Nennimpedanz Z 8 Ohm
Mittlerer Schalldruckpegel 90 dB (1 W/1 m)
Maximaler Hub 14 mm
Resonanzfrequenz fs 31 Hz
Gleichstromwiderstand Rdc 6,6 Ohm
Mechanischer Q-Faktor Qms 1,88
Elektrischer Q-Faktor Qes 0,39
Gesamt-Q-Faktor Qts 0,32
Äquivalentes Luftnachgiebigkeitsvolumen Vas 121 L
Wiem, że może nie jest to najlepszy głośnik do mojego projektu ale kupiłem go okazyjnie za 50zł i chcę go wykorzystać.
WZMACNIACZ :
Tu z pomocą przyszedł mi IREK ( pozdrawiam ) i sprzedał mi swój prototypowy wzmacniacz.
Parametry :
Moc znamionowa 150W/4 i 90W/8 (N-mosfet, LDO)
wejscie niskopoziomowe 1xRCA
volume
plynna faza
subsonic 24dB/okt
regulowany filtr ze zmiana nachylenia 12/24dB/okt z wylacznikiem (pelne pasmo)
autowlaczenie z wylacznikiem
sygnalizacja CLIP
limiter mocy
ciche zal/wyl glosnika
zabezpieczenie termiczne i zwarciowe
KABLE : jeszcze nie kupiłem ale myślę,że będą to standardowe kable z miedzi beztlenowej 2.5 mm . Chyba, że doradzicie inaczej
==============================================
OBUDOWA
W tym właśnie momencie zaczynają się schody. Mam parę koncepcji i przedstawię każdą z nich, a Was proszę wybranie najlepszej i ewentualną korekcję. Jest to mój pierwszy raz w symulowaniu obudowy, także na tym przykładzie chciałbym się tego nauczyć. Przeczytałem arty na diyaudio i audiomanii dotyczące programów WinISD, Boxism, a także liczenia ze wzorów i zabrałem się do pracy. Oto efekty
Opcja 1 - wzory
QB3 : Vb= 48,4 l , fb= 37,2 Hz , średnica BR= 10cm, długość 28cm
SBB4 : Vb= 55 l , fb= 31 Hz , średnica BR= 10cm, długość 37cm
Opcja 2 - Boxsim
Program Visatona, tak więc myślę, że najbardziej miarodajny. Na stronie producenta zalecane objętości obudowy od 50 do 100 l. Wszystkie symulacje bez wytłumienia z zaznaczonymi dwoma filtrami dolnoprzepustowymi 12 db/Okt 100Hz.
Próbowałem 3 możliwości :
Niebieski : 60l , 39Hz
Zielony : 70l , 37Hz
Czerwony: 65l, 36Hz
cha-ka częst. i impedancji

natężenie max

cha-ki częst. i impedancji poszczególnych przetworników przed i za filtrem

I dodatkowe 2 możliwości :
Niebieski: 55l, 31Hz
Zielony : 55l, 39Hz

natężenie max

Opcja 3 - WinISD
bez filtrów, ustawienia według poradnika, podawana moc 90W
Czerwony: 55l, 35Hz
Zielony: 60l, 36Hz
Żółty: 50l, 40Hz

To by było na tyle z moich trochę długich rozważań / obliczeń / planów. Proszę wybierzcie najlepszą opcję i ewentualnie skorygujcie błędy, ponieważ ja w tej materii jestem kompletnie niedoświadczony. Mile widziane również własne wizje skonfigurowania obudowy. Jak widać troszkę pracy w to włożyłem by nie zawracać Wam zbyt mocno głowy także liczę na Waszą pomoc.
Pozdrawiam Andrew
Na wstępie zaznaczę, że chciałbym wykonać ten projekt z Waszą pomocą ale to wcale nie oznacza, że oczekuję "prowadzenia za rączkę" i odwalania za mnie roboty - wiem, że jest to nierealne :) . Subwoofer ma być prezentem dla mojego brata.
- miejsce odsłuchowe
Pokój do 20m^2 (wymiar "na oko"), trudny akustycznie ze względu na 2.5 metrową wnękę w jednej ze ścian, która bezpośrednio prowadzi na przedpokój. Podłoga szwedzka, na całej długości ściany wschodniej zasłony.

