Zamieszczone przez Pawel S.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
1szy Subwoofer z Waszą pomocą
Collapse
X
-
Dziś znalazłem trochę czasu i podjechałem do Obi - kupiłem 110mm i pasuje idealnie . Danke chłopaki .
Jeśli chodzi o postęp w budowie to mam już wszystko rozrysowane na poszczególnych ściankach, prócz tego właśnie się klei "kanapka" z MDFu na przednia ściankę.
Ćwiczyłem również wycinanie okręgów.... i muszę obiektywnie stwierdzić, że chyba średnio mi to idzie - wyciąłem 4 i jest coraz lepiej ale z pewnością jeszcze poćwiczę zanim dotknę się obudowy :) .... teraz sobie myślę, że trzeba było kupić wyrzynarkę z cyrklem.
Mam 2 patenty na wyrzynanie po okręgu :
1. Nawiercam co 3cm otwory małym wiertłem i 4 dziury dużym i później wyrzynam otwór
2. Tak samo jak w pkt. 1 z tym,że bez wiercenia małych otworów
ten pierwszy jest bardziej precyzyjny... a Wy jak to robicie ?
Dodam tylko, że wycinam to na dwóch taboretach ponieważ nie mam zbytnio warunków do wykonania roboty tak jak bym chciał - poprawnie. Innym aspektem utrudniającym pracę jest ilość wypitego piwka :) ale to jest akurat dobre na nerki..... chyba :lol:
Skomentuj
-
Zamieszczone przez andrew_audioMam 2 patenty na wyrzynanie po okręgu :
1. Nawiercam co 3cm otwory małym wiertłem i 4 dziury dużym i później wyrzynam otwór
2. Tak samo jak w pkt. 1 z tym,że bez wiercenia małych otworów
Z gwoździa , druru i ołówka robie cyrkiel, odmierzam linijką, potem poprawiam markerem.
Robie jeden otwór wiertarką i zaczynam ciąć wzdłuż linii ;]
Nie wiem po co wiercić więcej niż 1 otwór :)
Skomentuj
-
po to wierciłem 4 otwory ponieważ wyrzynałem 90 stopni z okręgu i musiałem położyć wycinaną deskę w innej pozycji - i tak 4 razy . Ale to tylko dlatego ponieważ wszystkie ściski są w użyciu. Okrąg rysowałem normalnym cyrklem - najpierw normalny wymiar,a następnie ok 2 mm mniejszy i wyrzynałem ostrzem pomiędzy nimi .
Pewnie wychodziło mi krzywo, ponieważ robiłem to bez ścisków i wyrzynaną deskę trzymałem kolanem. Jutro się za to wezmę jak należy - do 22giej klej już zwiąże wystarczająco.
Skomentuj
-
Witam Panowie
Dziś w końcu znalazłem czas, aby posprzątać piwnice i zrobić sobie miejsce do pracy.
Na ta chwile postępy w pracy są nikłe,ze względu na notoryczny brak czasu jednak całość wyglądaja tak :
[img][/img]
Jutro rano wytnę frezarką otwory pod wzmak i ścisnę do wieczora. Natomiast wieczorem wytnę otwory w płytach pod głośnik. Zrobię również wzmocnienia i jeśli czas pozwoli to skleję całość.
W poniedziałek lub wtorek zaczynam szpachlowanie
pozdrawiam
Skomentuj
-
Zamieszczone przez andrew_audioW poniedziałek lub wtorek zaczynam szpachlowanie
jak masz frezarke to zawsze scianka musi wystwac o 1mm. wtedy na koncu przejedziesz wszystko frezem na lozysku i masz piekna obudowe
Skomentuj
-
fotka na "zachętę" :)
Sub czeka na kolce ( te już do mnie jadą - mam nadzieję, że jutro będą )
Sub ma na razie zwykłe śruby pomalowane na czarno - będą imbusy.
Poza tym gra i ma się dobrze .... bardzo dobrze :)
więcej fotek i opis jak sub będzie gotowy w 100%
Planuję również zrobić maskownicę.....bo stwierdziłem, że bym się lekko zdenerwował, jeśliby ktoś podczas którejś imprezy uszkodził membranę.
Pozdrawiam Andrew
Skomentuj
-
dzięki takero
Wygląda klasycznie i "kanciato" ponieważ były takie założenia - brat preferuje bardziej taką formę sprzętu audio. Jak będę robił dla siebie to z pewnością popracuje nad kształtem i to raczej nad obłościami niż nad skosami :). Jednak nie zanosi się na to, abym robił coś dla siebie w najbliższej przyszłości, ponieważ brat myśli o centralnym i efektowych...dlatego możliwe, że niedługo pojawi się nowy temat na forum :)
Inną sprawą jest to, że sub cieszy się uznaniem wśród naszych znajomych, zarówno pod względem brzmienia jak i wizualnym. Dwóch z nich poważnie zastanawia się nad zamówieniem takiego samego suba dla siebie.... zobaczymy co z tego wyjdzie :)
PS. Fotka nie oddaje niestety realnego wyglądu wykończenia. Ale to chyba standard. Jak będę miał więcej czasu zrobię fotki w dzień, przy dobrym oświetleniu.
Skomentuj
Skomentuj