Z tego względu, że wzamochol już do mnie jedzie to proszę o poradę co wybrać do tego właśnie wzmacniacza ( raczej myślę o 4 Ohm głośniku,ze względu na moc przy tej rezystancji - 150 W).
8, no może jakieś mało prądożerne 10 cali.
[ Dodano: 2007-11-15, 08:17 ]
Tak swoją drogą - kto z Was miał tego w250s ? :)
[ Dodano: 2007-11-15, 12:57 ]
prócz tego facet posiada również bsw 104II za 209 zł . Czy Waszym zdaniem któryś z w.w głośników będzie lepszą propozycją zakładając, że użyję wzmacniacza, o którym była mowa ?
Ps. nie mogłem już zrobić edycji.
[ Dodano: 2007-11-15, 13:20 ]
jeszcze jedna ewentualność to Beyma 12BR70 . Sub FPP Fana na tym głośniku jest napędzany na jednej końcówce mocy TDA 7294 (90W przy 8OHm) i z tego co pisze jest bardzo zadowolony .
mIKI, jeśli wzmak będzie sobie radził z tym głośnikiem, to go biorę od ręki bo jest w BAAARRDZO dobrej cenie .
A teraz jadę do pracy bo klienci czekają...oj diyaudio wciąga :P
[ Dodano: 2007-11-15, 14:13 ]
po konsultacjach z Irkiem i facetem, który te głośniki sprzedaje zamówiłem BSW 124 II..... tak jak powiedział mIKI, - będzie pozamiatane :)
Z tym Ravemasterem nie będzie problemów z wyborem obudowy i strojeniem , bo jest na nim trochę bardzo przyzwoitych konstrukcji . A przede wszystkim zbudowany na nim sub spełni wszystkie wymagania o jakich pisałem .
takero, mogę tylko powołać się na rozmowy z Irkiem, który jednoznacznie stwierdził, że wszystko będzie ok i wzmak sobie poradzi. Uwierz mi, że ja też jesem dobrej myśli. Oczywiście wszystko opiszę, ponieważ w nadchodzącym tygodniu zaczynam budowę.
PS. Wzmak leży obok i szczerzy do mnie zęby radiatora :)
Trochę czasu upłynęło od moich ostatnich "rozważań" na tym forum, jednak czasu tego nie zmarnowałem. Oto poniżej przestawiam projekt mojej konstrukcji na głośniku, na którego się ostatecznie zdecydowałem - czyli BSW 124 II .
Wiem, że sześcian może nastręczyć wielu kłopotów konstrukcyjnych ale myślę,ze sobie z nimi poradziłem. Z resztą taka forma najbardziej mi odpowiada do suba .
długość boku zewnętrznego : 42,0 cm
długość boku wewnętrznego : 37,6 cm
grubość ścianki MDF : 2,2 cm
Objętość wewnętrzna : 53,2 l
Z racji tego,że głośnik będzie na frontowej ściance, będzie ona podwójna. Dodatkowo uzyska efekt frezu. Tak więc kanapka będzie składać się z płyty 22mm + ok 15mm ( w zależności jaka grubość będzie w sklepie). Tej "kanapki" nie uwzględniłem podając wymiary powyżej. Całość klejona na Vikol za pomocą ścisków... dlatego raczej obejdzie się bez wkrętów.... chyba, że radzicie dać ze 2 na każdy bok ?
Dlaczego 53 l ?
Założyłem, że głośnik, wzmocnienia, wzmacniacz oraz BR zabiorą ok 5 l , więc realny litraż będzie wynosił ok 48l. Jeśli okaże się zbyt dużo to zawszę będę miał "pole do manewru".
STROJENIE :
Zważywszy na to, iż ma być to sub zarówno do kina jak i muzyki ( jak sie ostatnio okazało w większej mierze do muzyki ) nie chciałem szaleć ze zbyt niskim strojeniem.
Strojenie wynosi : 35 Hz
Średnica BR : 10,0 cm
Długość BR : 31,5 cm
BR będzie posiadał na obu stronach profile, natomiast skierowany będzie w podłogę dla zniwelowania ewentualnych świstów. Umieszczając BR starałem stosować zasadę, że wylot BR nie powinien być w mniejszej odległości od którejkolwiek ze ścian, niż 1/2 jego długości.
Jak to ma się do charakterystyk ? A no tak :
f3 na poziomie ok 38 Hz
f6 na poziomie ok 32 Hz
O Group Delay lepiej nie mówić, bo tak jak wszyscy zgodnie sądzą w WinIsd jest ono niemiarodajne ... na szczęście :)
WYTŁUMIENIE :
Będzie.... ale bardzo znikome - zawsze można dołożyć.
WZMOCNIENIE i ROZKŁAD :
Wzmocnienie jedno, a porządne - ze względu na małą ilość miejsca w środku oraz na to, iż głośnik ma wentylowaną cewkę ( dzięki mIKI za poradę :) ) zdecydowałem się na takie rozwiązanie :
tak jak widać na tych BARDZO POGLĄDOWYCH rysunkach (a przynajmniej mam taką nadzieję,ze widać )
- przestrzeń za głośnikiem jest wolna, z uwagi na to,ze BR nie jest symetrycznie na środku. - sam BR jest również w pewnej odległości od wzmacniacza ( w praktyce będzie to ok 5cm.
- wzmocnienie będzie z płyty wiórowej, w której wywiercę otwory. Otwory będą miały wygładzone krawędzie, natomiast wzmocnienie będzie usztywniać 3 ścianki ( boczne i górną )
Zastanawiam się również czy nie poprowadzić wzmocnienia również na dolnej ściance.
