Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

1szy Subwoofer z Waszą pomocą

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez andrew_audio
    Z tego względu, że wzamochol już do mnie jedzie to proszę o poradę co wybrać do tego właśnie wzmacniacza ( raczej myślę o 4 Ohm głośniku,ze względu na moc przy tej rezystancji - 150 W).
    8, no może jakieś mało prądożerne 10 cali.

[ Dodano: 2007-11-15, 08:17 ]
    Tak swoją drogą - kto z Was miał tego w250s ? :)

Skomentuj

takero, co proponujesz konkretnie ?

Jak przyjadę z pracy podam pare propozycji głośników.

Pozdrawiam

EDIT:

domyślam się,że nie jest to głośnik który potrzebuje mało mocy .... ale myślę,że cena jest kusząca

1

2

bo ten z kolei będzie już "przetyrany" skoro grał w samochodzie

3

[ Dodano: 2007-11-15, 12:57 ]
      prócz tego facet posiada również bsw 104II za 209 zł . Czy Waszym zdaniem któryś z w.w głośników będzie lepszą propozycją zakładając, że użyję wzmacniacza, o którym była mowa ?

Ps. nie mogłem już zrobić edycji.

[ Dodano: 2007-11-15, 13:20 ]
      jeszcze jedna ewentualność to Beyma 12BR70 . Sub FPP Fana na tym głośniku jest napędzany na jednej końcówce mocy TDA 7294 (90W przy 8OHm) i z tego co pisze jest bardzo zadowolony .

Skomentuj

bierz bsw 124II i bedzie pozamiatane!

Skomentuj

mIKI, jeśli wzmak będzie sobie radził z tym głośnikiem, to go biorę od ręki bo jest w BAAARRDZO dobrej cenie .

A teraz jadę do pracy bo klienci czekają...oj diyaudio wciąga :P

[ Dodano: 2007-11-15, 14:13 ]
          po konsultacjach z Irkiem i facetem, który te głośniki sprzedaje zamówiłem BSW 124 II..... tak jak powiedział mIKI, - będzie pozamiatane :)

Z tym Ravemasterem nie będzie problemów z wyborem obudowy i strojeniem , bo jest na nim trochę bardzo przyzwoitych konstrukcji . A przede wszystkim zbudowany na nim sub spełni wszystkie wymagania o jakich pisałem .

A teraz już naprawdę jadę do pracy :P

Skomentuj

tylko nie wiem jak 150w go napędzi... Bądźmy dobrej myśli.
            Z tym że tak czy inaczej do 12 cali lepszy byłby 300w Panel Irka.

Skomentuj

takero, mogę tylko powołać się na rozmowy z Irkiem, który jednoznacznie stwierdził, że wszystko będzie ok i wzmak sobie poradzi. Uwierz mi, że ja też jesem dobrej myśli. Oczywiście wszystko opiszę, ponieważ w nadchodzącym tygodniu zaczynam budowę.

PS. Wzmak leży obok i szczerzy do mnie zęby radiatora :)

Skomentuj

To się okaże :) Narazie nie ma co dywagować - przyjdzie głośnik, podłączysz i będziesz wiedział :)

Skomentuj

Wg. mnie do kina BSW słabo sie nadaje... ale do muzyki jak najbardziej :wink:

Skomentuj

Witam Panowie .

Trochę czasu upłynęło od moich ostatnich "rozważań" na tym forum, jednak czasu tego nie zmarnowałem. Oto poniżej przestawiam projekt mojej konstrukcji na głośniku, na którego się ostatecznie zdecydowałem - czyli BSW 124 II .

( parametry )

OBUDOWA :

Wiem, że sześcian może nastręczyć wielu kłopotów konstrukcyjnych ale myślę,ze sobie z nimi poradziłem. Z resztą taka forma najbardziej mi odpowiada do suba .

długość boku zewnętrznego : 42,0 cm
                    długość boku wewnętrznego : 37,6 cm
                    grubość ścianki MDF : 2,2 cm
                    Objętość wewnętrzna : 53,2 l

Z racji tego,że głośnik będzie na frontowej ściance, będzie ona podwójna. Dodatkowo uzyska efekt frezu. Tak więc kanapka będzie składać się z płyty 22mm + ok 15mm ( w zależności jaka grubość będzie w sklepie). Tej "kanapki" nie uwzględniłem podając wymiary powyżej. Całość klejona na Vikol za pomocą ścisków... dlatego raczej obejdzie się bez wkrętów.... chyba, że radzicie dać ze 2 na każdy bok ?

Dlaczego 53 l ?