- sprzęt
Ampli : Pioneer VSX 916 LINK
Kolumny front : Norsk Audio .... stare ale jeszcze grają....jeszcze :) LINK
Sub centralny i satelity od zestawu komputerowego .... i tu pewnie nastąpił gromki śmiech ... ale od czegoś chłopka musiał zacząć.
- założenia / oczekiwania
w 70% kino, reszta muza i TV ( C+) . Wiem, że zawsze trudno wypośrodkować parametry by spełnić takie wymagania...jednak brat lubi niski bas i myślę, że to trochę ratuje sytuacje. Jednak przy muzie też nie może być zbyt wysoki impuls - ale o tym później.
===============================================
Komponenty :
GŁOŚNIK : Visaton W 250 S wersja 8 Ohm
Najważniejsze dane:
Nennbelastbarkeit 100 W
Musikbelastbarkeit 150 W
Nennimpedanz Z 8 Ohm
Mittlerer Schalldruckpegel 90 dB (1 W/1 m)
Maximaler Hub 14 mm
Resonanzfrequenz fs 31 Hz
Gleichstromwiderstand Rdc 6,6 Ohm
Mechanischer Q-Faktor Qms 1,88
Elektrischer Q-Faktor Qes 0,39
Gesamt-Q-Faktor Qts 0,32
Äquivalentes Luftnachgiebigkeitsvolumen Vas 121 L
Wiem, że może nie jest to najlepszy głośnik do mojego projektu ale kupiłem go okazyjnie za 50zł i chcę go wykorzystać.
WZMACNIACZ :
Tu z pomocą przyszedł mi IREK ( pozdrawiam ) i sprzedał mi swój prototypowy wzmacniacz.
Parametry :
Moc znamionowa 150W/4 i 90W/8 (N-mosfet, LDO)
wejscie niskopoziomowe 1xRCA
volume
plynna faza
subsonic 24dB/okt
regulowany filtr ze zmiana nachylenia 12/24dB/okt z wylacznikiem (pelne pasmo)
autowlaczenie z wylacznikiem
sygnalizacja CLIP
limiter mocy
ciche zal/wyl glosnika
zabezpieczenie termiczne i zwarciowe
KABLE : jeszcze nie kupiłem ale myślę,że będą to standardowe kable z miedzi beztlenowej 2.5 mm . Chyba, że doradzicie inaczej
OBUDOWA
W tym właśnie momencie zaczynają się schody. Mam parę koncepcji i przedstawię każdą z nich, a Was proszę wybranie najlepszej i ewentualną korekcję. Jest to mój pierwszy raz w symulowaniu obudowy, także na tym przykładzie chciałbym się tego nauczyć. Przeczytałem arty na diyaudio i audiomanii dotyczące programów WinISD, Boxism, a także liczenia ze wzorów i zabrałem się do pracy. Oto efekty
Opcja 1 - wzory
QB3 : Vb= 48,4 l , fb= 37,2 Hz , średnica BR= 10cm, długość 28cm
SBB4 : Vb= 55 l , fb= 31 Hz , średnica BR= 10cm, długość 37cm
Opcja 2 - Boxsim
Program Visatona, tak więc myślę, że najbardziej miarodajny. Na stronie producenta zalecane objętości obudowy od 50 do 100 l. Wszystkie symulacje bez wytłumienia z zaznaczonymi dwoma filtrami dolnoprzepustowymi 12 db/Okt 100Hz.
Próbowałem 3 możliwości :
Niebieski : 60l , 39Hz
Zielony : 70l , 37Hz
Czerwony: 65l, 36Hz

natężenie max

I dodatkowe 2 możliwości :
Niebieski: 55l, 31Hz
Zielony : 55l, 39Hz

natężenie max

Opcja 3 - WinISD
bez filtrów, ustawienia według poradnika, podawana moc 90W
Czerwony: 55l, 35Hz
Zielony: 60l, 36Hz
Żółty: 50l, 40Hz

To by było na tyle z moich trochę długich rozważań / obliczeń / planów. Proszę wybierzcie najlepszą opcję i ewentualnie skorygujcie błędy, ponieważ ja w tej materii jestem kompletnie niedoświadczony. Mile widziane również własne wizje skonfigurowania obudowy. Jak widać troszkę pracy w to włożyłem by nie zawracać Wam zbyt mocno głowy także liczę na Waszą pomoc.
Pozdrawiam Andrew
Skomentuj