WYKOŃCZENIE :
To jeszcze kwestia otwarta, mam jeszcze sporo czasu by podjąć tą decyzję. Z pewnością będzie to fornir, ale zobaczymy na wierzch położę politurę czy zwykły lakier. Sub będzie czarny - cały . Głośnik oczywiście też pomaluje - sprayem. Na dolną ściankę przymocuje dość duże nóżki / kolce ( ok 5 cm ) z tego względu, że jest na niej BR.
CIEKAWOSTKA / PYTANIE :
Ktoś z innego forum poradził mi, żebym zrobił do tego głośnika budę na 50 l i stroił na 32 Hz Gość również ma swoją konstrukcje na tym przetworniku, jednak o innych parametrach. Do takich wniosków doszedł po rozmowie z "poważanymi" użytkownikami innych forum. Wiem, że na tym forum podawano max budę 45- 48 l .... czasem 50 ALE NIE Z TAKIM STROJENIEM ). F3 w takim układzie wynosi 49 Hz, f6 = 30.7 Hz, br dlugości 38,5 cm ( średnica 10 cm)
To by było na tyle chyba. Proszę o konstruktywne uwagi i porady odnośnie mojego planu budowy.
Pozdrawiam Andrew
[ Dodano: 2007-11-21, 17:57 ]
Nie ukrywam, że zależy mi na odpowiedziach - bo w zasadzie czekam tylko na akceptacje projektu lub ewentualne rady i jadę kupić mdf.
Jak na razie to mialem w rekach tylko jeden glosnik ktory potrafil zejsc do 30hz -6dB i byla to pierwsza wersja Beymy Power12 przy strojeniu parwie 40hz bo nziej nie bylo sensu. No ale niektorzy lubia WinIsd i ciesza sie tym co im obiecuje.
No wiec jesli jestesmy przy WinIsd to moj alpiard SW803Z w symulacji schodzi ponizej 20hz :)
andrew_audio, nie no - full profi :)
widzę że się naprawdę starasz i bardzo mnie to cieszy - nie często się tu to widzi :)
Co do strojenia to jeszcze pobawiłbym się z nim - "na ucho".
Czyli Panowie mam rozumieć,ze mogę jutro jechać do Leroy Merlin po płyty MDF i mogą mi je od razu dociąć na wymiar pasujący do moich obliczeń ? Jeśli tak to cieszę się bardzo, bo to wcale nie jest takie "straszne" jak sie trochę o tym poczyta.
W zasadzie wczoraj kupiłem wszystkie potrzebne materiały - brakuje mi mdfu i,,,,,, "tylko" głośnika :P.... ale to już niedługo.
pozdrawiam Andrew
PS !!!
Jaka odległość jest od tylnej ścianki obręczy koszta do końca magnesu w tym BSW ??? Nigdzie nie mogę znaleźć tego info
1. Panowie nie będzie problemu jeśli rura BR będzie w odległości 4 cm o trafo ?
2. Nie mogę znaleźć rurki pcv o średnicy 10cm .... każdy sprzedawca robi duże oczy i mówi, że jest albo 9cm albo 11
3. Przyjechały dziś BR ..... nawet sie nie spodziewałem,że będą to tak duże "krowy" :P
i Zaraz mam pytanie odnośnie BR. nad kołnierzem jest 8 cienkich wypustek - domyślam sie ,że służą one do montażu i zapewne otwór montażowy robi się pod ich wymiar. Tylko zastanawiam się, czy to się będzie sztywno trzymało płyty i jaki sposób mocowania takiego BR będzie najlepszy ( klej na wewnętrzną część kołnierza, która będzie stykała się z fornirem obudowy ? )
1. Panowie nie będzie problemu jeśli rura BR będzie w odległości 4 cm o trafo ?
wlot w srodku obudowy?? jezeli tak to moga byc problemy, ale niemusza
Zamieszczone przez andrew_audio
2. Nie mogę znaleźć rurki pcv o średnicy 10cm .... każdy sprzedawca robi duże oczy i mówi, że jest albo 9cm albo 11
bo nam zalezy na srednicy wewnetrznej a w rurkach PCV podaje sie srednice zewnetrzna. kupuj 11cm
Zamieszczone przez andrew_audio
Tylko zastanawiam się, czy to się będzie sztywno trzymało płyty i jaki sposób mocowania takiego BR będzie najlepszy
montujesz to na wcisk. w wiekszosci przypadkow wystarcza dobre docisniecie ale dla pewnosci mozesz dac odrobine kleju/silikonu dla uszczelnienia (niekoniecznie do zamocowania)
Zobacz 8 postów wyżej na 3ci rysunek poglądowy. Przy wylocie jest zachowana odległość od ścianek - tu nie ma problemu. Bardziej martwiłem się o to czy rurka pcv ( jej prosty odcinek) nie jest zbyt blisko nagrzewającego się trafo. (a przynajmniej tak mi sie wydaje, że się nagrzewa i może to stanowić problem - jeśli nie to proszę wyprowadź mnie z błędu :) )
2.
Ale nawet jeśli rura ma podaną średnice zewnętrzną to nie ma przecież ona 1cm grubości. Sprawdzę to wszystko suwmiarką jak będę w sklepie
wlasnie zmierzylem, dokladnie 106mm w srodku, jesli to za duzo to poszukaj rury w kolorze pomaranczowym, maja czesto grubsze scianki i co za tym idzie mniejsza srednice wewn.
Skomentuj