Założyłem, że głośnik, wzmocnienia, wzmacniacz oraz BR zabiorą ok 5 l , więc realny litraż będzie wynosił ok 48l. Jeśli okaże się zbyt dużo to zawszę będę miał "pole do manewru".

STROJENIE :

Zważywszy na to, iż ma być to sub zarówno do kina jak i muzyki ( jak sie ostatnio okazało w większej mierze do muzyki ) nie chciałem szaleć ze zbyt niskim strojeniem.

Strojenie wynosi : 35 Hz

Średnica BR : 10,0 cm
                    Długość BR : 31,5 cm

BR będzie posiadał na obu stronach profile, natomiast skierowany będzie w podłogę dla zniwelowania ewentualnych świstów. Umieszczając BR starałem stosować zasadę, że wylot BR nie powinien być w mniejszej odległości od którejkolwiek ze ścian, niż 1/2 jego długości.

Jak to ma się do charakterystyk ? A no tak :

f3 na poziomie ok 38 Hz
                    f6 na poziomie ok 32 Hz
                    O Group Delay lepiej nie mówić, bo tak jak wszyscy zgodnie sądzą w WinIsd jest ono niemiarodajne ... na szczęście :)

WYTŁUMIENIE :

Będzie.... ale bardzo znikome - zawsze można dołożyć.

WZMOCNIENIE i ROZKŁAD :

Wzmocnienie jedno, a porządne - ze względu na małą ilość miejsca w środku oraz na to, iż głośnik ma wentylowaną cewkę ( dzięki mIKI za poradę :) ) zdecydowałem się na takie rozwiązanie :

tak jak widać na tych BARDZO POGLĄDOWYCH rysunkach (a przynajmniej mam taką nadzieję,ze widać )
                    - przestrzeń za głośnikiem jest wolna, z uwagi na to,ze BR nie jest symetrycznie na środku. - sam BR jest również w pewnej odległości od wzmacniacza ( w praktyce będzie to ok 5cm.
                    - wzmocnienie będzie z płyty wiórowej, w której wywiercę otwory. Otwory będą miały wygładzone krawędzie, natomiast wzmocnienie będzie usztywniać 3 ścianki ( boczne i górną )

Zastanawiam się również czy nie poprowadzić wzmocnienia również na dolnej ściance.

WYKOŃCZENIE :

To jeszcze kwestia otwarta, mam jeszcze sporo czasu by podjąć tą decyzję. Z pewnością będzie to fornir, ale zobaczymy na wierzch położę politurę czy zwykły lakier. Sub będzie czarny - cały . Głośnik oczywiście też pomaluje - sprayem. Na dolną ściankę przymocuje dość duże nóżki / kolce ( ok 5 cm ) z tego względu, że jest na niej BR.

CIEKAWOSTKA / PYTANIE :

Ktoś z innego forum poradził mi, żebym zrobił do tego głośnika budę na 50 l i stroił na 32 Hz Gość również ma swoją konstrukcje na tym przetworniku, jednak o innych parametrach. Do takich wniosków doszedł po rozmowie z "poważanymi" użytkownikami innych forum. Wiem, że na tym forum podawano max budę 45- 48 l .... czasem 50 ALE NIE Z TAKIM STROJENIEM ). F3 w takim układzie wynosi 49 Hz, f6 = 30.7 Hz, br dlugości 38,5 cm ( średnica 10 cm)

Co Wy na to ?

================================================== =

To by było na tyle chyba. Proszę o konstruktywne uwagi i porady odnośnie mojego planu budowy.

Pozdrawiam Andrew

[ Dodano: 2007-11-21, 17:57 ]
                    Nie ukrywam, że zależy mi na odpowiedziach - bo w zasadzie czekam tylko na akceptacje projektu lub ewentualne rady i jadę kupić mdf.

Skomentuj

Jak na razie to mialem w rekach tylko jeden glosnik ktory potrafil zejsc do 30hz -6dB i byla to pierwsza wersja Beymy Power12 przy strojeniu parwie 40hz bo nziej nie bylo sensu. No ale niektorzy lubia WinIsd i ciesza sie tym co im obiecuje.
                      No wiec jesli jestesmy przy WinIsd to moj alpiard SW803Z w symulacji schodzi ponizej 20hz :)

Skomentuj

Czyli wszystkie testy i symulacje nie mają sensu? :shock: Wiem że symulatory to tylko programy i nie wolno im wierzyć ale że aż tak?
                        Zamieszczone przez irek
                        Jak na razie to mialem w rekach tylko jeden glosnik ktory potrafil zejsc do 30hz -6dB i byla to pierwsza wersja Beymy Power12
                        Trochę nie chce mi się wierzyć, bo to by burzyło... Nie wiem jak to ująć... cały porządek dotychczasowego świata...

Skomentuj

andrew_audio, nie no - full profi :)
                          widzę że się naprawdę starasz i bardzo mnie to cieszy - nie często się tu to widzi :)
                          Co do strojenia to jeszcze pobawiłbym się z nim - "na ucho".

Skomentuj

takero, dziękuje :)

Czyli Panowie mam rozumieć,ze mogę jutro jechać do Leroy Merlin po płyty MDF i mogą mi je od razu dociąć na wymiar pasujący do moich obliczeń ? Jeśli tak to cieszę się bardzo, bo to wcale nie jest takie "straszne" jak sie trochę o tym poczyta.

W zasadzie wczoraj kupiłem wszystkie potrzebne materiały - brakuje mi mdfu i,,,,,, "tylko" głośnika :P.... ale to już niedługo.

pozdrawiam Andrew

PS !!!

Jaka odległość jest od tylnej ścianki obręczy koszta do końca magnesu w tym BSW ??? Nigdzie nie mogę znaleźć tego info

Skomentuj

andrew_audio, tak jak mowielm Ci na gg, smialo mozesz skladac taka obudowe. Strojeniem sie nie martw, zawsze mozna zmienic wg uznania
                              bedzie dobrze!:)

Skomentuj

1. Panowie nie będzie problemu jeśli rura BR będzie w odległości 4 cm o trafo ?

2. Nie mogę znaleźć rurki pcv o średnicy 10cm .... każdy sprzedawca robi duże oczy i mówi, że jest albo 9cm albo 11

3. Przyjechały dziś BR ..... nawet sie nie spodziewałem,że będą to tak duże "krowy" :P

i Zaraz mam pytanie odnośnie BR. nad kołnierzem jest 8 cienkich wypustek - domyślam sie ,że służą one do montażu i zapewne otwór montażowy robi się pod ich wymiar. Tylko zastanawiam się, czy to się będzie sztywno trzymało płyty i jaki sposób mocowania takiego BR będzie najlepszy ( klej na wewnętrzną część kołnierza, która będzie stykała się z fornirem obudowy ? )

Jest to taki -> http://www.alphard.pl/product/647/87

Skomentuj

1. Panowie nie będzie problemu jeśli rura BR będzie w odległości 4 cm o trafo ?
                                  wlot w srodku obudowy?? jezeli tak to moga byc problemy, ale niemusza

2. Nie mogę znaleźć rurki pcv o średnicy 10cm .... każdy sprzedawca robi duże oczy i mówi, że jest albo 9cm albo 11
                                  bo nam zalezy na srednicy wewnetrznej a w rurkach PCV podaje sie srednice zewnetrzna. kupuj 11cm

Tylko zastanawiam się, czy to się będzie sztywno trzymało płyty i jaki sposób mocowania takiego BR będzie najlepszy
                                  montujesz to na wcisk. w wiekszosci przypadkow wystarcza dobre docisniecie ale dla pewnosci mozesz dac odrobine kleju/silikonu dla uszczelnienia (niekoniecznie do zamocowania)

Skomentuj

Pawel S.

1 .

Zobacz 8 postów wyżej na 3ci rysunek poglądowy. Przy wylocie jest zachowana odległość od ścianek - tu nie ma problemu. Bardziej martwiłem się o to czy rurka pcv ( jej prosty odcinek) nie jest zbyt blisko nagrzewającego się trafo. (a przynajmniej tak mi sie wydaje, że się nagrzewa i może to stanowić problem - jeśli nie to proszę wyprowadź mnie z błędu :) )

2.

Ale nawet jeśli rura ma podaną średnice zewnętrzną to nie ma przecież ona 1cm grubości. Sprawdzę to wszystko suwmiarką jak będę w sklepie

3.

Dzięki za radę .

Pozdrawiam

Skomentuj

Zobacz 8 postów wyżej na 3ci rysunek poglądowy
                                      no to powinno byc OK. o trafo raczej bym sie nie martwil. przeciez jak wlejez wrzatek do kanalizacji to nic sie nie dzieje :P

Ale nawet jeśli rura ma podaną średnice zewnętrzną to nie ma przecież ona 1cm grubości
                                      niepamietam ile ma dokladnie ale wiem ze pasuje

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                        niepamietam ile ma dokladnie ale wiem ze pasuje
                                        wlasnie zmierzylem, dokladnie 106mm w srodku, jesli to za duzo to poszukaj rury w kolorze pomaranczowym, maja czesto grubsze scianki i co za tym idzie mniejsza srednice wewn.

Skomentuj

ok - dziś zrobię rajd po sklepach z suwmiarką w ręku . Dzięki panowie

Skomentuj

Czaruję...
                                          X